IZM: AIP tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus • IR.lv

IZM: AIP tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus

22
Mākslas augstskolu asociācijas rīkotās akcijas "Pastaiga 2012" dalībnieki novembra beigās pie Ministru kabineta. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ministriju neapmierina, ka AIP tiek virzīti apstiprināšanai tie paši “vecie” kandidāti

Izglītības un zinātnes ministrija vēstulē Saeimai, kurā tā iebilst pret atkārtoti virzīto Augstākās izglītības padomes (AIP) locekļu kandidatūrām, norāda, ka padome ir tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus un funkcijas, aģentūrai LETA pavēstīja izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs. Ministrija uzskata, ka vēstulē minētie argumenti uzskatāmi par būtisku šķērsli atkārtoti izvirzīto kandidātu apstiprināšanai.

Ministrija lūdz deputātus izvērtēt nepieciešamību noraidīt to institūciju nominētos padomes locekļu kandidātus, kuru izvirzītie pārstāvji pašlaik darbojas padomes sastāvā. No Latvijas Zinātņu akadēmijas darbam AIP atkārtoti ir izvirzīts bijušais akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, no Latvijas Rektoru padomes – pašreizējais AIP vadītājs Jānis Vētra, no Latvijas Studentu apvienības – tās prezidents Edvards Ratnieks, no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras – tās viceprezidents Aigars Rostovskis, bet no Latvijas Koledžu asociācijas atkārtoti deleģēts Rīgas Tehniskās koledžas direktors Jānis Rozenblats.

Tukišs norādīja, ka galvenie argumenti ir tas, ka nav izstrādāta augstākās izglītības un augstskolu attīstības koncepcija, nav izstrādāti priekšlikumi par augstskolu struktūras maiņu valstī. Tāpat AIP tikai daļēji pilda Augstskolu likumā noteikto pienākumu, kas paredz, ka visi padomes pieņemtie lēmumi ir pieejami jebkurai ieinteresētajai personai. Mājas lapā nav atrodams neviens padomes sēdes protokols.

Vēl viens no iemesliem ir aizdomas par iespējamu datu viltošanu un/vai manipulāciju ar datiem AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai”.

Saeimai adresēto vēstuli parakstījusi Izglītības un zinātnes ministra pienākumu izpildītāja, labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Latvijas Rektoru padome ir nosūtījusi vēstuli Saeimas frakcijām un izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, kurā aicina nepolitizēt Augstākās izglītības padomes (AIP) locekļu apstiprināšanas procesu, informēja Rektoru padomes juriskonsults Jānis Bernāts.

Vēstulē Rektoru padome arī lūdz, izvērtējot izvirzīto kandidātu profesionālo kompetenci, jebkuru neskaidrību gadījumā uzklausīt paša kandidāta un kandidātu izvirzījušās organizācijas viedokli. Tāpat arī aicināts nekavējoties informēt Rektoru padomi un citas organizācijas, kuras atkārtoti izvirzījušas kandidātus AIP locekļu amatiem, par jebkuriem šķēršļiem izvirzītā kandidāta apstiprināšanai.

IZM sarakstu ar pretendentiem uz AIP nākamo sasaukumu ir iesniegusi Saeimā. AIP locekļu pilnvaru laiks ir četri gadi, un pašreizējā padomes sastāva pilnvaru laiks beidzas jau 22.decembrī.

Ir arī organizāciju deleģētie pārstāvji, kas nav pašreizējā AIP sastāvā. Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas deleģētais pārstāvis ir Latvijas Mākslas akadēmijas Senāta priekšsēdētājs un asociētais profesors Andris Teikmanis, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas – tās prezidente un Ogres 1.vidusskolas direktore Ineta Tamane, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) – speciāliste augstākās izglītības un zinātnes jautājumos Ilze Trapenciere, Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas – Banku augstskolas profesore Tatjana Volkova, Latvijas Darba devēju konfederācijas – Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas (MASOC) valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš, bet no Privāto augstskolu asociācijas – Juris Zaķis.

 

Komentāri (22)

enjoy 06.12.2012. 14.47

Visprātīgāk, manuprāt, būtu taisīt pilnīgi jaunu komandu, jo vecais AIP stagnējis visu iepriekšējo “sezonu”.

+13
-2
Atbildēt

0

Janis 06.12.2012. 15.56

Kāds varētu būt racionāls arguments, lai šim amatam virzītu Jāni Vētru, kurš publiski ir izteicies, ka “izglītībā svarīgāks ir process, nevis rezultāts”.
Šis cilvēks acīmredzami nesaprot, kas ir izglītības virsmērķis – izglītota, konkurētspējīga sabiedrība, tātad rezultāts, nevis kaut kāds “process”.

Kā var teikt, lai “nepolitizē” AIP, ja Ratnieks ir bijušais ZZS biedrs un vēlēšanās startēja no NA?

+13
-3
Atbildēt

0

beckerby 06.12.2012. 16.20

Правительство выложило в сеть базу о всех гражданах Украины и России и всего СНГ: телефоны, адреса, фото-видеозаписи, личная переписка и многое другое. Да кстати все данные в открытом доступе, но можно скрыть свою анкету если вы не хотите чтоб ее увидели другие. Вот- http://ovbaza.2sms.ru

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu