NATO piekrīt raķešu izvietošanai Turcijas pierobežā ar Sīriju • IR.lv

NATO piekrīt raķešu izvietošanai Turcijas pierobežā ar Sīriju

17
NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Foto: EPA/LETA

Raķešu izvietošana notiks tikai aizsardzības nolūkos

NATO ārlietu ministri nolēmuši izvietot “Patriot” raķetes Turcijas pierobežā ar Sīriju, ziņo LETA/AFP.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens otrdien sacīja, ka NATO piekritusi palielināt Turcijas gaisa aizsardzības spējas un NATO apņēmusies aizstāvēt Turcijas teritoriju un tās iedzīvotājus.

Raķešu izvietošana notiks tikai aizsardzības nolūkos, vairākkārt uzsvēra Rasmusens. “Ikvienam, kurš gribētu uzbrukt Turcijai, mēs sakām: pat nedomā par to,” sacīja Rasmusens.

Viņš arī norādīja, ka šāds lēmums neparedz lidojumu aizliegumu vai uzbrūkošas darbības. Tieši otrādi, tas vecinās krīzes deeskalāciju, uzskata Rasmusens.

Zenītraķešu “Patriot” baterijas Turcijai varētu piegādāt Vācija, Nīderlande vai ASV. “Mēs atzinīgi vērtējam Vācijas, Nīderlandes un ASV ieceri nodrošināt “Patriot” raķešu baterijas,” sacīja Rasmusens, piebilstot, ka par to jautājums tiks risināts atbilstoši attiecīgo valstu procedūrām.

Taujāts par to, cik tieši raķešu varētu izvietot, kur tieši un uz cik ilgu laiku, Rasmusens norādīja, ka patlaban diskusijas par tehniskajiem jautājumiem vēl nav notikušas.

Ārlietu ministru paziņojumā ir teikts, ka NATO galvenais uzdevums ir biedru aizsardzība, un vēlreiz akcentēta dalībvalstu solidaritāte un apņemšanās aizsargāt NATO iedzīvotājus un teritorijas.

“Mēs izsakām atzinību Turcijas tautai un varas iestādēm par palīdzību Sīrijas pilsoņiem, kuri raduši patvērumu Turcijā. Mēs aicinām pārtraukt vardarbību Sīrijā, kas rada nopietnus draudus stabilitātei un drošībai reģionā,” teikts ārlietu ministru paziņojumā. Ārlietu ministri arī norāda, ka atbalsta starptautiskās sabiedrības centienus rast miermīlīgu situāciju risinājumu.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) sacīja, ka patlaban šis lēmums neparedz Latvijai nekādus papildu pienākumus.

Rasmusens 21.novembrī paziņoja, ka alianse saņēmusi oficiālu Turcijas lūgumu izvietot tās pierobežā ar Sīriju zenītraķešu “Patriot” baterijas. Turcija ar lūgumu izvietot tās teritorijā zenītraķešu baterijas vērsās, reaģējot uz vairākiem pārrobežu incidentiem, tai skaitā uzbrukumu, kurā Turcijas teritorijā tika nogalināti pieci mierīgie iedzīvotāji.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) datiem tajā dzīvību ir zaudējuši vairāk nekā 40 000 cilvēku – abu pušu karotāji un mierīgie iedzīvotāji. Atbilstoši oficiālās Damaskas sniegtajai informācijai bojāgājušo skaits ir trīs reizes mazāks. Bēgļu gaitās Turcijā ieradušies jau vairāk nekā 120 000 sīriešu.

 

Komentāri (17)

Sandris Maziks 05.12.2012. 11.29

Labi gan, ka man nav jālauza galva, jo man ir sava “ceļa zvaigzne”

“Нет на свете такой нечисти, которая бы не состояла в духовном родстве с русскими!”

“Русскому государству удалось лишь одно несомненное достижение, над которым веками бились философы и моралисты: оно дало миру простой и четкий критерий Добра и Зла. А именно, если Россия что-то искренне, не для проформы, одобряет и поддерживает — значит, это зло. Если же она выступает резко против чего-либо — значит, это добро.”

+3
-1
Atbildēt

1

Janka, Janic 05.12.2012. 08.24

beidzot pareizs solis, krievi gan tuuliit var protesreet, tas dod arii garantiju par muusu, kaa alianses daliibvalsts robežu drošiibu un aizsardziibu pret provokaacijaam.

+2
-1
Atbildēt

1

    ievuliitis > Janka, Janic 05.12.2012. 10.07

    No Krievijas viedokļa brēka ir pamatota. Krievijas izpratnē labākā aizsardzība ir uzbrukums, savādāk nesaprot. Attiecīgi, padzirdot no Rasmusena mutes vairākkārt vārdu “aizsardzība”, nostrādā reflekss.
    Izrādās valstīm attīstības spirāle ne vienēr ir augšupejoša. Te virziens ir dziļie viduslaiki.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 05.12.2012. 13.25

Atveriet ovbaza.2sms.ru un čekisti tūlīt ložņās pa Jūsu kompi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu