"Sendija" ietekmi izjutīs vairāk kā piektā daļa ASV iedzīvotāju • IR.lv

“Sendija” ietekmi izjutīs vairāk kā piektā daļa ASV iedzīvotāju

22
Gaidot viesuļvētru "Sendijs" Delavaras štatā ASV. Foto: AFP/LETA

Viesuļvētrā “Sendijs” ASV un Kanādā gājuši bojā 13 cilvēki

Viesuļvētrā “Sendijs” ASV austrumos un Kanādā gājuši bojā vismaz 13 cilvēki, pārrautas elektroapgādes līnijas, izgāzti koki un daudzviet sākušies spēcīgi plūdi, ziņo LETA/AFP.

ASV krastus Ņūdžersijā “Sendijs” sasniedza pirmdien plkst.20 pēc Austrumkrasta laika.

Ņujorkas, Ņūdžersijas, Pensilvānijas, Merilendas, Rietumvirdžīnijas un Ziemeļkarolīnas amatpersonas informēja, ka ar vētru saistītos negadījumos dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, savukārt Kanādas policija atklāja, ka Toronto gājusi bojā kāda sieviete.

Varasiestādes brīdinājušas, ka viesuļvētras radītie draudi cilvēku dzīvībai un īpašumam ir bezprecedenta un devušas rīkojumu evakuēties tūkstošiem cilvēku.

ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC) paziņojis, ka vēja ātrums “Sendija” centrā ir samazinājies un tā vairs nav uzskatāma par viesuļvētru, tomēr brīdinājis, ka brāzmas joprojām sasniedz 120 kilometrus stundā.

Naktī bez elektrības palikušas miljoniem mājsaimniecību. Ņujorkā applūdusi daļa Manhetenas, pārplūduši metro tuneļi un traucēta elektroapgāde.

Meteorologi prognozē, ka “Sendijs” tālāk virzīsies uz Jaunanglijas dienvidiem un ASV Atlantijas krasta vidusdaļas štatiem, no Konektikutas līdz Ņūdžersijai un Delavērai.

NHC brīdina, ka vētras dēļ var applūst pat normālos apstākļos sausi piekrastes reģioni.

ASV prezidents Baraks Obama brīdinājis visus Austrumkrasta iedzīvotājus uztvert šo vētru ļoti nopietni un sekot vietējo varasiestāžu norādēm.

ASV riska modelēšanas kompānija EQECAT prognozē, ka “Sendija” ietekmi izjutīs vairāk nekā 60 miljoni amerikāņu jeb piektā daļa ASV iedzīvotāju un vētras nodarītie postījumi varētu sasniegt 20 miljardus dolāru (11 miljardus latu).

Jau vēstīts, ka, plosoties Karību jūras baseinā, “Sendijs” jau laupījis 67 cilvēku dzīvības, tikai Haiti vien stihijā dzīvību zaudējis 51 cilvēks.

 

Komentāri (22)

austrisv 30.10.2012. 09.45

Turies Amērika! Ne to vien esi pārdzīvojusi no dabas stihijām!

+2
0
Atbildēt

3

    Edmunds Zālīte > austrisv 30.10.2012. 10.49

    un republikāņi joprojām uzstāj, ka globālā sasilšana ir mīts. un amerika joprojām nepievienojas globālajā programmā par izmešu samazināšanu, lai apturētu klimata pārmaiņas…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > austrisv 30.10.2012. 13.04

    Beidzot sapratu:
    Eiropas mazā ledus laikmeta(13-17gs) beigas izraisīja spirta dedzinātavas 18. gs. Livonijā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > austrisv 30.10.2012. 14.17

    frukc – redzu, redzu to globāli zaļo silšanu – tepat pa logu redzu. No tās vides aktīvistu kabatās zaļo gan mūsu piečuki, gan tik nīstamie USD. Pat rubļus daba sargi nesmādējot. Tiesa, cilvēku un narkotiku tirdzniecība joprojām paliek vēl nelietīgāki, kā zaļais bizness. Tātad ir, pēc kā tiekties.
    lama – un pēdējo lielo ledus laikmetu pārtrauca mamutu izplūdes gāzes kopā ar to pašu mamutu cepšanas dūmiem.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

janis17 30.10.2012. 09.01

Sendy ir meiteņu vārds!

+3
-2
Atbildēt

1

    Kristīne > janis17 30.10.2012. 12.26

    Viesuļvētra “Irēns”/”Airīns”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu