Pavļuts: Priekšlikums samazināt PVN apkurei ir neadekvāts • IR.lv

Pavļuts: Priekšlikums samazināt PVN apkurei ir neadekvāts

55
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Ušakova sabiedrotās partijas GKR pārstavis “Rīgas siltumā” rosina PVN likmi apkurei samazināt līdz 5%

Rīgas domes prasība samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi apkurei līdz 5% ir neadekvāta, pirmdienas rītā intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) raidījumam “900 sekundes” teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš norādīja, ka PVN samazināšana tikai veicinātu importa resursa – gāzes – patēriņa palielināšanos, vēsta “Nozare.lv”.

Ministrs aicināja vairāk izmantot citas metodes, kas spēj iedzīvotājiem nodrošināt mazākus rēķinus par apkuri. Pirmkārt, tās būtu biomasas stacijas, kas siltumenerģiju iegūst no vietējiem resursiem – šķeldas vai granulām, otrkārt – tādi energoefektivitātes pasākumi kā māju siltināšana.

Pavļuts aizrādīja, ka tieši Rīgā līdz šim nav sekmējies ar ēku siltināšanu, kamēr citās pašvaldībās šī iespēja tiek plaši un veiksmīgi izmantota.

Kā ziņots, arī Finanšu ministrija (FM) norādījusi, ka samazinātā PVN likme nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam. Pēc FM domām, šī iedzīvotāju grupa ir atbalstāma ar tiešiem kompensējošiem pasākumiem, jo personas ar lielākiem ienākumiem no samazināto likmju piemērošanas gūst tādus pašus fiskālos labumus jeb mazākus rēķinus, kādus gūst personas ar maziem ienākumiem.

Tikmēr a/s “Rīgas siltums” padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) nosūtījis vēstuli Ministru kabinetam ar priekšlikumu par PVN samazināšanu siltumenerģijai līdz 5%, jo uzskata, ka tas ir vienīgais veids, kā nepieļaut apkures izdevumu pieaugumu. Tādu pat priekšlikumu viņš izteicis arī visām Saeimas frakcijām un neatkarīgajiem deputātiem. Stepaņenko iniciatīvu atbalsta arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Sākot 2009.gada apkures sezonu, no Krievijas piegādātas dabasgāzes cena bija 141 lats par 1000 kubikmetriem, bet pašlaik tās cena sasniegusi 256 latus par 1000 kubikmetriem bez PVN un akcīzes nodokļa, skaidro Stepaņenko.

 

Komentāri (55)

lebronj2356 29.10.2012. 23.41

Ušakova priekšlikums ir populisms, bet der padomāt, ka savs grauds tam visam ir :

– LV iedzīvotāji pret cinisko un nekaunīgo frāzi :”viss maksā tik cik maksā!” balso ar biļetēm vienā virzienā – mežonīgi dzīvokļu rēķini šo straumi neapturēs un diezin ko nesasauksies ar reemigrācijas plānu ! Nav obligāti jāsamazina PVN apkurei, kaut gan man liekas amorāli šādu ”ekstru” aplikt ar nodokli, bet esošā komunālā kārtība gan ir jāmaina, jo daudz ir tādu, kas pie esošām algām un dzīves dārdzības vnk nespēj maksāt un tā nu pēc kārtējās rekordsezonas būs kārtējie parādu rekordi…siltināšana arī nav brīnumlīdzeklis, jo kā jau kāds minēja kurinātāji būs ļoti ieinteresēti pelnīt, pelnīt un pelnīt – labi vēl ka nav noprivatizēts RS, tad gan būtu Dieva zīmes rēķinos ! Slēpt galvu brīvā tirgus smilšu kastē būtu jābeidz…

+1
0
Atbildēt

0

Verners Losbergs 29.10.2012. 15.29

Man domāt, ka apkurei nevar mazināt nodokli, jo to ir veiglāk iekasēt kā algas nodokli…

+2
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 29.10.2012. 11.32

Ušakova sabiedrotās partijas GKR pārstavis “Rīgas siltumā” rosina PVN likmi apkurei samazināt līdz 5%
______________ Ko tik visu pirms vēlēšanām …

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu