EK ierosina veidot īpašu fondu nabagu atbalstam • IR.lv

EK ierosina veidot īpašu fondu nabagu atbalstam

28
Cilvēki saņem pārtikas pakas trūcīgajiem biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" naktspatversmes telpās Gaiziņa ielā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Fonda budžets paredzēts 2,5 miljardi eiro, varēs pieteikties dalībvalstis

Gandrīz vienlaikus ar Latvijā nule publicētā pētījuma par nabadzību mūsu valstī secinājumiem nule klajā nākusi Eiropas Komisija (EK) ar priekšlikumu veidot fondu vistrūcīgāko personu atbalstam. Tas dalībvalstīs atbalstītu palīdzības programmas, lai nodrošinātu pārtiku vistrūcīgākajiem, izsniegtu apģērbu un citas nepieciešamības preces bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem bērniem.

Priekšlikums nosūtīts Eiropas Parlamentam (EP) un Eiropas Savienības (ES) Ministru padomei apstiprināšanai, informē Latvijas pārstāvniecības EK preses pārstāve Sanita Jemberga.

Komisija savā priekšlikumā ES budžetam laikā no 2014. līdz 2020.gadam fonda budžetu paredzējusi 2,5 miljardu eiro apmērā. Dalībvalstīm būs jāsedz 15% izmaksas no valstu programmās paredzētajām, pārējie 85% tiks segti no fonda līdzekļiem.

Ja dalībvalstu pārstāvji un EP šo priekšlikumu apstiprinās, fonds sāks darboties 2014.gadā un aizstās arī Latvijā pašlaik īstenoto ES pārtikas palīdzības programmu.

Saskaņā ar fonda noteikumiem tā līdzekļus valstis varēs izmantot, lai ar partnerorganizāciju palīdzību (parasti tās ir nevalstiskās organizācijas) īstenotu savas atbalsta programmas un nodrošinātu pārtiku vistrūcīgākajiem cilvēkiem, apģērbu un citas pirmās nepieciešamības preces (piemēram, apavus, ziepes un šampūnu) bezpajumtniekiem un materiāli maznodrošinātiem bērniem.

Detalizētu palīdzības piešķiršanas kritēriju izstrāde būs dalībvalstu vai partnerorganizāciju ziņā, jo tās vislabāk zina, kur novirzīt palīdzību vietējām vajadzībām.

Lai izpildītu fonda sociālās kohēzijas mērķus, partnerorganizācijām būs ne vien jānodrošina materiālā palīdzība trūcīgajiem, bet arī jāveic pamatdarbības, kas vērstas uz šo cilvēku sociālo iekļaušanu. Fonds varēs atbalstīt arī šādus papildpasākumus.

Dalībvalstu iestādes varēs izmantot fonda līdzekļus, lai iegādātos pārtiku vai preces, ko nogādāt partnerorganizācijām, vai nodrošināt finansējumu partnerorganizācijām šādu iegāžu veikšanai. Priekšlikums paredz arī iespēju izmantot intervences krājumos uzglabāto pārtiku, ja tādi ir.

ES stratēģijā “Eiropa 2020” izvirzīts mērķis samazināt nabadzīgo vai nabadzības apdraudēto cilvēku skaitu vismaz par 20 miljoniem. ES no 116 miljoniem cilvēku, kuriem draud nabadzība vai sociālā atstumtība, apmēram 40 miljoni ir materiāli nenodrošināti.

Viena no galvenajām materiālās nenodrošinātības pazīmēm ir nespēja iegādāties pietiekami daudz atbilstošas kvalitātes pārtikas. To ES iedzīvotāju īpatsvars, kuri katru otro dienu nevar atļauties maltīti ar gaļu, vistu, zivi (vai līdzvērtīgu veģetāru ēdienu), ko Pasaule Veselības organizācija noteikusi par pamatvajadzību, 2010.gadā bija 8,7% jeb vairāk nekā 43 miljoni cilvēku. Par 2011.gadu pieejamie sākotnējie rādītāji liecina, ka stāvoklis arvien pasliktinās.

Savukārt bez pajumtes 2009./2010.gadā Eiropā bija 4,1 miljons cilvēku. Pēdējā laikā finansiālās un ekonomiskās krīzes izraisīto seku un pieaugošā bezdarba dēļ ir palielinājies arī bezpajumtnieku skaits. Vēl satraucošāk ir tas, ka arvien biežāk bez pajumtes ir ģimenes ar bērniem, jaunieši un imigranti.

 

Komentāri (28)

Marta Zariņa 24.10.2012. 23.42

Latvieši tik bagāti, ka nevienu nekrata.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu