Ernst&Young: Latvija izpildīs eiro ieviešanas kritērijus • IR.lv

Ernst&Young: Latvija izpildīs eiro ieviešanas kritērijus

44
Foto: AFP/LETA

Eiro ieviešanai potenciāli bažas var radīt vienīgi inflācijas rādītāji

Šī gada pēdējā ceturksnī Latvija būs izpildījusi Māstrihtas kritērijus eiro valūtas ieviešanai 2014.gada 1.janvārī, rāda jaunākais revīzijas, nodokļu, darījumu un konsultāciju pakalpojumu sniedzēja “Ernst&Young” Eiropas makroekonomikas pētījums “Eurozone Forecast”, kas tiek gatavots sadarbībā ar “Oxford Economics”.

Kā vēsta LETA, eiro ieviešanai potenciāli bažas var radīt vienīgi inflācijas rādītāji, kas, lai arī šogad būs 2,3% līmenī jeb zem eirozonas vidējā 2,6% līmeņa, var pieņemties spēkā, ņemot vērā augošo iekšzemes patēriņu, atgūstošos kredītu tirgu un enerģētikas izmaksas, norāda “Eurozone Forecast” pētnieki.

“Ernst&Young” prognozē, ka pēc šī gada iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma 3,7% apmērā nākamgad Latvijas IKP augs par 3%. Nelielo izaugsmes palēnināšanos ietekmēs Latvijas eksporta tirgu nestabilitāte un lēnā izaugsme, taču pēc 2013.gada Latvijas IKP izaugsmes temps atkal palielināsies, par 5% augot 2014.gadā un par 5,7% – 2015.gadā, ko lielā mērā ietekmēs atgūšanās Eiropas Savienībā.

“Tas ir zināmā mērā ironiski, ka Latvijas atgūšanās var kļūt par pamatu bažām jaunai pārkaršanai un eiro ieviešanai. Mēs redzam, ka iedzīvotāju noskaņojums un patēriņš atgūstas papildus spēcīgam eksporta sektoram. Tas veicina pieprasījumu darba tirgū, kas dod papildu pozitīvu efektu uz ekonomikas izaugsmi, bet izdara arī spiedienu uz algu pieaugumu,” norāda “Ernst&Young Baltic” partneris Guntars Krols.

Viņš atzīmē, ka eiro ieviešana kapitāla ieplūdi Latvijā veicinās vēl vairāk un jāatrod pareizais izaugsmes ātrums, lai atkal nepārkarsētu Latvijas ekonomikas motoru. “Taču šie drīzāk ir patīkami izaicinājumi, kam nebūtu jākļūst par iemeslu eiro ieviešanas atlikšanai. Jācer, ka valsts politika veicinās investīciju piesaisti, radot pamatu ekonomiskajam izrāvienam, tādējādi sasniegt izvirzīto 5% mērķi būtu iespējams,” saka Krols.

“Eurozone Forecast” pētnieki atzīmē, ka šī gada Latvijas IKP izaugsme lielā mērā ir rezultāts iekšzemes patēriņa pieaugumam. Piemēram, tikai jūnijā iekšzemes pieprasījums bija par 8,4% augstāks nekā pirms gada, kas arī ir Eiropas Savienības rekords. Iekšzemes patēriņu ietekmē tas, ka daudzas mājsaimniecības samazinājušas savus parādus tik tālu, ka atkal var atļauties lielākus pirkumus, norāda pētnieki.

Paļaušanās uz iekšzemes patēriņu gan nozīmē arī augošo tekošā konta deficītu, kas šogad var pārsniegt 3,5% no IKP. “Ernst&Young” eksperti atzīmē, ka Latvija atguvusi pietiekami daudz starptautisko tirgu pārliecību, lai spētu šādu deficītu finansēt ar kapitāla ieplūdi. Turklāt, atgūstoties citām Eiropas Savienības valstīm, Latvijas tekošā konta deficītam vajadzētu kristies, jo, kā uzskata pētnieki, Latvijas ekonomika ir pietiekami sabalansēta privātā un eksporta sektoru virzienā, kas spēs izmantot Eiropas atgūšanās iespējas.

“Ernst&Young” strādā revīzijas, nodokļu, darījumu un konsultāciju pakalpojumu jomā, visā pasaulē nodarbinot 152 000 darbinieku.

 

Komentāri (44)

Andis 28.09.2012. 23.52

Man vienmēr šķitis uzjautrinoši, ka pret EUR kliedz tie paši, kam dikti patīk Putins. Tāds dīvains bet dziļi simbolisks unisons. Patiesībā labi, ka viņiem nav jēdzīgu argumentu, tik tāda tukša brēkāšana.

+13
-1
Atbildēt

17

    oktaavs > Andis 29.09.2012. 11.29

    Saskaņā ar aptaujas datiem pilnībā pāreju uz eiro augustā atbalstīja tikai trīs procenti iedzīvotāju. Savukārt 10% to vērtējuši kā drīzāk atbalstāmu.

    Pāreju no lata uz eiro augustā neatbalstīja 59% iedzīvotāju. No tiem 36% to nemaz neatbalsta, bet 24% – drīzāk neatbalsta. Neitrālu attieksmi pret šo jautājumu izvēlējušies paust 20% iedzīvotāju.
    ————————————–
    SKDS aptauja.

    Tātad 60 % Latvijas iedzīvotāju ir muļķi un viņiem patīk Putins ? Tad jau vairs nav vērts iet vēlēt. Priekš kam, ja jau “gudro” patriotu ir tikai 13 % ?
    Neviena valūtas maiņa vai reforma nav pagājusi bez cenu celšanās. Mūsu alkatīgie tirgoņi un pakalpojumu sniedzēji tādu iespēju jau nu garām nepalaidīs. Un nevajag čakarēt tautai smadzenes par zaudējumiem valūtas konvertācijas sakarā. Vienalga ieguvums no tā pa taisno aizies viņu personīgajās kabatās. Pircējiem no tā nebūs nekāda labuma. Būs tikai cenu paaugstinājums, jo summa eiro tiks noapaļota uz augšu, nemaz nerunājot par tiešu, bezkaunīgu un nepamatotu cenu paaugstinašanu uz bardaka rēķina, kurš noteikti kādu laiku būs.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Andis 29.09.2012. 13.39

    Ja nedaudz papūletos un izlasītu manis iepriekš rakstīto, tad saprastu, ka neesmu pret eiro kā tādu. Esmu par tā ieviešanu TAGAD. Kamēr eirozonā ir BARDAKS un LIELA NESAPRATNE pašu vidū, kas notiks tālāk. Neviens NORMĀLS cilvēks necenšas kāpt uz kuģa, kuram ir acīmredzama, pamatīga sūce. Poļi ir normāli. Lai saremontē un tikai tad aicina uz klāja.
    Kad iestājās Somija, sūces vēl nebija. Igauņus ievilka aiz ausīm pedējā brīdī, piesolot marcipāna kūkas. Tagad šie siro pa mūsu veikaliem, iepērkot lētāku preci.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Andis 29.09.2012. 11.54

    Kad izies no “ziepēm”, tad ari parunāsim.
    Tātad 60 % tautas tomēr neko nejēdz un negrib tur kur labi ?
    Poļi arī ir stulbeņi ?
    http://www.db.lv/pasaule/polija-stasies-eirozona-tikai-kad-savieniba-atrisinas-savas-problemas-377936

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Andis 29.09.2012. 12.38

    Mēs arī varam.
    Nav runa tikdaudz par poļiem, cik par veselo saprātu.
    Mani jau bērnībā vecāmāte macīja, ka nevajag līst tur kur deg vai slikti smird.
    Vienalga piekrītu Polijas ārlietu ministram, jo viņa arguments ir dzelžains un loģisks.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Andis 29.09.2012. 17.42

    oktaavs > Andis 30.09.2012. 16.09

    Bet
    Tu vispār kādreiz lasi visus komentārus un skaties video kurus pati komentē ? Šaubos gan. Bet varbūt vienkārši jēgu neuztver ?

    agrunte
    Un kas tad ir, ka tu dažreiz brauc uz Igauniju iepirkties ? Kas no tā būtu jāsecina ? Ka meklē preces, kuru Latvijā nav ?
    Citi brauc uz Poliju, citi uz Vāciju. Un ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Andis 30.09.2012. 14.26

    Es, savukārt, dzīvoju Vidzemē un šad tad braucu uz Igauniju iepirkties. Tiesa, nevis pārtiku (tas būtu vnk par tālu), bet citas lietas – dažreiz drēbes, dažreiz mēbeles un interjera lietas, celtniecīas materiālus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Andis 30.09.2012. 09.50

    Tad nu gan atradi standartigauni!!1

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Andis 30.09.2012. 17.04

    Mēs te nerunājam par dzīves līmeni. Igaunijā tas arī pirms eirozonas bija augstāks, jo zagļu stipri mazāk. Runa ir par to, ka pēc eiro ieviešanas viss uzreiz kļuvis dārgāks.Korespondents tajā sižetā to skaidri pateica.
    Cerams, ka vismaz tu to noskatījies līdz galam.
    Vēl mes diskutējam par to, ka eiro nevajag ieviest tieši tagad, kad paši ieviesēji nezina, kas notiks tālāk. Barrozu jau runā par centralizētu federāciju, jo citādi nav iespējams nodrošināt finanšu disciplīnu.
    Jāglābj Grieķija, Spānija, Portugāle, Itālija, Īrija.. Tie nav nekādi ciemati, bet valstis.Varbūt vēl ieslēgs naudas drukājamo mašīnu.
    Tas kuģis ir ļoti nestabils, bet mūsu ārzemju baņķieru draugi taisās uz tā ievilkt visu tautu un valsti. Neviens “vadonis” sakarīgi nespēj paskaidrot, kāpēc mums tā jāsteidzas tieši tagad.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Andis 29.09.2012. 16.30

    Igauņi jau sen braukā apkārt un iepērk preces, bet tagad gan es viņus redzu mazāk. Bet kā tad ar Valkas iedzīvotājiem? Vai viņi labprāt nesiro pa igauņu veikaliem?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Andis 30.09.2012. 17.43

    Drukas kļūda. Tur bija domāts “pret”. Sorī.
    Konvertācijas zaudējumus izjūt tikai lielas naudas apgrozītāji un tirgoņi. Pārejā tauta ieguvumus nejutīs arī pēc eiro ieviešanas, jo tie aizceļos biznesmeņu ( vienmēr gribas likt pēdiņās :)) kabatās. Tas nekādi neparādīsies kā cenu samazinājums.
    Tev arī vajag uz to cauro kuģi tagad un par katru cenu ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Andis 30.09.2012. 17.05

    “west Ja nedaudz papūletos un izlasītu manis iepriekš rakstīto, tad saprastu, ka neesmu pret eiro kā tādu. Esmu par tā ieviešanu TAGAD.”

    Dīvaina Tev pašam tā loģika, ja jau esi par EUR ieviešanu tagad, tad kāpēc tik dīvaini teksti no Tavas puses?
    Nu izskaidro man muļķei ar ko tad mums labāk nekā igauņiem ja tiem ir EUR, bet mēs esam sasaistīti tāpat ar EUR , pie tam mums vēl klāt nāk valūtas(EUR) konvertācijas zaudējumi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Andis 30.09.2012. 16.41

    Tas neko nenozīmē, protams. Es tieši arī rakstīju ar domu, ka cilvēku braukšana pāri robežai, lai kaut ko nopirktu, neko īsti nenozīmē. Izdarīt uz šī pamata secinājumus par dzīves līmeni kaimiņvalstīs būtu aplami.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Andis 30.09.2012. 20.20

    West, mums ir labāka situācija pārejai uz eiro, nekā igauņiem – tādā ziņā, ka eiro ir sīkāka vienība, nekā lats. Eirās nominētas cenas pie mums uzreiz liksies lielas, tikai paša skaitļa dēļ, un tas būs stiprs faktors pret cenu palielināšanos. Igauņiem pēc pārejas cenas uzreiz kļuva “it kā” 16 reizes zemākas. Kaut arī ar prātu katrs saprot, protams, ka tā ir cita naudas vienība, zempaziņa dara savu un cilvēks vieglāk izšķiras par labu pirkšanai.
    Es par to esmu lasījis ne tikai sakarā ar Igauniju, bet arī daudz āgrāk, desmit gadus atpakaļ, sakarā ar DE markas aizstāšanu ar eiro. Viņiem cenu skaitļi uzreiz samazinājās 2 reizes, bet ar laiku pievilkas atpakaļ un tagad, praktiski, visās vecās cenas markās ir atgriezušas, bet jau ar eiro simbolu priekšā. Tas ir svarīgs psiholoģisks efekts – cenas skaitlis, un mums te ir paveicies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Andis 29.09.2012. 12.33

    West, tu tā raksti, it kā poļi būtu kāds patiesības kriterijs. Poļi arī var kļūdīties.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Andis 29.09.2012. 13.22

    West, kāpēc piesauci poļus ar lielu tirgus ekonomiku, bet nepiesauci igauņus un somus.
    Cik var saprast, tad poļiem ir arī dabas bagātības (slānekļa gāze, ogles), bet kas ir mums un igauņiem?
    Vai igauņi ir dumjāki par visiem , jo pievienojās EUR pēdējie! Starp citu arī kredītreitingos igauņi ir tālu citām valstīm priekšā. Bez tam igauņiem to reitingu nesamazināja.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > Andis 29.09.2012. 11.46

    Aptaujas veicēja SKDS pieminēšana vien jau daudz ko vērta. Aptuveni varu iedomāties jautājumu: “Vai jums nav ne mazāko šaubu par to, ka Latvijai ir jāpāriet uz EUR, par spīti tam, ka tad šausmīgi celsies cenas, EUR zona sabruks un, visdrīzāk, pasaule aizbrauks uz elli?” Varianti: “Nav ne mazāko šaubu”, “Drusku bažas ir”, “Diez vai”. Un apakšā sīkos burtiņos: “Interpretēsim atbildes tā, kā mums patiks. Rezultātus vispirms meklējiet regnum.ru”.
    Par argumentiem – Latvijas iestāšanās līgumā paredzēts, ka EUR būs jāievieš. Lats ir piesiets EUR. EUR zonā ietilpstošās ekonomikas pat visdziļākajā krīzē kopā ir daudz daudz spēcīgākas, nekā Latvijas ekonomika. Un EUR zonā esošās valstis kopumā ir Latvijai arī politiskā ziņā daudz tuvāki sabiedrotie. Lielākā daļa tirdzniecības ir ar EUR zonu. Uzņēmēji kopumā ir par EUR. EUR ir arī politisks projekts – krieviem ir daudz grūtāk un dārgāk ietekmēt EUR zonu, nekā latu.
    Vidējie latvieši un vēl jo vairāk krievi – ir noticējuši žurnālistu šausmu stāstiem no Eiropas par neizbēgamu sabrukumu, lai gan Eiropa pirmā saskaras ar tiem procesiem, kas tuvākajos gados ietekmēs arī pārējās pasaules ekonomikas, jo īpaši tādas, kā Ķīnu un Krieviju – katru pa savam. Esmu pārliecināts, ka Eiropa izies no šīm “ziepēm” stiprāka, kā pirms tam.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

janis17 29.09.2012. 01.26

Ja EUR izdzīvos, tad mēs tam varam pievienoties un tā noteikti ir labāka alternatīva, nekā pievienoties RUB.
Ilūzijas par neitralitāti un labklājības saliņu izlolojām jau 1940. gadā.
Pasaule nav daudz mainījusies kopš tā laika.
Jo tuvāk būsim Eiropai, jo tālāk no maskavas.
Otrs variants – paprasīt padomu krieviem un izdarīt tieši pretēji – garantēti labākais variants Latvijai.

+12
0
Atbildēt

4

    māsa > janis17 29.09.2012. 14.22

    ” … Putins sapņo par mūsu pievienošanu …”
    Tad jautājums, vai blakus gulēji, bet Putins tavā ausī savus sapņus iečukstēja …?
    Ja Latvijai galvenais uzdevums tikai kalpot un pakalpot stiprākajam vai bagātākajam, tad valstiskās precībās tāds arī jāmeklē. Šobrīd pastāv izvēle starp ASV, kurai parādu cik suņam blusu, vai Ķīnu, kuras labklājība pārliecinoši aug, bet vēl nav sasniegusi augstu līmeni. Kas ir Eiropa? Stagnējoša un bezperspektīva valstu pussavienība, kurai labākais – pagātnē. Liekat uz 4 reihu?
    Nu jā, taču galvenais, kurš un vai, un kāpēc tādu sīku nabagu vēlēsies precēt, un kādas prasības izvirzīs. Vai, kā arvien, pelnrušķītei zirņus nāksies pārlasīt?

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    māsa > janis17 29.09.2012. 19.11

    Kā tādi manī neizraisa neinteresi ne ķīnieši, ne krievi, bet kā tautām – vēlu tikai to labāko.
    Bet, kas tev liek domāt, ka krievus īpaši saista Latvija? Kā Kurzemniekus Tobago! Tiesa, atrodamies kaimiņos, no kaimiņa lomas neatteiksies un neaizbēgsi. Taču, palasot krievu komentārus par Latviju, viņi mūs vērtē kā muļķus, kā izsaimniekotājus, kā apveltītus ar tieksmi pēc krievu labumiem. Lasot tālāk krievu komentāros NE REIZI neatradu tādu, kurā izskanētu vēlme pēc Latvijas vai Baltijas. Gluži pretēji – 90% ir komentāri, kuros var lasīt apmēram tā – paldies, ka no viņiem atbrīvojāmies.
    Logs. Paskaties kartē, dzelzceļš uz Berlīni, Parīzi iet caur Varšavu, bet Latvija Ir tāds kā apendikss, kurus pašus interesē tik pie loga. Tikai braļukas mūs pasūta un nelaiž.
    Cerējām uz tranzītu (nu krievi savus resursus uz Eropu un no sūtīs caur Rīgu un Ventspili), nekā, krievi uzbuvēja savas ostas un nostādīja mūs lūdzēju pozīcijā. Lietojiet mūsu ostas un pievedceļus, citādi būs jāslēdz ciet, līdzīgi kā autobusu satiksmi Latgalē!
    Izmantojot Krievijas nesakārtoto finansu sistēmu,zviedru bankas Latvijā berzē rokas un peldās krievu miljonos. Krievi iepērk mūsu īpašumus! Jā, viņiem ir nauda, un pat mūsu valsts atbalsts. Bet viņi pērk īpašumus arī daudzviet pasaulē un pat žurnālos var lasīt pamācības, kā nopirkt īpašumu Kiprā …
    Vēsture, Staļina laiki. Jāpāņiem amerikāņi uzdāvināja atombumbas ar sekām gadu desmitos, bet šodien partneri aizsardzības jomā, tidzniecībā.
    Ar mūsu precībām ir, kā ir, cerības nebūs samērojamas pret iespējām!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > janis17 29.09.2012. 13.24

    Super! Tie ir labākie varianti, jo citādi Putins sapņo par mūsu pievienošanu savai Eirāzijas savienībai.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > janis17 29.09.2012. 16.33

    Pietiek jau, ka Putins liekas kopā ar ķīnieti. Interesanti, kurš šajā kopmīlā vinnēs.
    Ja, krieviem neinteresētu Baltija, es tikai par to priecātos, bet diemžēl, tā tas nav, jo ostas un logs uz Eiropu vienmēr interesējušas krievu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 28.09.2012. 18.08

Arī P.Raudsepa intervijā ar Dombrovski, Dombrovskis ļoti reāli un saprotami pamato Eiro ieviešanas priekšrocības pret tā neieviešanu. Ir skaidrs ka ir jādara viss lai to šeit ieviestu. Vēl ir tikai problēmas ar to vērtspapīru tirgus indeksu, jo to nekādi ietekmēt nevar, bet tieši tas norāda Latvijas ekonomikas stabilitāti un uzticamību ārvalstīs. Kaut nu arī tas kļūtu pozitīvs un neizjauktu Eiro ieviešanu Latvijā.

+8
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu