Pakistānā piektdien izsludina brīvdienu pravieša Muhameda godināšanai • IR.lv

Pakistānā piektdien izsludina brīvdienu pravieša Muhameda godināšanai

24
Uz žurnāla "Charlie Hebdo" jaunākā numura vāka trešdien redzama karikatūra, kurā ortodoksāls jūdaists invalīdu ratiņos stumj musulmaņu vīrieti. Foto: AFP/LETA

ASV pastiprina savu vēstniecību apsardzi, Francija piektdien slēgs savas vēstniecības aptuveni 20 valstīs

Pakistānas valdība nolēmusi piektdien valstī izsludināt oficiālu brīvdienu pravieša Muhameda godināšanai, ziņo LETA/AFP. Šāds lēmums pieņemts trešdien, reaģējot uz plašus protestus izraisījušo ASV tapušo filmu “Innocence of Muslims” (“Musulmaņu nevainība”), kurā aizskarts islāms un pravietis Muhameds.

Sunnītu partijas “Sunni Tehreek” līderi aicinājuši pakistāniešus visā valsts teritorijā piektdien slēgt uzņēmumus un piedalīties demonstrācijās pret šo filmu, kuru ASV uzņēmusi neliela ekstrēmu kristiešu grupa. Kā liecina neoficiāla informācija, tirdzniecības un transporta darbinieku asociācijas valsts lielākajā pilsētā Karāči jau atsaukušās šim aicinājumam.

Trešdien aptuveni pustūkstotim juristu Islamabadā izdevās iekļūt rūpīgi apsargātajā diplomātiskajā kvartālā, skandējot pret ASV vērstus saukļus un nopeļot Pakistānas valdību par “noziedzīgo klusēšanu” saistībā ar šo filmu.

Francijas žurnālā publicē Muhameda karikatūras

Ikviens, kuru aizskārušas Francijas satīras žurnālā “Charlie Hebdo” publicētās pravieša Muhameda karikatūras, var ar savām pretenzijām vērsties tiesā, trešdien sacīja premjerministrs Žans Marks Ero. Vienlaikus premjers uzsvēra, ka Francijā pastāv vārda brīvības tradīcija. “Mēs dzīvojam valstī, kur tiek garantēta izpausmes brīvība, ieskaitot brīvību kariķēt,” radio RTL sacīja Ero.

Uz žurnāla “Charlie Hebdo” jaunākā numura vāka trešdien redzama karikatūra, kurā ortodoksāls jūdaists invalīdu ratiņos stumj musulmaņu vīrieti. Abi personāži saka: “Nekā smieklīga.” Vēl virs viņiem redzams uzraksts “Neaizskaramie 2”, kas ir atsauce uz populāro franču filmu par nabadzīgu melnādaino, kurš palīdz aristokrātiskam paralītiķim, ziņo LETA/AFP.

Savukārt uz žurnāla aizmugurējā vāka redzama karikatūra ar kailu Muhamedu, kuram galvā ir turbāns.

“Ja cilvēkiem tiešām liekas, ka ir aizskarta viņu ticība, un viņi uzskata, ka ir pārkāpts likums – un mēs dzīvojam valstī, kur likumi ir pilnībā jāievēro -, viņi var doties uz tiesu,” norādīja premjers. Viņš arī pauda pārliecību, ka lūgums sarīkot Parīzē protesta akciju pret ASV tapušo antiislāmisko filmu “Musulmaņu nevainība” tiks noraidīts, “jo nav nekāda iemesla ielaist mūsu valstī konfliktus, kam nav nekāda sakara ar Franciju”.

Bažījoties par iespējamo naidīgo reakciju uz žurnālā publicētajām karikatūrām, Francija piektdien slēgs savas vēstniecības un skolas aptuveni 20 valstīs. Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss paziņojis, ka tiks īstenoti īpaši drošības pasākumi “visās valstīs, kur varētu rasties problēmas”.

Savukārt ASV tā saucamajās problēmvalstīs pastiprina savu vēstniecību apsardzi, paziņoja Valsts sekretāre Hilarija Klintone. Musulmaņu valstīs demonstrācijas nereti notiek piektdienās pēc lūgšanām.

Kā ziņots, ASV uzņemtā antiislāmiskā filma izraisījusi protesta akcijas vismaz 20 valstīs un demonstrācijās dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 30 cilvēki.

Afganistāna, Bangladeša un Pakistāna bloķējušas piekļuvi tīmekļa videotēkai “YouTube”, jo vietne nav izdzēsusi no sava videomateriālu klāsta skandalozo filmu.

Sagaidāms, ka protestus musulmaņu pasaulē izraisīs arī Francijas satīras žurnālā “Charlie Hebdo” trešdien publicētās pravieša Muhameda karikatūras.

Komentāri (24)

Ilona Auziņa 19.09.2012. 17.40

Paldies Dievam. Nu beidzot arī dižais pravietis vismaz vienu dienu dabūs atpūsties no tās mūžīgās godināšanas. Pastāvīgie sprādzieni, nebeidzamā asiņu smaka, milijoniem nogalinātu cilvēku, es domāju ka tas ir līdz kaklam noriebies arī tādam dižam pravietim kā viņš. Un kad redzēs cik forša sajūta ir kad neko nespridzina, tad sāks sodīt pašus tos spridzinātājus un asiņainos godinātājus.

+4
-1
Atbildēt

0

Sandris Maziks 19.09.2012. 19.19

Nodokļu nemaksātājs Sprūdžs uzdarbojas atkal, bet tolerantā IR nevar nevar nobanot viņa IP adresi.

+3
-1
Atbildēt

1

    oktaavs > Sandris Maziks 19.09.2012. 19.59

    Nuja. Izskatās, ka adminiem visem bariņā jāraksta atlūgums un IRam jāpieņem darbā citi cilvēki.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

mariterage 19.09.2012. 17.26

Šādu Pakistānas valdības soli var droši uzskatīt par aicinājumu šo piektdienu visiem pakistāniešiem veltīt rietumvalstu vēstniecību un biznesa objektu demolēšanai. Atbildība par sekām viennozīmīgi būs jauzņemas Pakistānas valdībai (šis nav gadījums ar kinoamatieriem ASV kas uzņēma privātu mazbudžeta filmiņu vai privātām eiropas avīzēm, kurās publicētas karikatūras neiepatikās dažiem radikāliem mullām, kas izplatīja aicinājumus uz vardarbību lai visai pasaulei skaļi demonstrētu viņu (šo mullu) viedokli).
Ja Pakistānā piektdien tiks nodarīts būtisks kaitējums rietumvalstu diplomātiskajam vai biznesa īpašumam tad rietumiem vienreiz ir visaukstākajā tonī jāpieprasa Pakistānai atvainošanās, kompensāciju izmaksa un grēku nožēla par reliģisko neiecietību, tāpat šādā gadījumā nebūtu slikti pie visām Pakistānas vēstniecībām rietumos (Rīgā gan tādas laikam gan nav) sarīkot skaļas protesta akcijas ar Pakistānas karogu dedzināšanu un līdzīgām atrakcijām ko fanātiskie islāmisti ir iecienījuši savās akcijās pret brīvo (no reliģisko dogmu varas) pasauli.

+4
-2
Atbildēt

3

    astra_ozo > mariterage 19.09.2012. 17.34

    žetons!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mariterage 19.09.2012. 18.42

    nuuuu……….

    mēs gan esam toleranti un iecietīgi bez gala(un bez saprašanas)- piemēram, rafaļskus sūtām uz ētikas komisijām,lai šiem pasaka fui un aiajai(varbūt)… kapu zagļus saucam par relikviju medniekiem un melnajiem arheologiem…..

    tad varbūt izplētīsim savus tolerances spārnus vēl plašāk….apklāsim ar tiem ij fiktīvos pornokinošnikus -baciļu semus ij trakojošos fundamentālistus…. visi esam cilvēki…. galu galā- kanibāli ar tak tikai grib ēst- tik cilvēcīgi..

    IR tak vēl pēc kā tiekties.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > mariterage 19.09.2012. 19.22

    Loģiski.Pakistāna ir tas vilks, kuru baro cik gribi (ASV), bet vienalga uz mežu aizskries. Kad pavisam – tas ir tikai laika jautājums. Tur nekad nebūs nekādas Rietumu demokrātijas.
    Ja viņi atklāti pārmetīsies pie pārējiem fanātiķiem, tad civilizāciju karš ir gandrīz neizbēgams. Diemžēl :(
    Kādam ir jāuzvar. Nekādas reliģiju integrācijas nebūs. Vai nu musulmaņi izveidos savu kalifātu Eiropā un citā pasaulē, vai arī tiks patriekti atpakaļ, no kurienes nākuši. Citu variantu nav.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu