Muzejā „Rīgas Birža" apskatāma Rietumu Bankas mākslas kolekcija • IR.lv

Muzejā „Rīgas Birža” apskatāma Rietumu Bankas mākslas kolekcija

28
Izstādē apskatāms arī krievu gleznotāja Alekseja Harlamova glezna "Jaunas meitenes portrets". Publicitātes foto

Izstādē „Mākslas klātbūtne” apskatāmi izcili 19. gadsimta otrās puses un 20. gadsimta sākuma Rietumeiropas, Latvijas un Krievijas glezniecības paraugi

Līdz 14. oktobrim Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Lielajā izstāžu zālē (Doma laukumā 6, Vecrīgā) apskatāma 19. gadsimta otrās puses – 20. gadsimta sākuma glezniecības izstāde „Mākslas klātbūtne” no Rietumu Bankas kolekcijas. 

Rietumu Banka 20 gadu jubileju nolēmusi atzīmēt, izstādot Mākslas muzejā „Rīgas Birža” daļu no savas mākslas kolekcijas – izcilus 19. gadsimta otrās puses un 20. gadsimta sākuma Rietumeiropas, Latvijas un Krievijas glezniecības paraugus. Banka sāka veidot kolekciju 20. gadsimta 90. gados, un šobrīd tā ir nozīmīgākā korporatīvā kolekcija Latvijā un Baltijas valstīs. Šī ir pirmā reize, kad kolekcijas darbi atstāj banku – ikdienā tie ir izvietoti darba telpās. 

Izstādē redzamo darbu kopums savā ziņā liecina par ļoti personisku pieeju, kad izvēle, kas ir katras kolekcionēšanas pamatā, izgaismo noteiktas vērtības. Šajā gadījumā – reālismā balstītu glezniecību, kur baudu sagādā precīzi un meistarīgi attēlota redzamā pasaule. Izstādē eksponētas Šarla Dobiņī (Charles Daubigny), Kamila Koro (Camille Corot), Žila Diprē (Jules Dupré) ainavas, kas spilgti raksturo franču Barbizonas skolas glezniecību. Gleznošana dabā, interese niansēti fiksēt pārmaiņas tajā dažādos diennakts laikos, gaismas un atmosfēras radīto efektu panākšana gleznieciskiem līdzekļiem ir sākums sava veida revolūcijai 19. gadsimta mākslā – impresionismam. 

Savukārt izcilā portretista Alekseja Harlamova (Алексей Харламов) gleznas piesaista gan ar graciozajiem sieviešu tēliem, gan kolorītā piesātinātu, sulīgu glezniecību, kur virtuozi panākta dažādu faktūru – ādas, matu, audumu, materialitātes ilūzija. 20. gadsimta pirmās puses atraisīto glezniecības stilu pārstāv tā saucamās otrās paaudzes impresionistu Eduarda Lepina (Edouard Lépine), Elī Pavila (Elie Pavil) un citu autoru darbi. Sava laika Eiropas mākslas kontekstā un līdz ar to izstādē organiski iekļaujas latviešu gleznotāju Vilhelma Purvīša, Ludolfa Liberta, Jāņa Tīdemaņa, Aleksandras Beļcovas, Eduarda Kalniņa darbi. 

Rietumu Bankas mākslas kolekcijas veidošana nav pabeigta, tā pastāvīgi tiek papildināta, sadarbojoties ar starptautiskiem izsoļu namiem un mākslas galerijām. 

Vairāk informācijas www.lnmm.lv

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu