Rīgas zoodārzā karantīnu “izcietīs” Džentū pingvīni • IR.lv

Rīgas zoodārzā karantīnu “izcietīs” Džentū pingvīni

22
Džentū pingvīni. Foto: Rīgas zoodārzs

Pasaulē trešie lielākie pingvīni ieradīsies no Edinburgas zoodārza, lai ceļotu uz Ķīnas okeanāriju

Pēc 50 gadu pārtraukuma Rīgas Zooloģiskajā dārzā atkal varēs apskatīt pasaulē trešos lielākos pingvīnus, informē Rīgas zoodārza informācijas dienests. Apmeklētāji šos pingvīnus varēs aplūkot katru dienu no 9.augusta plkst. 13 līdz 30.augustam.

Lai arī 17 Džentū pingvīnu ierašanās Rīgas zoodārzā ir krietni novēlota, joko zoodārza darbinieki, jo ekonomisko krīzi Latvija jau esot pārvarējusi un uzskatāms paraugs, kā saspiest muguras kopā, vairs nav aktuāls, pēc trīs nedēļu ilgas „vizītes” Rīgā pingvīni ceļos tālāk uz Ķīnu.

Iespēja klātienē redzēt amizantos Antarktīdas piekrastes salu „pamatiedzīvotājus”, kas Rīgā ieradušies no Edinburgas zoodārza (Lielbritānijā), būs putnu triju nedēļu karantīnas laikā pirms izceļošanas no Eiropas Savienības uz Ķīnas okeanāriju.

Rīgas zoodārzs par piemērotāko karantīnas vietu tika izvēlēts tāpēc, ka Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm Eiropā, kur pēdējā desmitgadē nav konstatēti saslimšanas gadījumi ar putnu gripu. Lai izpildītu karantīnas nosacījumus, viena no zoodārza telpām tika rūpīgi dezinficēta un pārbūvēta atbilstoši pingvīnu īslaicīgas turēšanas prasībām, nodrošinot pastāvīgu temperatūru.

Pasaulē sastopami 17 sugu pingvīni, Džentū pingvīni ir trešie lielākie. Augumā tie sasniedz 75-90 cm, bet svars ir aptuveni 5,5 kg. Savvaļā Džentū pingvīni izplatīti Antarktīdas reģiona salās. Lielākās šīs sugas kolonijas ir Folklendu, Dienviddžordžijas un Kergelēnu salās.

Džentū pingvīnu skaits Antarktīdas pussalā pēdējo gadu laikā ir pieaudzis, taču dažās salās apkārtējās vides piesārņojuma dēļ to skaits turpina krietni samazināties. Tie kopš 1959.gada ir aizsargāti ar Antarktīdas līgumu (Antarctic Treaty), bet 2007.gadā iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā.

Iepriekšējos gadu desmitos uz īsu laiku Rīgas zooloģiskajā dārzā bijuši apskatāmi dažādu sugu pingvīni. Tā 1936.gadā zoodārzs saņēma norvēģu konsula un polārpētnieka L.Kristensena dāvanu – pāri zeltcekula pingvīnu, kuri nepārcieta silto Latvijas vasaru. 1962.gadā Rīgas zoodārzā teju mēnesi rīdzinieki varēja apskatīt vairāk nekā 30 pingvīnu grupu. Džentū, Magelāna un zeltmatu pingvīni te uzturējās pirms filmēšanās V.Durova filmā „Neparastā pilsēta” (M.Gorkija studija). Savukārt 1985.gadā jūrnieki Rīgas zoodārzam atdeva vienu pingvīnu, kurš drīz pēc tam tika pārsūtīts uz Lietuvas jūras muzeju Klaipēdā un kļuva par prāvas pingvīnu saimes „ciltstēvu”.

 

Komentāri (22)

mariterage 08.08.2012. 18.15

Būtu lieliski ja mūsu zoodārzā pingvīni būtu patstāvīgi, nevis tikai uz dažām nedēļām!

+1
0
Atbildēt

0

ilmisimo 08.08.2012. 20.29

un Godmaņa pingvīni?

Kur tiem karantīna?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu