Kleckins: Ebreju īpašumi jāapvieno kopienas atbalsta fondā • IR.lv

Kleckins: Ebreju īpašumi jāapvieno kopienas atbalsta fondā

43
Ābrams Kleckins. Foto: Raitis Plauks, F64

Līdzīgu genocīdu piedzīvojuši čigāni, kurus arī varētu atbalstīt, pauž profesors

Ebreju īpašumu kompensācijas jautājums būtu risināms, nevis atdodot tos ebreju kopienai, bet gan izveidojot atklātu sabiedrisku fondu, kas atbalstītu ebreju kopienas pastāvēšanu un attīstību. Šādu viedokli intervijā avīzei “Neatkarīgā” paudis profesors, ebreju kopienas loceklis Ābrams Kleckins.

Kā atreferē aģentūra LETA, Kleckins skaidro, ka ebreju prasību pamatā ir viņu atšķirīgais liktenis un piedzīvotais genocīds. “Genocīds ir tad, ja cilvēkus iznīcina ne par kādu vainu. Nevienu pat neinteresē viņu vaina. Viņus iznīcina tikai tāpēc, ka viņi pieder pie konkrētas etniskās grupas. Latvijā tas attiecas uz čigāniem un ebrejiem. Iznīcināja kopienu. Nevis atsevišķus cilvēkus. Tāpēc atšķirībā no visiem pārējiem, kas ir cietuši karā, mantiniekam arī jābūt kopienai. Tas ir jāskata tādā veidā. Jo īpašumi tika nolaupīti kopienai. Un Latvijas valsts pārņēma nolaupīto savā valdījumā.”

Profesora skatījumā, juridiski šo īpašumu leģitimizācija ir iespējama, vai nu nododot visus ar noziegumiem apzīmogotos īpašumus šo upuru “vienīgajai dabiskajai mantiniecei” – Latvijas ebreju kopienai, vai arī valdībai noslēdzot ar kopienu līgumu par šo īpašumu tālāko likteni. Otrais risinājums Kleckinam šķiet labāks.

“Parastā kārtība, kad viņsaulē aizgājušo iedzīvotāju īpašumi, ja viņiem nav likumīgu mantinieku un viņi nav atstājuši testamentu, pāriet valsts īpašumā, šajā gadījumā nav pielietojama, jo tā pilnīgi ignorē genocīda noziegumu būtību, kas etniskas kopienas gadījumā vispār nav atkarīga no indivīda. Valsts nevar atdot dzīvību noslepkavotajiem cilvēkiem, taču tās pienākums ir nepieļaut, lai noziedznieku mērķis – iznīcināt kopienu – īstenotos, un solidarizēties ar kopienu tās centienos atgūt savu dzīvotspēju,” pauž profesors.

“Nedomāju, ka šie objekti tieši jāatdod ebreju kopienai. Manuprāt, vajag izveidot atklātu sabiedrisku fondu. Fondu, kurš ir caurspīdīgs, kurš regulāri atskaitās, kuru pārvalda kopiena, bet – ne tikai kopiena. Fonda valdē varētu piedalīties arī citu sabiedrisko organizāciju un valdības pārstāvji. Neviens no šīs mantas nekļūst ne bagātāks, ne nabagāks, bet tiek atbalstīta šajā zemē reiz iznīcinātās kopienas pastāvēšana un attīstība. Nekādas “gešeftes”. Tikai atbalsts izglītības un citām humanitārām vajadzībām. Protams, nav jāatdod īpašumi, kurus pašlaik izmanto skolām, kultūras iestādēm. Morālie apsvērumi te ir pirmajā vietā,” uzsver Kleckins.

Neesot pamata uztraukties par to, ka līgums starp valsti un kopienu varētu kļūt par precedentu un izraisīt citu kopienu pretenzijas uz līdzīgu līgumu noslēgšanu, jo genocīdu Latvijā piedzīvojusi vēl tikai čigānu kopiena. “Ja tā vērstos pie valsts par līdzīga līguma slēgšanu, varētu noskaidroties, ka valsts pārvaldījumā nav īpašumu, par kuru atgriešanu varētu būt runa. Es pat būtu par to, ka daļu no valsts rīcībā nodotajiem ebreju īpašumiem saņemtu čigāni. Tāpēc, ka viņiem nekas nav palicis. Nekāds īpašums nav saglabājies. Tikai masu kapi. Kāpēc viņiem nepalīdzēt?”

Kleckinam nepatīk, ka sarunas par ebreju īpašumu kompensācijām notiek slepeni. “Pie komisijas vai darba grupas vajadzīgs sabiedrisks forums, kur to pārrunāt. Jo vajag atklāt, ka humānā, morālā puse te ir tā galvenā. Turklāt – ne tikai ebrejiem, bet visai mūsu sabiedrībai. (..) Varbūt būtu vērts uzaicināt Valsts prezidentu. Lai viņš ir šāda foruma iniciators. Lai saaicina ne oficiālas personas, bet cilvēkus – no politiķiem, no ebreju kopienas, no zinātniekiem… Ieklausīties viņos un tad domāt, kā darīt tālāk. Bet tā nevar palikt!”

Komentāri (43)

ievuliitis 17.07.2012. 12.19

“Nedomāju, ka šie objekti tieši jāatdod ebreju kopienai.” Pasakot “A” derētu arī “B” pateikt. Kopienas esošie un bijušie algotie darbinieki ir vairākkārt apkaunojuši sevi un savu tautu ar naudas un mantas mahinācijām, apsaimniekojot un sadalot dāsnos ārzemju jūdu ziedojumus, atlīdzībā par piešķirtajiem pabalstiem veciem vientuļiem cilvēkiem, pieprasot pārrakstīt dzīvokļus uz saviem vārdiem, pirmām kārtām pabalstot PA kara veterānus un vel un vēl.
Reti kurš no kopienas locekļiem, izņemot nelaiķi Barkānu, kurš savu saistību vienmēr izcēla, un viņa dēlu, ir ko labu par Latviju teicis. Es nebrīnītos, ja atklātos, ka kopienas telpās būtu vākti paraksti “par” otro valsts valodu.

+27
0
Atbildēt

7

    janazakovica > ievuliitis 18.07.2012. 00.45

    betijai— visi nevar but tik citigi ir.lv adepti un centigi ka betija celmale bez ziepiem list dibenaa redakcijai lai dabutu kadu godu un balvinu..

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ievuliitis 17.07.2012. 16.55

    skaties ka tevi tavejie nenolinco par tadiem vardiem..zidi ir loti atriebigi esi uzmaniga ..no majam vairak ara nej un uz laukiem nebrauc..

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > ievuliitis 18.07.2012. 10.12

    Krusttēv, skauž vai?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ievuliitis 18.07.2012. 12.16

    taa skauz ka ne guleet ne est nevaru..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 17.07.2012. 19.10

    betijacelmale. Ar trakiem ar labu. Ignorē((

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ievuliitis 17.07.2012. 20.55

    Betij, tā kā par pravoslāvismu arī viens otrs vērīgāks krievs ir rakstījis tieši to pašu, tad mums, „inoverciem”, neklājas apšaubīt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 17.07.2012. 18.56

    Redzot dienu no dienas, cik naidpilni un agresīvi ir Krusttēva komentāri, rodas pārliecība, ka pareizticīgā baznīca ir milzīgs naida un agresijas perēklis. Citādi, kā lai izskaidro, ka tās dedzīgs adepts tik negatīvi sevi apliecina IR portālā.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

agijs 17.07.2012. 12.35

.
“Jo īpašumi tika nolaupīti kopienai. Un Latvijas valsts pārņēma nolaupīto savā valdījumā.”

Kleckinam un ebreju kopienai kopumā vajadzētu saprast, ka Latvijas Valsts tad arī pārstāv visus tajā dzīvojošo civlēkus un visas tajā eksistējošās kopienas. Sekojoši, jebkuri īpašumi, kurus tā pārņem, likumīgo mantinieku neesamības kārtā, tad arī nāk par labu visiem Latvijas Valsts iedzīvotājiem un visām Lativjas valsts kopienām vienādā mērā.
Bet šobrīd Kleckina retorika izklausās pēc kopienas Valsts būvēšanas iekš Latvijas Valsts un, atvainojos, šāda nostādne jau pati par sevi prezumē ar konfrontāciju ar pārējiem pilsoņiem.

+26
-1
Atbildēt

7

    janazakovica > agijs 17.07.2012. 14.27

    valsts pasvaldibas Rigas domes personaa jau 50 gadus padomju laikaa un 20 gadus neatkaribaa laikaa neatdod luteraniem petera baznicu un pareizticigiem petera un pavila baznicu sauktu par ave sol koncertzali..nu un latvijas laikaa ta piedereja LELB bet valstj tacu uzsplaut..

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > agijs 18.07.2012. 08.58

    Optiskais Tēmeklis. LELB jau sevi īpašumu apsaimniekošanā tik plaši apliecinājusi, ka prieks.+++ tieši LELB savus īpašumus apsaimnieko ļoti mērķtiecīgi, sev par mērķi izvirzot – nodrošināt savu mācītāju algas, jeb Tev ir iebildumi par šādi iegūto līdzekļu ” tērēšanu” ? :) Ja par krīzi un projektu, tad LELB ir ” pierakstīta” LV, nevis uz Mēness :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > agijs 17.07.2012. 15.07

    kopienas valsts?:
    http://medinatweimar.org/

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > agijs 17.07.2012. 15.22

    Константин
    Ранкс

    Остров Русь
    А не создать ли нам свое государство в составе Евросоюза?
    http://imhoclub.lv/material/ostrov-rus

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > agijs 18.07.2012. 08.36

    Aha, vēl viens atguvējs… :) LELB jau sevi īpašumu apsaimniekošanā tik plaši apliecinājusi, ka prieks. Un gribas vēl. Ko LELB un draudze ir ieguldījusi Pēterbaznīcas restaurācijā/atjaunošanā? Arvien vairāk “baznīcēni” kā komunisti censas pievakt to, kur paši neko labu nav izdarijuši.
    Arī tad, kad Ave Sol tagadējo koncertzāli vajadzēja pielabot, -ticīgie uz palīdzēšanu naski nebija. Kad izglābta/sastutēta, tad p-ticigie klāt, vai ne?
    Kaut kā ļoti padomiska dažiem pareizticīgajiem sanāk tā darīšana.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > agijs 17.07.2012. 17.09

    Kleckins:
    “Viņus iznīcina tikai tāpēc, ka viņi pieder pie konkrētas etniskās grupas. Latvijā tas attiecas uz čigāniem un tas attiecas uz ebrejiem. Iznīcināja kopienu. Nevis atsevišķus cilvēkus. Tāpēc atšķirībā no visiem pārējiem, kas ir cietuši karā, mantiniekam arī jābūt kopienai. TAS IR JĀSKATA TĀDĀ VEIDĀ. [izcēlums mans – Haris] Jo īpašumi tika nolaupīti kopienai. Un Latvijas valsts pārņēma nolaupīto savā valdījumā.”
    ===============================================
    Tātad Kleckinam šķiet, ka mums, 2012. gada Latvijas pilsoņiem, “tas” ir jāskata tieši tādā pašā veidā, kā “to” redzēja vācu nacisti – Latvijas žīdi nevis kā Latvijas pilsoņu kopumam piederīgie, bet kā īpaša, atšķirīga, no Latvijas pilsoņiem nodalāma kopiena.

    Mums tad nu it kā būtu jāatgriežas 1941. gadā un jāsadala lomas:
    Latvijas valstij uz šīs skatuves jāuzņemas nacistiskās Vācijas loma, bet daļa no padomju kolonistiem (tagadējā žīdu kopiena) uzņemsies Latvijas žīdu kopienas lomu.

    Tad mums žigli jāizspēlē šī groteskas žanrā iestudētā izrāde, un tad savukārt drīkstēsim atgriezties 2012. gadā, kur par īpašo atšķirību un nupat redzēto nodalījumu MUMS BŪS JĀAIZMIRST, jo ārpus izrādēm mēs taču esam tikai savstarpēji vienlīdzīgi, parasti ļaudis.

    Ja kāds šo nodalījumu tomēr atcerēsies arī pēc izrādes beigām, tad ar viņu viss būs skaidrs uzreiz, “neatejot no kases” – tas ir nelabojams, pat zemisks (pēc Aivara Ozoliņa) antisemīts. :)

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > agijs 17.07.2012. 13.03

    Re, cik skaidri var visu noformulēt. To, ko katrs nojauta, bet nemācēja juridiski salikt. Paldies :)

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

idzelme 17.07.2012. 12.09

Loģiski.
Ja īpašumus atdos, tad tie būs jāapsaimnieko, bet kopienai tādu resursu nav.
Uzreiz izpārdot arī neizskatīsies smuki.
Atbalsta fonds, kurā valsts regulāri ieskaita naudu, kādam piepildīs kabatas.
Ar pilnām kabatām pakāpeniski var īpašumus arī pārņemt.
Kaut kad, kad apniks saņemt naudu caur fondu.
Shēmošana turpinās.

+19
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu