Madara Eriksone, pārtikas dekorētāja • IR.lv

Madara Eriksone, pārtikas dekorētāja

6
Universālveikala Stockmann dekorētāja Madara Eriksone atbild par to, lai visa pārtika veikala 1.stāvā ir savās vietās un kārdinoša.
Ieva Alberte

Kad Stockmann augļu nodaļā pamanīju Madaru, kura kolēģim rādīja, kā kārtot ābolus, bija skaidrs, ka viņas darba pamatā ir zinātne, varbūt pat augstskolas studijas

Gribēju Madaru nointervēt. Kas tev deva! Par to, ka augļi stāv pareizās piramīdās, atbildīgs ir arī nodaļas vadītājs un vēl viens vadītājs, un visbeidzot arī preses sekretārs. Nekas nedrīkst noiet šķībi, un jāstrādā pēc somu vadlīnijām: katram universālveikala stāvam ir savs dekorētājs, piemēram, trauku nodaļā uzstādījumus veido cilvēks ar Latvijas Mākslas akadēmijas diplomu. To, kam, kur un kā jāstāv, regulē vairāk nekā 100 lapu bieza Stockmann «bībele». 

«Katram produktam ir savs dzīves cikls,» stāsta Madara. Visīsākais ir garšaugiem un banāniem. «Banānam nepatīk caurvējš, nobrūnē.» Pumpainu banānu ar atlaidi te neredzēt, jo nocenoti augļi bojātu veikala tēlu. 

Augļu izvietojums izplānots tā, lai tie kontrastētu: zaļi gurķi, sarkani tomāti, atkal zaļi gurķi. Tieši gurķi esot visneparocīgākie krāmēšanai – slīdot. Visus oranžos augļus kopā likt nevar, jo mazāk košais izskatīsies negatavs. Āboli bieži vien nestāv vienuviet, lai cilvēki nesajauktu kodus, kas jānospiež, liekot ābolus uz svariem. Dažkārt pircēji maisiņā ieliek dārgākos mandarīnus, taču nosver kā lētākos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu