Neizpauž prezidenta dzīvokļa pielāgošanas izmaksas • IR.lv

Neizpauž prezidenta dzīvokļa pielāgošanas izmaksas

17
Valsts prezidents Andris Bērziņš savā darba kabinetā pilī. Foto: Raitis Plauks, F64
Ieva Alberte

Andra Bērziņa atteikšanās izmantot Jūrmalas rezidenci prasīja atbilstoši drošības noteikumiem pielāgot arī viņa paša dzīvokli

Pašreizējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa lēmums neizmantot Jūrmalas rezidenci, kur jau veikti nepieciešamie remontdarbi, drošības pasākumi un iedibinātas zināmas protokola tradīcijas, šķitis nepareizs bijušajam prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas adjutantam Valtam Āboliņam. To pašu pārnest uz citu vietu nez vai ir lētāk, viņš teic intervijā žurnālam “IR”.  Arī prezidentam būtu jāsamierinās ar noteiktām drošības prasībām un izveidotu tradīciju uzturēšanu.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne Ir.lv teica, ka informācija par konkrētiem Valsts prezidenta apsardzes vai drošības pasākumiem nevar tikt izpausta, tai skaitā, informācija par konkrētu naudas summu, kas tajos ieguldīta. Vienlaikus viņa teic, ka tie ne tuvu nav tik dārgi, kā būtu tad, ja prezidents dzīvotu Jūrmalas rezidencē.

Prezidents var ieteikt, ko vēlas mainīt savā ikdienas darbā, tai skaitā drošības jautājumos. Tā, piemēram, Andris Bērziņš rosinājis, ka vēlas pārvietoties bez bākugunīm. Iepriekš šāds nosacījums tika uzskatīts par obligātu drošības prasību, taču izrādās, ka tā nav, jo prezidents pārvietojas bez bākugunīm. Šo pašu var attiecināt arī uz citiem nosacījumiem, norāda Krapāne.

Jau iepriekš Krapāne skaidrojusi, ka Jūrmalas rezidences īpašnieks paliek līdzšinējais, un tā ir valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). Prezidenta kanceleja nākamgad turpinās segt Jūrmalas rezidences uzturēšanas izdevumus, kuri būs no 1500 līdz 3000 latiem mēnesī un kurus veidos ļoti dažādas jomas, piemēram, zemes nodoklis, pamatlīdzekļu uzturēšana, siltums, elektrība un tamlīdzīgi. Izdevumi saistīti ar rezidences “iekonservētu” uzturēšanu, ziņo LETA.

Saskaņā ar prezidenta kancelejas valdībā iesniegto priekšlikumu līdzekļu palielinājums 2012.-2014.gadā ir vajadzīgs, lai eksprezidentam Valdim Zatleram nodrošinātu sociālās un citas likumā noteiktās garantijas. Nākamajos trīs gados tam ir paredzēti 41 200 latu katru gadu.

 

Komentāri (17)

andrisskrastins 10.11.2011. 13.25

Tautai, kura pieprasa progresīvo nodokli “kā taisnības pierādījumu”, neko vairāk jau arī nevajag, kā simbolisku aktu, nevis reālus ietaupījumus :)

Labi, tā ir ironija, bet protams, ka pārnest dzīvi uz citurieni ir daudz dārgāk nekā dzīvot kur agrāk. Tā vienmēr ir bijis un būs. Un Bērziņa izgājienus ar dzīves vietām, ballēm un uzrunām uzskatu par lētu populismu, jo reālu ieguvumu tas budžetam nedos. Man nav iebildumu, ja valsts vadītājs dzīvo labi – kāmēr vien viņš reāli dara visu iespējamo, lai palīdzētu visai tautai.

+11
-2
Atbildēt

1

    Olita Smirnova > andrisskrastins 10.11.2011. 15.38

    Nedomāju, ka runa iet tikai un vienīgi par budžeta ekonomiju. Drīzāk tā ir apzināta atteikšanās no „simboliskiem rituāliem” (braukšana ar bākugunīm, dzīvošana lepnajā villā, uzruna tautai – tāds vietējais Urbi et Оrbi un tml.) Man piemēram traki krita uz nerviem, kad Dr.Zatlers vizinājās ar sirēnām un bākugunīm – tā ir tāda pašapliecināšanās un ne vairāk! Kā barvedim ir vajadzīgi rituāli, kuri apliecina viņa vietu pārējo dzīvnieku hierarhijā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

ievuliitis 10.11.2011. 13.49

Cik Latvijas valsts ir ietaupījusi no tā ka tagadējais brauc bez bākugunīm? Vai tas būs vienīgais Bērziņa prezidentūras taustāmais rezultāts?

+8
-2
Atbildēt

6

    ilmisimo > ievuliitis 10.11.2011. 20.28

    Ak…… klīst valuodas,ka Bērziņš iestājies kādā sadhu ordenī un devis klusēšanas suolījumu…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 10.11.2011. 20.45

    Sadhu ordeņa piekritējs, kaut vai anahorets tak nevar būt Latvijas valsts prezidents? Vai otrādi – Latvijas valsts prezidentam ir nepiedienīgi “sastāvēt” ne kādā partijā – par biedru, no ordenī – par piekritēju.
    Esmu pikta.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > ievuliitis 11.11.2011. 13.09

    Betij, varbūt remontēšana no pielāgošanas tomēr atšķiras?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.11.2011. 13.19

    Atšķiras gan, bet atšķirībā no neizmantotām sirēnām un bākugunīm tā maksā reālu naudu.
    :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > ievuliitis 10.11.2011. 16.10

    betija
    bakugunis bija vajadzigas jo valsts pirmais paris savas ikdienas vajadzibas brauca ar eskortu atseviskjas mashinas, Valdis sedeja mersedesa, Lilita BMW.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 10.11.2011. 16.52

    Es paskaidrošu – bākuguņu izslēģšana nekādu ietaupījumu nenes. Grib izskatīties taupīgs un remontē citu dzīvokli tai vietā lai dzīvotu jau izremontētajā?
    Starp citu, – tas ko remontēs par valsts līdzekļiem ir viņa privātais dzīvoklis? Vai tenisa kortus uz jumta iekārtos?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 10.11.2011. 14.04

Ieliktnītis izākstās kā rudens muša uz loga rūts.

+6
-1
Atbildēt

1

    dro > kkristaps 10.11.2011. 15.22

    Reālists. Šī rinda ir tikpat tēlaina kā Čaka Miglā asaro logs! Eh, būtu rakstījis dzejoļus Ļoņas laikā!:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu