Timošenko piespriež septiņu gadu cietumsodu • IR.lv

Timošenko piespriež septiņu gadu cietumsodu

43
Jūlija Timošenko. Foto: AFP/LETA

Timošenko spriedumam nepiekrīt

Kijevas tiesa otrdien bijušo premjerministri Jūliju Timošenko notiesāja ar septiņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu pilnvaru pārsniegšanā, 2009.gadā ar Maskavu noslēdzot Kijevai neizdevīgo vienošanos par dabasgāzes piegādēm, vēsta radiostacija “Eho Moskvi”. Timošenko, pārsniedzot savas pilnvaras, personīgi bez valdības piekrišanas apstiprināja direktīvas sarunām par gāzes līgumiem ar Maskavu, kas nebija pienācīgi noformētas, paziņoja Kijevas Pečerskas rajona tiesas tiesnesis.

Tiesa atzina, ka Timošenko ar savām darbībām, noslēdzot līgumus, valsts kompānijai “Naftogaz” nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (96,75 miljonu latu) apmērā.

Tiesa arī apmierināja “Naftogaz” civilprasību pret Timošenko un nolēma no viņas piedzīt 1,516 miljardus grivnu (98,8 miljonus latu) par labu kompānijai. Prokuratūra bija pieprasījusi apsūdzētajai brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem.

Timošenko tūlīt pēc sprieduma pasludināšanas pavēstīja, ka spriedumam nepiekrīt.

“Es nepiekrītu šim spriedumam,” sacīja Timošenko. “Mēs aizstāvēsim manu godu Eiropas tiesā. Cerību uz mūsu taisno tiesu mums nav.”

Pēc viņas teiktā, līdz ar šo spriedumu Ukrainā ir atgriezies 1937.gads.

Ekspremjere arī pavēstīja, ka turpinās cīņu ar prezidenta Viktora Janukoviča režīmu. “Spriedums mani neapturēs,” sacīja Timošenko.

Pirms tam ekspremjere tiesas sēdes starpbrīdī paziņoja: “Es strādāju Ukrainas labā. Strādāju un turpināšu strādāt.”

Viņa arī aicināja nebaidīties no prezidenta Viktora Janukoviča “autoritārā režīma”.

“Es jūs lūdzu, nebaidieties no šī autoritārā režīma! Ukraina noteikti gāzīs šo autoritāro režīmu. Autoritārais režīms un diktatūra tiks likvidēti tuvākajā laikā,” sacīja Timošenko.

Aizstāvības puse jau paziņojusi, ka spriedumu uzskata par apkaunojošu lappusi Ukrainas tiesu varas vēsturē un tuvākajās dienās to pārsūdzēs.

“Mēs ceram, ka šodien saņemsim tiesas lēmumu, un mēs tuvākajās dienās iesniegsim apelāciju,” pēc procesa žurnālistiem pavēstīja advokāts Jurijs Suhovs. “Tiesneša Kirejeva pasludinātais spriedums ieies Ukrainas jurisprudences vēsturē kā apkaunojoša lappuse. Ar šo spriedumu tiesa kriminalizēja politiskus lēmumus un Timošenko darbību,” piebilda otrs advokāts Nikolajs Sirijs.

Pēc viņa teiktā, spriedumā nav izticis bez “ārējas iejaukšanās”.

Eiropas Savienība (ES) paziņoja, ka ir “dziļi vīlusies” par spriedumu Timošenko lietā, un aicināja apelācijā nodrošināt taisnīgu procesu, lai nekaitētu ES un Ukrainas attiecībām.

“ES ir dziļi vīlusies par spriedumu,” teikts ES augstās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones paziņojumā. “ES pārdomās savu politiku pret Ukrainu.”

Eštone aicināja Ukrainas varasiestādes “nodrošināt godīgu, caurredzamu un objektīvu procesu jebkurā Timošenko lietas apelācijā un citās prāvās, kas attiecas uz bijušās valdības locekļiem”.

Tam, kā Ukraina risinās šīs lietas, “draud būt fundamentāla ietekme uz ES-Ukrainas divpusējām attiecībām, ieskaitot Asociācijas līguma noslēgšanu, mūsu politisko dialogu un plašāku mūsu sadarbību”, piebilda Eštone. Viņa norādīja, ka septiņu gadu cietumsods piespriests “pēc prāvas, kas neievēroja starptautiskos standartus attiecībā uz godīgu, caurredzamu un neatkarīgu juridisko procesu”. Kā vēsta radiostacijas “Eho Moskvi” korespondents, Timošenko spriedumu klausījās sēžot, bet viņas advokāti – kājās stāvot. Jūlijas Timošenko bloka parlamenta deputāti zālē netika ielaisti.

Ekspremjeres atbalstītāji mēģināja izlauzties cauri milicijas kordonam, bet tas viņiem neizdevās.

Kijevā otrdien bija bezprecedenta drošības pasākumi. Naktī ielu pie tiesas ēkas milicija norobežoja ar vairogiem un žogiem, jo uz tiesas namu sāka plūst ekspremjeres atbalstītāju pūļi, ziņo “Eho Moskvi”. Savukārt drošības dienests paziņoja, ka sprieduma paziņošanas dienā kāds varētu mēģināt īstenot terora aktu.

 

 

 

Komentāri (43)

Janka, Janic 11.10.2011. 18.16

visvairaak savas premjereešanas laikaa guvis Gailis , ar viņa sveetiibu smagajos noziegumos apsuudzeetais noprivatizeeja Ventspils pieostas ruupniicas , kad tajaa laika pat privatizaacijas aģentuura nebija dibinaata , toties Gailis peectam noprivatizeeja ķiipsalu un iemantoja jahtu ar kuru braukaaja gadu pa juuraam cepuri kuldams , kautgan nekur netika piebilsts , ka Gaiļa maate buutu uz Krieviju tirgojusi siveenus vai tulpes , pats boļševku laikaa buudams siiks iereedniitis kokapstraades ministrijaa nekaadi nevareeja saraust kapitaalu tik veerieniigai uzņeemeejdarbiibai , kaa peec premjereešanas , kaads tur briinims , ja pat pqatentu kantora direktors liidziigi Koreiko vareeja uz valsts kases reeķina vienaa mieraa iedziivoties miljonos par kuriem neviens ne čiku ne grabvu??? … zagts no visaam puseem uz nebeedu , taadeeļ nav jaabriinaas , ka “veergi” pamet valsti un pensionaariem jaadziivo no rokas mutee , jo sociaalaa budžeta miljardu Kalviitis nospeeleeja kaartiis ( pagruuda Ameerikas bankaas, cereedams ievaakt procentus) , liidziiga sisteema kaa Brežņeva gimenes kulta laikaa, ne prokurors ne tiesnesis šiem klaat netiek…

+9
0
Atbildēt

0

Jânis Bankoviès 11.10.2011. 10.24

Protams Timošenko kundze nav pūkaina mantiņa ( kā jau jebkuršs politiķis ex-PSRS telpā) , bet te nu mēs redzam kas notiktu ,ja SC paņemtu varu LR.

Par piemēru Dombīti ieliktu ķurķī ( Godžu, Slakteri gan jau KK piesegtu, par labu darbu savā labā) par SCprāt šausmīgo vienošanos ar SVFu un EKu, tā ka nograb.

+12
-5
Atbildēt

14

    Ilziiiic > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 11.05

    -> WAT
    Tu mani šokē!
    iespaids neesi pamanījis faktu, ka valsti izzaguši ne jau sc.

    un kāda paranoja.
    kā sc varētu “paņemt” varu, ja viņiem ir tikai 28%???
    kā???

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 14.32

    ->> ombros
    “Izzaga SC domubiedri un pasi to dara RD”
    ————————

    tieši tā. es taču visu laiku te maļu, ka:
    kamēr sarkanos pie siles nepielaidīs nosmērēt muti no sirds un pēc tam aptaisīt kājas pēc pilnas programmas, nekas nemainīsies.
    tikai no tā brīža var sākties līdzvērtīga saruna ne tikai starp parlamentārajām grupām, bet arī visas sabiedrības līmenī.

    a tagad sanāk, ka latvieši, kas sūdos līdz ausīm, par visu varu mēģina no šmuces atturēt tīro un izbadējušos sivēnu Urbanoviču.
    nu laik tak viņš ierij to varas āķi. bet vara arī priekš viņiem būs kā enkurs….mutē.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 17.30

    @yopcix

    Un cik gadus vajadzēs, lai SC popularitāte “sociālistu” opozīcijā kāptu līdz stadijai, kad latviešu partijas vairs nevarēs līdzsvarot potenciālos riskus?

    Jūs domājat, ka JL iezīmē revolucionāru lūzumu mūsu valsts politiskajā attīstībā? Kaut kā es tās revolucionārās pārmaiņas neesmu novērojis…

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 13.57

    @WAT Vispār jau tieši NA zīmējas ar lozungu, ka taisnīgums stāv pāri tiesiskumam. Ko viņi ar to grib pateikt, Die’s vien zin’!

    Un par autoritāro iekārtu jūsmo.

    Arī SC es absolūto varu neuzticētu, bet viņiem tāda arī nespīd.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 12.38

    – WAT
    pilnīgi piekrītu, ka UKR viss tas pats, kas pie mums, tikai letiņi to skata ne visai objektīvi. no sērijas mūsējie/jūsējie vai sarkanie/pareizie.

    bet patiesībā jau sanāk, ka gan Ukrainā, gan pie mums saucamie “pareizie” jau sen ir sasmērējušies. vienkārši Ukrainā mērogi citi. tādēļ es te cepos, ka tautieši nekā negrib ieraudzīt, ka Vienotības “karaliene ir plika”.
    un ir tik dīvaini skatīties, kā tauta ar putām uz lūpām aizstāv zaglīgu/mainpulējošu/stagnējošu partiju tikai tādēļ, ka tā izdevīguma un pašsaglabāšanās instinkta vadīta akūti iestājas par nacionālajām tēmām.

    vēl jūs visi tik ļoti esat aizrāvušies ar ZRP pieskaitīšanu Kremlim, ka aizmirstat vienu “niecīgu” apstākli – tā ir partija, kurā absolūtais vairākums ir latvieši. nav tā kā pārspīlēts uzskats, ka pēkšņi Latvijas teritorijā bez jau esošās piektās kolonnas uzradusies vēl viena ne mazāk iespaidīga pašu aizmugurē? tā jau nu būtu galēja paranojas pazīme.

    Bet par Krievijas varas hierarhiju es domāju nedaudz citādi un mans viedoklis precīzi saskan ar Reuters Digital redaktori Christya Freeland. Proti, ka Purina režīms nav pat vairs veidots atbilstoši padomiskās varas vertikālei, bet ir vistīrākais austrumu sultāna vienpersonas varas paraugs.
    vara, kas balstās uz vienu konkrētu parsonu, kuru nav iespējams pat aizstāt.
    aizstājot sabrūk visa sistēma. iemesls kādēļ Putinam lemts nomirt Kremlī, nevis “dačā”, kā viņš bija solījis agrāk.
    patiesi iesaku izlasīt viņas bloga ierakstu:

    http://blogs.reuters.com/chrystia-freeland/2011/09/30/russias-sultan-putin/

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    bebiekste > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 14.07

    Plika karaliene nūdistu Saeimā :D

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 18.39

    to Malējais
    Eksperimente(ekskremente) ar savu gimeni, ar manu valsti nevajag!!!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 18.41

    to yopcix
    “Apnikuši man tie teksti, ka jāļauj SC “apdedzināties”.

    RD tie kuces berni jau ir apdirsusies pec pilnas programmas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 15.19

    Kaspar, nebūt nav tā, ka kāds kādu idealizē .Tie kas politikā un pie valsts pārvaldes dabiskās izlases apstākļos – demokrātijā, ir plēsoņas , un visu izšķir cik kurš plēsoņa tālredzīgs, vai viņš ir TREX ar valrieksta izmēra(pārspīlēju protams) smadzenēm un orientāciju uz juras-krīta perioda apstākļiem( neņem vērā ,ka apstākļi ir mainījušies kardināli, un lielo gaļas blāķu ,ko rīt, vairs nav, bet ir tikai sīkie medījumi) , neskatoties ne uz ko ( paļaujoties uz izolētu, lai arī milzīgu salu kaimiņos, cerībā ka kaimiņu megolozauri ļaus medīt viņu teritorijā ), vai lapsas un vilku bars, kuri tomēr ir simbiozē ar apstākļiem, lai arī protams dodot tiem pārāku brīvību var izrīt mēdījumu par daudz, bet tas atkal pavērs nišu sīkākajiem plēsējiem un to medījumiem, seskiem, ūbelēm,sermuliņiem žurkām pelēm, strupastēm, vāverēm. Tā ka peilāgosies tie kas simbizē ar apstākļie, bet relikti ir tikai izņēmumi no likumsakarībām( dabas untums)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    lindapastare > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 17.42

    Jā – es domāju, ka JL bija pagrieziena punkts. Un skat – tagad sakarīgām (cerams, ka ZRP arī tāda būs) partijām BEIDZOT ir vairākums. Tas nozīmē, ka, ja viņi tagad visu nesačakarēs, tad nekāds SC popularitātes bezgalīgs kāpums vairs nenotiks.

    Ja tomēr ZRP izrādīsies ZZS 2.0 versija, tad arī mums pašiem vēl augt un augt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    lindapastare > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 17.09

    Apnikuši man tie teksti, ka jāļauj SC “apdedzināties”. Mums vajadzēja 10 gadus, lai parādītos JL un vēl 10 gadus, lai ZZS aizsūtītu vēstures mēslainē. Domā, ka krieviem ar 3 gadiem pietiks, lai tiktu vaļā no SC?

    Vai mums tagad kaut kādu 28% vēlētāju dēļ jāatgriežas politiskajā akmens laikmetā? Nekā – jāturpina iet tiesiskuma ceļš ar tiem, kas jau tagad ir par to, nevis ziedot 3 gadus, auklējoties ar nezinīšiem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 14.12

    to Malējais
    Izzaga SC domubiedri un pasi to dara RD.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 14.18

    to Kaspars Gasūns
    “tieši NA zīmējas ar lozungu, ka taisnīgums stāv pāri tiesiskumam”

    SC vienmer ir nostajusies gan pret taisnigumu, gan pret tiesiskumu

    “Un par autoritāro iekārtu jūsmo.”

    Vai tie nav SC, kas jusmo par kremla autoritarismu, ko vini seit parstav?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Jânis Bankoviès 11.10.2011. 11.36

    Malējais kāds šoks, pavisam vienkārši:
    1. Timošenko ir tāds pats vēzītis,kā mūsu proRietumnieciskie politiķi, ne ar ko labāka, tikai protams UKR mentalitāte un mērogs cits.
    2. Timošenko apsūdz tāds pats ( atbilstošas mentalitātes un mēroga) ļaužu bariņš – Janukoviča reģionālisti ( vairāk gan teiktu proMoskaļu bandīti) , kā mums reprezentējas SC.
    3. ZRP taču neatkāpjas no saviem vārdiem ,ka labākā kombinācija SC-ZRP-V, kur V ir tikai 20 versus 53?
    4. Tu kaut kā Kremli un tā darbības vērtē no Rietumu racionālistiskā skatupunkta, bet diemžēl tie jāvārtē no Bizantijas misticiskās izredzētības skatupunkta ( ja ne vispār iracionālā mongoļ-tatāru nomadu skatījuma).
    5. Tas kas mums liekas stulbi iracionāli un muļķīgi no viņu puses ir vienīgā absolūtā patiesība.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 11.10.2011. 10.32

Nolinčoja un vainu uzvēla vienai sievietei- politiķei it kā paši būtu labāki?

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu