"Jumava" izdos ekskluzīvu grāmatu par Latvijas kultūras vēsturi • IR.lv

“Jumava” izdos ekskluzīvu grāmatu par Latvijas kultūras vēsturi

29

Latvijā pirmo reizi izdos Andreja Johansona grāmatu “Latvijas kultūras vēsture 1710-1800”, notiek iepriekšparakstīšanās

Izdevniecība “Jumava”gatavojas izdot profesora Andreja Johansona grāmatu “Latvijas kultūras vēsture 1710-1800”. Tas būs šīs vērtīgās grāmatas otrais izdevums, pirmo reizi tā tika nodrukāta Stokholmā 1975.gadā

Grāmata iznāks decembrī, tiem, kuri pirmie būs iepriekš parakstījušies, – būs iespēja saņemt ekskluzīvus numurētus grāmatas eksemplārus. Parakstīties iespējams Rīgā, “Jumavas” grāmatnīcā Dzirnavu ielā 73.

Grāmatas pirmais izdevums pašlaik ir pieejams tikai antikvariātos, kur arī tā ir ieguvusi ekskluzīvas grāmatas statusu.

Grāmata ir apjomīgu pētījumu apkopojums un reizē  stilistiski smalks literārs sniegums, kas lasītāju nemanot pārceļ atpakaļ uz laiku, kad Latviju pārvaldīja muižkungi un hercogi. Tā sniedz skatījumu par kungu un dzimtcilvēku sadzīvi, pilsētniekiem un lauku iedzīvotājiem, ļaujot lasītājam iejusties 18. gadsimta Latvijas apstākļos. Saturiskajā koncepcijā ietverti temati par tālaika Latvijas pamatiedzīvotāju kultūras ietekmēšanos no vācu, poļu un krievu mentalitātes, Latvijas sadrumstalotību apgabalos, Latvijas pagrimumu 18. gadsimta sākumā, ko izraisīja kari, mēris, bads, dzimtbūšanas spaidi, Latvijas kultūras lēno un sarežģījumiem pārpilno attīstību. Aprakstīta Latvijas garīgās kultūras nozaru (literatūras, mūzikas, tēlotājas mākslas) attīstība, atbilstoši lēnai un komplicētai Latvijas ekonomikas atlabšanai apskatīts “Bērensu aprindu” fenomens, trāpīgi izklāstīti latviešu ticējumi un izpratne par Dievu.

Grāmatas autors ir Rīgā dzimušais Andrejs Johansons (1922. – 1983.), kurš ir sarakstījis kultūrvēsturiskas grāmatas par Rīgu un rīdziniekiem, bijis gan viens no izcilākajiem latviešu esejistiem, gan zinātnieks. Viņa lielākais ieguldījums kultūrā un vēsturē ir tieši apjomīgais darbs “Latvijas kultūras vēsture 1710-1800”.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu