Sliktākais vērtējums - Lembergam un Šleseram • IR.lv

Sliktākais vērtējums – Lembergam un Šleseram

25
Preses konference, kuras laikā Delna atklāj 11.Saeimas deputātu kandidātu reputācijas datu bāzi "www.kandidatiuzdelnas.lv!". Foto: Evija Trifanova, LETA

“Delna”: Esot pamats bažām arī par ZRP līderi Zatleru 

Aivars Lembergs (ZZS) un Ainārs Šlesers (Šlesera Reformu partija LPP/LC) ieguvuši zemāko vērtējumu “Sabiedrības par atklātību – Delna” deputātu kandidātu vērtējumā, kurā iekļauti arī politisko spēku izvirzītie premjera amata kandidāti. 

Pirmdien atklātā deputātu kandidātu reputācijas datubāze arī parāda, ka Zatlera Reformu partijā zemāko vērtējumu ieguvis eksprezidents Valdis Zatlers, ziņo BNS. 

Organizācija izvērtēja 212 kandidātu, kas ir sešu politisko spēku sarakstu augšgalā, iedalot viņus vairākās kategorijās – kandidāti, par kuriem nav publiski pieejama informācijas, kas ļautu novērtēt viņu saistību ar korupciju; zems risks (-1); viela pārdomām (-2); pamats bažām (-3); nopietns pamats bažām (-4); bīstami (-5). 

“Delnas” analītiķe Līga Stafecka pirmdien uzsvēra, ka “Lembergam ir nepārspēts profila garums” un viņš novērtēts ar zemāko vērtējumu – mīnus pieci, kas nozīmē, ka publiski pieejamā informācija par kandidātu liecina par sistemātisku neētisku rīcību un/vai iespējamu iesaisti liela mēroga korupcijas gadījumos, aizskarot sabiedrības intereses. 

Šāds pats novērtējums dots arī Šleseram. Par iemeslu šādam vērtējumam minēts sāktais kriminālprocess par Šlesera slēptu ietekmi vairākos uzņēmumos, saistība ar laikrakstu “Diena” un “Live Rīga”, rokaspulksteņa nedeklarēšanas liga, priežu izciršana Jūrmalā, lieli skaidras naudas uzkrājumi un neskaidri finanšu darījumi, “Jūrmalgeita”, “astoņkājis” jeb sev pietuvinātu cilvēku iekārtošana darbā, pozitīvisma kampaņa, partiju maiņa, kā arī vēl citi iemesli. 

Četri deputāti, vadoties pēc “Delnas” datubāzes, ieguvuši vērtējumu kā kandidāti, par kuriem ir nopietns pamats bažām (-4) un par kuriem atrasta informācija, kas norāda uz vairākiem vai atkārtotiem pārkāpumiem. Nopietns pamats bažām ir par Jāni Urbanoviču (“Saskaņas centrs”, SC), Jāni Ādamsonu (SC), Rihardu Eigimu (ZZS) un Dzintaru Jaundžeikaru (ŠRP LPP/LC). 

Zemāko vērtējumu Zatlera Reformu partijā (ZRP) ieguvis politiskā spēka līderis Zatlers (-3). Saskaņā ar “Delnas” datubāzi viņš kā deputāta kandidāts dod vēlētājam pamatu bažām. Kā iemesli tam nosaukti Jūrmalas rezidences noslepenotās mēbeles, “pateicību” lietas, darbošanās ārsta privātpraksē bez līguma uz sievas firmas vārda un implantu iepirkums no sievas firmas. 

Vielu pārdomām no ZRP saraksta līderiem, pēc “Delnas” datubāzes, dod Sandra Sondora-Kukule (-2), kā iemesls tam minēta tiesāšanās ar Ādažu domi par žogu tauvas joslā, neskaidrības par dārgas “Jaguar” automašīnas iegādi, privāts atpūtas brauciens par valsts naudu, skaidras naudas uzkrājumu apmērs, kā arī partiju maiņa. 

“Delnas” analītiķe Stafecka paskaidroja, ka “Delnas” datubāzē no ZRP ir vismazāk kandidātu ar apšaubāmu reputāciju, jo partija ir ļoti jauna un kandidātu vidū ir maz publiski pazīstamu personu. 

“Delna” izveidojusi datubāzi, kurā apkopota informācija par 212 deputātu kandidātu no sešiem politiskajiem spēkiem, kuri atrodas sarakstu augšgalā, kā arī partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem – Nilu Ušakovu (-3) un Lembergu, kas vēlēšanās nestartē. 

Par 117 kandidātiem informācija, kas ļautu apšaubīt viņu reputāciju, netika atrasta, par 50 – zems risks, 26 – viela pārdomām, 13 – pamats bažām, 4 – nopietns pamats bažām, bet 2 – bīstami. 

Izvērtēta informācija, ko par kandidātu vēstījuši mediji, kā arī informācija no publiski pieejamām datubāzēm.

Komentāri (25)

ilmisimo 05.09.2011. 19.08

Nopietns pamats bažām ir par Jāni Urbanoviču (“Saskaņas centrs”, SC), Jāni Ādamsonu (SC..)…
______________________________________
Sorosiska insinuācija pret baltās rases aizstāvjiem un baznīcslāvu valuodas ieviesējiem iekš Russkoje Pribalķijskoje pomorje?

+7
-3
Atbildēt

0

mary75 05.09.2011. 21.14

Pēc pēdējās aptaujas, SC kopā ar Lemberga ZZS simpatizē vairāk, kā puse vēlētāju.
Tātad, gan Urbanovics, gan Lembergs, kā cilvēki, kas noteikti studējuši Leņina darbus savās partijas skolās, par šo delnas aptauju mierīgi pateiks Vladimira Iļjiča vārdiem – “kak daļeķi oni ot naroda”.
Apvienotajai krievlatvju ( sovoku) tautai nekas netraucēs mīlēt savus vadoņus, bijušos augsta ranga komunistu un komjauniešu funkcionārus, ne viņu netīrība, ne viņu tumsonību, ne pat lielas aizdomas, ka, vismaz viens no viņiem, vainojams triju liecinieku nāvē.
Sovoku mentalitāte tādiem sīkumiem uzmanību nepievērš.

+6
-2
Atbildēt

9

    Sandris, zaķis, Mīļums > mary75 06.09.2011. 15.10

    Dzeri. Pēdējie reitingi tiešām runā, ka SC un ZZS smuki uzvarēs un varēs iznest šo valsti gaismiņā! Esmu apbraukājusi laukus, un tur cilvēki balsos par ZZS. Cilvēkiem kuriem mazliet ir diploms, par radikāļiem, proti, Nacionālo apvienību. Saskaņas Centram ir lielisks vēlētājs, kuru aizvien vairāk papildina latviskas izcelsmes pilsoņi. Smieklīgi, ka Zatlera partijas biedri un Vienotības pilsoņi lielākoties arī dzimuši padomju laikā, pārsvarā strādnieku ģimenēs, kur domāšana ir nabadzīga. Ar patriotismu ir bieži vien par īsu, lai saprastu sistēmas konstrukciju. Bet cerēsim, ka nāks Latvijai labāki laiki.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 05.09.2011. 23.39

    jāsecina, ka problēma ir saistīta ar mūsu mentalitāti, kas vairāk līdzinās austrumu
    ———————
    Prieks, ka mūsu domas sakrīt!Tieši tā – nevajag aizmirst. ka Latvijā dzīvo 42% sveštautiešu, vairums no viņiem ir nākuši no t.s. austrumiem

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.09.2011. 06.50

    Īsti nevarētu piekrist, Igaunijā cittautiešu % nav daudz mazāks, kā Latvijā,bet, tur nav ne tāds SC, ne tādi ZZS vai PLL ( par ko , pārsvarā, nebalso cittautieši, bet gan latvieši).
    Tur gan ir tāda Savisāra Centra partija, nosacīti kreisa un nosacīti prokrieviska, par ko balso liela daļa krievvalodīgo, bet, līdz mūsu SC vai ZZS tai vēl ir tālu, un no 2007 g. tā ir opozīcijā.
    Pašvaldību vēlēšanās gan tā ir guvusi panākumus, bet, tāpēc, ka tur pašvaldību vēlēšanās var piedalīties arī nepilsoņi.
    Tur arī cittautieši balso par igauņu partijām, jo vienkārši saprot, ka tās ir kvalitatīvas, un tur iekšā kvalitatīvi cilvēki.
    Mums, atkal, latviešu partijas diskreditējušas sevi tik tālu, ka par tām pat latvieši balsot negrib, un domā, ka SC būs kaut kas savādāks.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kinskis > mary75 05.09.2011. 22.36

    “Pēc pēdējās aptaujas, SC kopā ar Lemberga ZZS simpatizē vairāk, kā puse vēlētāju…”
    ____
    1) Vai jūs domājat šo aptauju, kur piedalījās 803 (!) cilvēki
    http://www.reitingi.lv/lv/news/politika/57670.htm
    2) pirms gada šī pati firma arī daudz ko saprognozēja. Piemēram: http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/346046-gfk_aptauja_saeima_sc_iegutu_35_vietas

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.09.2011. 09.52

    Piekrītu, bet, kas tad viņiem to ļāva, ja ne paši latvieši?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 06.09.2011. 10.01

    dzeris
    Nevajag aizmirst, ka dēļ okupācijas un kolonizācijas latvieši gandrīz visās lielākajās pilsētās ir palikuši mazākumā. Pat Rīgā tikai kādi 45% no iedzīvotājiem ir latvieši. Par Liepāju, Rēzekni un Daugavpili nemaz nerunājot.
    “Austrumniecisko” :) vidi nosaka šis kolonistu vairākums.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 05.09.2011. 22.45

    Pat, ja mazāk, vienalga SC kopā ar ZZS sanāk tuvu 50%, pēc visām aptaujām, tā ka lietas būtību tas nemaina.

    Realists – jā, un vēl jau arī pastāv tāda parādība kā mazohisms, jebkurā gadījumā normāli tas nav.
    Un, izskatās, jēdzīgā iedz. daļa aizbraukusi, izsūtīta, iznīcināta jau pag. gs. 40-50jos gados.
    Tikai, vēsture mums ar to pašu Igauniju līdzīga, tur viss tas pats arī ir bijis, bet, viņiem viss notiek savādāk, tā ka ar nožēlu jāsecina, ka problēma ir saistīta ar mūsu mentalitāti, kas vairāk līdzinās austrumu, nevis rietumu vai ziemeļu kaimiņu mentalitātei.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    kkristaps > mary75 05.09.2011. 21.56

    Dzeri, man šķiet, ka šādi izpaužas ne tik daudz “sovoku mentalitāte”, cik Stokholmas sindroms, kas liek, teiksim, nolaupītas lidmašīnas pasažieriem aizstāvēt nolaupītājus. Bez tam ir tāda parādība kā sievietes, kas raksta vēstules ieslodzītiem slepkavām un jūtas viņos iemīlējušās un pat apprecas ar viņiem. Spilgts piemērs varētu būt Teds Bandijs vai Deivids Berkovičs. Tas gan notika Amerikā, bet cilvēka daba visā pasaulē ir vienāda. Jēdzīgā iedzīvotāju daļa ir jau aizbraukusi, un vairums palicēju diemžēl ir inerta masa – lieliska ēsma visdažādākajiem blēžiem.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > mary75 06.09.2011. 09.37

    “Tikai, vēsture mums ar to pašu Igauniju līdzīga, tur viss tas pats arī ir bijis, bet, viņiem viss notiek savādāk, tā ka ar nožēlu jāsecina, ka problēma ir saistīta ar mūsu mentalitāti, kas vairāk līdzinās austrumu, nevis rietumu vai ziemeļu kaimiņu mentalitātei.” – te prasās papildinājumi. Igaunijai paveicās tanī ziņā, ka tur padomju laikā bija mazāk militāristu un mazāk migrantu sabraukuši, tiem pašiem migrantiem jau toreiz igauņi centās ierādīt viņu īsto vietu, igauņi jau padomju laikā neatbildēja krieviski, un nepiesārņoja savu domāšanu ar krieviskumu. Un viņi padomju laikā varēja skatīties Somijas TV, kas deva priekšstatu par normālu dzīvi normālā pasaulē, tādēļ jau pašā neatkarības sākumā igauņi vairāk un noteiktāk norobežojās no visa komunistiskā un sovjetiskā. Latvijas nelaime ir tā, ka tika ļauts bijušiem (?) komunistiem un čekistiem sagrābt politisko un ekonomisko varu un skalot tautai smadzenes.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 06.09.2011. 12.20

Pirmsvēlēšanu ņudzeklī pajautāsim sev: “Kam es šoreiz aplaudēju?” Varbūt tiem, kas roku rokā ar ārzemju flikiem Latviju ir padarījuši pliku? Varbūt vecajām lap-
sām, kuras stāv zem koka un kā krievu fabulista Krilova slavenajā fabulā par lapsu, vārnu un sieru saldā balstiņā glaimo nabaga vārnai, līdz tā, tupēdama eglē, sajūsmā atver knābi un no tā izmet siera gabalu? Klausoties, kā ZZS apgalvo, ka ir “partija, kas nevairās no atbildības”, padomāsim, kāda līdz šim īstenībā ir bijusi šīs partijas atbildība un kas patiesībā slēpjas aiz “SC” reklāmas: “Mums vajag izmainīt visas valsts politiku”?..
http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=325763%3Akam-ms-aplaudjam-&Itemid=295

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu