Zviedrija atvainojas Baltijas valstīm • IR.lv

Zviedrija atvainojas Baltijas valstīm

33
Zviedrijas premjerministrs Frederiks Reinfelts, Igaunijas premjerministrs Andrus Ansips, V.Dombrovskis un Lietuvas premjerministrs Andrus Kubiļus. Foto: Ministru kabinets

Zviedru premjerministrs atvainojas par padomju okupācijas ignorēšanu

Zviedrijai ir “goda parāds” pret Baltijas valstīm, jo tā likās nemanām padomju okupāciju, pirmdien atzina Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts.

Stokholmā notikušajā ceremonijā par godu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanai, kurā piedalījās arī Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valdību vadītāji, Reinfelts piesauca savas valsts vēstures “tumšos brīžus”. “Zviedrija bija starp pirmajām, kas atzina padomju okupāciju Baltijas valstīs,” atzina premjers, raksta LETA/AFP.

Pievēršoties baltiešu karavīru izdošanai PSRS, kas notika 1945.gadā, Reinfelts norādīja, ka tā bijusi Zviedrijas ārpolitikas “tumšais brīdis”. Viņš piebilda, ka Stokholma ilgi ignorējusi savas kaimiņvalstis Baltijas jūras pretējā krastā, un aicināja stiprināt pēc neatkarības atjaunošanas izveidotās attiecības. “Desmitgadēm zviedri neatzina baltiešu ciešanas,” norādīja Reinfelts.

“Es rokā turu zviedru mācību grāmatu, kas tika izmantota astoņdesmitajos gados. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas liktenis pēc Otrā pasaules kara tajā vispār nav pieminēts.” “Patiesībā ir grūti atrast jebkādu norādi uz faktu, ka jebkad ir pastāvējušas tādas Baltijas valstis. Tā bija realitāte, kad es gāju skolā,” piebilda 46 gadus vecais premjers.

“Zviedrijai ir goda parāds pret Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautām. Mēs esam to parādā paši sev, un mēs esam parādā to Baltijas tautām – atcerēties pagātni, taču veidot arī kopīgo nākotni.”

Savukārt Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis, Lietuvas valdības vadītājs Andrjus Kubiļus un Igaunijas premjers Andruss Ansips pateicās Zviedrijai par atbalstu, ko tā sniegusi Baltijas valstīm pēc to neatkarības atjaunošanas.

Ceremonija notika tajā pašā Stokholmas laukumā, kur 1990. un 1991.gadā notika tā dēvētie pirmdienas mītiņi, kuru dalībnieki pauda atbalstu Baltijas valstu neatkarības centieniem.

 

Komentāri (33)

Gunārs Nažinskis 16.08.2011. 09.13

Man Zviedrija vienmēr ir ļoti simpatizējusi ar savu ļoti labo organizētību un izcilajiem sasniegumiem bez maz vai visās attīstības jomās. Tas ir tuvu neaptveramam, ko nācija ar 7,5 milj. iedzīvotāju var sasniegt.

Zviedrija 90-os un īpaši pirms pievienošanās ES mums bija vistuvākie valsts attīstības partneri. Ar to mēs varam patiesi lepoties, jo Zviedrija ir viena no attīstīkajām valstīm pasaulē, kurai par pamatu ir uz tautas labklājību un ilgtspējību orientēta politika.

Tikai nez kāpēc mēs virzāmies uz citu politiku – pārdot savu zemi par naudu, kas pamatā nāk no naftas un kas agri vai vēlu var likt plūst asinīm.

Kaut mēs būtu spējīgi kaut mazumiņu iemācīties no zviedriem. Piemēram, ka naudu nevis dabū, bet gan nopelna :)

+5
-2
Atbildēt

2

    Vai tik mums tā “prieka” nav daudzkārt vairāk. Ja mēs mācētu būt nacionāli, tad mums no šā “prieka” nemaz nevejadzētu uztraukties. Diemžēl esam tik “stipri”, ka mūsu rusificētie “latvijieši” bez mazākā kauna virzās un virza mūs uz promaskavisku pārvaldīšanu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Gunārs Nažinskis 16.08.2011. 10.46

    “Kaut mēs būtu spējīgi kaut mazumiņu iemācīties no zviedriem” – jā, bet vienīgais, ko nekādā gadījumā nedrīkst mācīties no viņiem, ka valstī jāielaiž bezgala daudz migrantu!

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

Kinskis 16.08.2011. 13.18

Var piekrist tam, ka pie krīzes lielā mērā bija vainīgi vieglprātīgi kredītņēmēji un tālaika valdība, kurai “ekonomiskā uzplaukuma veiksmes stāsts” deva papildus ienākumus budžetā, un enerģisku iejaukšanos kavēja vilinošā iespēja operēt ar pieaugošiem naudas resursiem. Taču bija arī kads, kas finansēja šo “veiksmes stāstu”.
Starp citu, kopš 2009.g. apmēram 150’000 darba vietas tika likvidētas kādā no sfērām, kur tieši vai pastarpināti tikusi apgūta aizņemtā nauda (nekustamie īpašumi, būvniecība, tirdzniecība, valsts sektors). Būtu interesanti redzēt, vai LV iedzīvotāju emigrāciju, kurai ir galvenokārt ekonomisks raksturs (bezdarbs / ienākumu krišanās / parādi), politiķi arī atzīs kā “tumšo brīdi”.

+3
-1
Atbildēt

0

Dzintars Kalniņš 16.08.2011. 08.05

ha… es jau domāju, ka atvainojās par pārlieku lielo zviedru pensionāru naudas ieplūšanu caur zviedru bankām, kā rezultātā bija diezgan pasmaga ekonomiskā piezemēšanās. bet nē – atkal par to pašu veco labo okupāciju. :)

+6
-6
Atbildēt

3

    dace_ampermane > Dzintars Kalniņš 16.08.2011. 08.45

    bija saprotams, ka nebija nopietni domāts, mīnuss Tev nav manis likts :)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Klejotāj, viss ok – tas mans komentārs nebija pārāk nopietni domāts. ;) Es tikai patiesi, izlasot virsrakstu, uzreiz “neiebraucu”, kas ir tas, par ko atvainojas – pirmā doma bija par bankām… ;)
    Lai burvīga diena! :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Dzintars Kalniņš 16.08.2011. 08.18

    Vai Tev labāk patiktu ja Zviedri ēzeļa ausis uz smorgasborda piedāvātu?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu