Ar 1000 latiem soda nelicencētu kautuvi • IR.lv

Ar 1000 latiem soda nelicencētu kautuvi

27
Foto: Inga Nestere, F64

Sods piespriests saistībā ar trihinelozes uzliesmojumu Daugavpilī 

Izmeklējot trihinelozes uzliesmojumu Daugavpilī, kur ar šo parazitāro slimību jūnijā saslima 12 cilvēki, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) piemērojis 1000 latu sodu kautuvei, ziņo BNS.

Kautuvē bez licences kautas cūkas un pēc tam piegādātas Daugavpils tirgum, pirmdien LNT raidījumā “900 sekundes” pastāstīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis. 

Konkrētu saimniecību, no kuras nākušas slimās cūkas, PVD nav izdevies atrast, tomēr konstatētas lielas saimniecības, kas Daugavpils tirgum piegādājušas nepārbaudītu gaļu. Kā starpnieks izmantota kautuve, kurai nav tiesību kaut cūkas un nav arī attiecīga aprīkojuma trihinellu pārbaudei. 

“Konkrētajā gadījumā esam piemērojuši samērā bargu sodu kautuvei – 1000 latus, un divām saimniecībām ir noteikts cūku pārvietošanas aizliegums,” informēja Balodis. 

Daugavpilī jūnijā tika reģistrēts trihinelozes uzliesmojums. Saslimušie norādīja, ka lietojuši uzturā cūkgaļu, kuru iegādājušies vietējā tirgū maija beigās vai jūnija sākumā, savvaļas dzīvnieku gaļu nav ēduši. Visus saslimušos vienoja kopējs inficēšanās faktors – cūkgaļa. Visos gadījumos cūkgaļa iegādāta Daugavpils tirgū. 

Pēdējos gados saslimstība ar trihinelozi Latvijā samazinājusies – laika posmā no 1995. līdz 2005.gadam tika reģistrēti vidēji 40 gadījumu gadā, 2008.-2010.gadā reģistrēti četri līdz deviņi trihinelozes gadījumi gadā. Lielākie trihinelozes uzliesmojumi Latvijā tika reģistrēti 2000.gadā, kad saslima 31cilvēks, un 2005.gadā, kad saslima 35 cilvēki. Abos uzliesmojumos inficēšanās bija saistīta ar cūkgaļas lietošanu uzturā. 

Pēdējais trihinelozes uzliesmojums Daugavpils reģionā tika reģistrēts 2003.gadā, kad saslima 15 cilvēku, kuri lietojuši uzturā meža cūkas gaļu. Bez minētā uzliesmojuma pēdējo desmit gadu laikā Daugavpilī un Daugavpils rajonā tika reģistrēti tikai trīs trihinelozes gadījumi: divi 2001.gadā un viens pērn. 

Epidemiologi informē, ka trihineloze ir izplatīta parazitārā slimība, kuru ierosina parazitējošs tārps. Ar trihinelozi var būt inficēti gan savvaļas dzīvnieki – mežacūkas, lāči, lūši, vilki, lapsas, gan mājdzīvnieki – cūkas, suņi, kaķi, zirgi un arī grauzēji. Trihinella parazitē saimnieka tievajās zarnās, bet kāpuri – tā paša saimnieka muskulatūrā. Galvenie trihinelozes invāzijas avoti cūkām ir inficēto dzīvnieku kautķermeņi un līķi, kā arī šo dzīvnieku apstrādes un cūku kaušanas atliekas; suņiem un kaķiem – grauzēji, virtuvju un kautuvju apstrādes atliekas.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu