Prezidents: valdību nevar vadīt smagās apsūdzībās vainots cilvēks • IR.lv

Prezidents: valdību nevar vadīt smagās apsūdzībās vainots cilvēks

11
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: F64

Par Ministru kabineta vadītāju nevar kļūt cilvēks, pret kuru ir izvirzītas smagas apsūdzības, uzskata Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents, jautāts, vai par premjeru var kļūt cilvēks, kam ir smagas apsūdzības pret valsti, bet tiesa vēl nav beigusies, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja: “Es domāju, ka ne.” 

A.Bērziņš skaidroja, ka valdības vadītāju izvēlēsies, balstoties uz frakciju vienošanos, bet lēmumu pieņems atkarībā no konkrētas situācijas un informācijas. 

Jau izskanējusi informācija, ka Zaļo un zemnieku savienība par premjera amata kandidātu varētu izvirzīt Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kurš ir apsūdzēts smagos noziegumos.

Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” A.Bērziņš uzsvēra arī, ka ir jāizvērtē, kāda ir situācija sociālajā budžetā, un pieļāva, ja budžeta situācija to ļaus, pensijas varētu indeksēt šogad: “Ja to var izdarīt un budžets atļauj, tad kāpēc ne?” 

Pamatā tas gan būšot koalīcijas jautājums, kurai arī par to būs jāvienojas, atreferē LETA. Ja budžeta situācija pensiju indeksāciju neatļaus, bet partijas priekšvēlēšanu gaisotnē to tomēr nolems veikt, Bērziņš solīja iejaukties. 

Valdību veidojošās koalīcijas pārstāvji uzklausīs priekšlikumus par iespējamām veikt pensiju indeksāciju un citām izmaiņām sociālajā sistēmā. Uz pensiju indeksāciju uzstāj Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), savukārt “Vienotību” pārstāvošais finanšu ministrs Andris Vilks jau uzsvēris, ka esošajā situācijā valdība nevar atļauties indeksēt pensijas, jo priekšā ir vēl nākamā gada budžeta konsolidācija.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) iepriekš norādīja, ka patlaban komisijā iesniegti trīs atsevišķi likumprojekti ar priekšlikumiem likuma “Par valsts pensijām” izmaiņām, bet līdz 11.jūlijam no komisijas puses apspriešanai koalīcijā varētu tikt iesniegts alternatīvs likumprojekts ar vairākiem būtiskiem priekšlikumiem. 

Radio intervijā Valsts prezidents arī norādīja, ka valdība esot pārlieku novilcinājusi lēmumu pieņemšanu par VAS “Latvijas Hipotēku un zemes banka” sadalīšanu un attīstības institūcijas izveidošanu. Šis esot viens no redzamākajiem piemēriem, kurā, pēc Bērziņa domām, premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) tomēr bija jāpieņem savlaicīgāki lēmumi un šis atbalsta institūts jāiedarbina ātrāk.

Komentāri (11)

Una Grinberga 11.07.2011. 14.46

“Ja situācija to budžetā atļauj…” – ko viņš darīja Tautsaimniecības komisijā, ja nezina, ka Latvijai pirmajā pusgadā bija 250 milj. budžeta deficīts? Zīda pirkstu?

+22
0
Atbildēt

1

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > Una Grinberga 11.07.2011. 14.53

    Kādēļ tikai pirkstu? Ko koriši prasīs, to zīdīs! Neba nu kāds zaļknābis – padomju kaluma reālpolitiķis.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

mary75 11.07.2011. 15.23

Izskatās, var piepildīties visbēdīgākās prognozes attiecībā uz Bērziņu.
Ko nozīmē – “ja situācija budžetā atļauj”, no Mēness, vai, viņš nokritis, ja nepārzina, kāda situācija budžetā?
Skaidrs, ka visu viņš zina, tik tālu senilas izmaiņas progresējušas vēl nav, tas ir vistīrākais populisms un netiešs, vai pat tiešs atbalsts “partaigenosse” Lembergam, absolūti nerēķinoties ar to, kādas sekas tas var izraisīt.
Izskatās, šis, atšķirībā no Zatlera, no tiem, kas viņu ielika šai amatā, norobežoties pat netaisās, ne tas vien uz to norāda, koķetēšana ar SC valodas jautājumos, domas par enerģētiku, utt., vienīgā cerība, ka jaunā Saeima to viņa virziena vektoru, kas nešaubīgi skatās Austrumu virzienā, varētu mainīt, ja nē, bail pat iedomāties, kur mēs būsim, ja ZZS, SC un Bērziņš turpinās virzīt šo valsti pēc sava prāta.

+13
-1
Atbildēt

1

    Ilva > mary75 11.07.2011. 17.00

    neloloju lielas cerības. drīzāk jau reāli skatos čemodānu virzienā.

    žēl, ka savtīgu iemeslu dēļ kārtējo reizi zaudēsim savu valsti.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

vegan 11.07.2011. 15.17

“Ja to var izdarīt un budžets atļauj, tad kāpēc ne?” — tas tik ir viedoklis!
// tukšu salmu kulšana ar mērķi izskatīties svarīgam?

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu