EK prasa Dānijai paskaidrot robežkontroles atjaunošanu • IR.lv

EK prasa Dānijai paskaidrot robežkontroles atjaunošanu

36

Komisija uzstāj, ka nepieņems nekādus preču un cilvēku pārvietošanās ierobežojumus

Eiropas Komisija (EK) pieprasījusi Dānijai sniegt paskaidrojumus par trešdienas lēmumu atjaunot kontroli uz robežas ar Vāciju un Zviedriju, brīdinot, ka nav pieļaujami nekādi brīvās pārvietošanās ierobežojumi, vēsta aģentūras AFP un LETA.

“Mēs lūdzām Dānijas varasiestādēm paskaidrojumus (..) par viņu lēmumu,” aģentūrai AFP sacīja EK pārstāve. Viņa piebilda, ka EK “nepieņems Eiropas Savienībā (ES) nekādus preču un cilvēku brīvās pārvietošanās principa ierobežojumus”.

Dānija trešdien paziņoja, ka atjaunos kontroli uz savām robežām ar Vāciju un Zviedriju. “Mēs esam panākuši vienošanos, ka, cik ātri vien iespējams, uz Dānijas robežas tiks atjaunotas muitas pārbaudes,” pēc valdības un galēji labējās Tautas partijas tikšanās žurnālistiem pavēstīja finanšu ministrs Klauss Hjorts Frederiksens. Robežkontroli bija plānots atjaunot divu līdz trīs nedēļu laikā.

Ministrs Dānijas lēmumu skaidroja ar pārrobežu noziedzības pieaugumu pēdējos gados. “Mēs uzbūvēsim jaunu infrastruktūru uz Dānijas un Vācijas robežas, kas būs aprīkota ar jaunu elektronisku aparatūru un numurzīmju noteicējiem,” norādīja ministrs. Frederiksens arī pavēstīja, ka Kopenhāgena vēlas, lai uz Ēresunda tilta, kas Dāniju savieno ar Zviedriju, pastāvīgi atrastos dāņu muitas ierēdņi. Plānots, ka muitas ierēdņi pārbaudīs automašīnas izlases veidā.

Ideju atjaunot kontroli uz Eiropas Savienības (ES) iekšējām robežām, kuru atbalsta arī Itālija un Francija, izvirzīja Dānijas Tautas partija. Tās līdere Pīa Kersgorda norāda, ka robežkontrole ļaus ierobežot nelegālo imigrāciju un organizēto noziedzību.

Ceturtdien notiks ES iekšlietu ministru sanāksme, kurā paredzēts apspriest iespējas uz laiku atjaunot robežkontroli uz bloka iekšējām robežām. EK pagājušajā nedēļā ierosināja izstrādāt mehānismu, kas ļautu ES dalībvalstīm pēkšņa nelegālo imigrantu pieplūduma gadījumos uz laiku atjaunot kontrolpunktus uz iekšējām robežām.

Komentāri (36)

Normunds 12.05.2011. 14.50

Es neko speciāli negaidu. Zināms, ka konfederācijas nav ilglaicīgi veidojumi, tās vai nu izirst, vai saliedējas federācijā bez suverēniem valstiskiem veidojumiem. EK, protams, velk uz federālismu, bet reāli notiekošie procesi liecina, ka notiek dezintegrācija. Kas tālāk, jāskatās. Viens gan. Ja latviešu intelektuāļi nesāks domāt par savu tautu, nevis imigrantu labklājību, tad par nākotni nevajag uztraukties, par to parūpēsies Krievija

+5
-2
Atbildēt

0

buchamona 12.05.2011. 12.20

Man liekas, ka dāņi dara visu, lai glābtu gan Šengenas ideju, gan arī pašu ES. Samērīgai, bet kontrolei ir jābūt, ja nevēlamies zaudēt to brīvību, kura jau mums ir. Un ne jau Dānija ir vienīgā ES valsts, kura to sāk saprast.

+3
-2
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 12.05.2011. 15.13

Dānijas rīcības iemesls ir Itālijas nespēja vai nevēlēšanās pašiem utilizēt interventus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu