Varētu rosināt izmaiņas likumā par alkoholu • IR.lv

Varētu rosināt izmaiņas likumā par alkoholu

23
Jānis Saliņš, F64

Jautājumu jūnija sākumā skatīs Nacionālās alkoholisma ierobežošanas padomes sēdē

Veselības ministrija (VM) varētu rosināt izmaiņas likumdošanā, lai nepieļautu dzērienu ar alkohola saturu, taču pēc likuma nav pieskaitāmi pie alkoholiskajiem dzērieniem, pieejamību bērniem, vesta aģentūra LETA.

Tomēr iecere vēl jāapspriež ar iesaistījām ministrijām un jādiskutē nākamajā Nacionālās alkoholisma ierobežošanas padomes sēdē.

Kā ziņots, narkologi ir satraukti par alus darītavas “Cēsu alus” jaunā produkta – likuma izpratnē bezalkoholiskā sidra, ar 1,2 tilpumprocentiem alkohola, – pieejamību bērniem. Latvijas Televīzijas ziņu sižetā bažas par šī produkta vieglo pieejamību veikalos pauda Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna, kura norādīja, ka šāds sidrs noteiktā daudzumā ir kaitīgs bērnu veselībai.

Likumdošanā par alkoholiskiem dzērieniem uzskatāmi tie, kas satur vairāk nekā 1,2 tilpumprocentus alkohola, un līdz šim nebija tādu produktu, kuru alkohola saturs būtu “uz robežas”. Viņš arī norādīja, ka VM varētu rosināt izmaiņas likumdošanā, kas neļautu bērniem šādus produktus iegādāties.

Pa šo jautājumu diskutēs nākamajā Nacionālās alkoholisma ierobežošanas padomes sēdē, kas notiks 2.jūnijā, tāpat šis jautājums tiks apspriests arī ar Finanšu ministriju un Zemkopības ministriju, sacīja VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate. VM speciālisti uzskata, ka bērniem šo produktu nav jālieto, uzsvēra Šmate. Tomēr vēl ir jādiskutē, vai tas ir jānosaka likumdošanā vai arī tā ir sociālā atbildība. Jāapsver arī ekonomiskie riski, jo tas saistīts arī ar akcīzes nodokli.

Kā atzina Šmate, šis jautājums ir saasinājies, jo parādījās bezalkoholiskais sidrs, tomēr ir arī citi produkti, kas satur alkoholu un ir pieejami bērniem, piemēram, konfektes ar alkoholu. “Cik tālu mēs iesim aizliegumos?” retoriski jautāja Šmate, piebilstot, ka arī ģimenei ir liela atbildība, lai bērni nelietotu alkoholu saturošus dzērienus.

Alus darītavas “Cēsu alus” pārstāvji, komentējot narkologu iebildumus saistībā ar dzēriena pieejamību bērniem, norādīja, ka bezalkoholiskais sidrs ir radīts nevis bērniem, bet pieaugušiem cilvēkiem, kam garšo klasisks sidrs, bet kuri nevēlas noreibt. Tikmēr Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības valdes loceklis Vitolds Bremmers sacīja, ka jautājums esot plašākas diskusijas vērts.

Komentāri (23)

Ieva 05.05.2011. 15.42

Francijā pusdienu neatņemama sastāvdaļa ir vīns, jāaizliedz bērniem apmeklkēt Francija.
Jāaizliedz bērniem braukt ar auto, jo , kā statistika rāda. tie mēdz iekulties avārijās.
Jāaizliedz bērniem lietot etiķis un sāls , jo marinēti gurķīši var būt kaitīgi.
Jāaizliedz skatīties TV, jo tur reizēm ir piedauzīgas vai vardarbīgas ainas.
Jāaizliedz bērniem dzīvot dzīvokļos un mājās, jo reizēm tur uzplūst un uzsprāgst gāze, sabrūk nesošās konstrukcija.

Vispār mātēm jāaizliedz dzemdēt. Bīstami!

+7
-4
Atbildēt

4

    payddaz > Ieva 05.05.2011. 15.54

    Vai arī – atļaut bērniem lietot heroīnu, atļaut kļūt par prostitūtām, atļaut strādāt raktuvēs, atļaut dzīvot uz ielas. Kas, māte nevar savākt? Pati vainīga – dzemdēt ir bīstami! Latvijā bērnus nevajag!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 06.05.2011. 14.29

    vai neesi aizmirsis ka pastāv ģimene, audzināšana? Vai domā, ka to aizstās valsts ar jauniem likumiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Liberalilv > Ieva 05.05.2011. 16.01

    Ne jau valstij jāaudzina mūsu bērni,mums vecākiem tas jādara(esmu 2 dēlu māte) un ja pašu bērnu vecāki nenosaka robežas,tad pie tā arī vecāki vainīgi, ka bērni lieto heroīnu, kļūst par prostitūtām. Ne jau valsts viņus dzemdē, bet mātes!!!!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Sējējs > Ieva 06.05.2011. 12.09

    Holandē brīvi pīpē zāli,Afganistānā tikpat brīvi nosit ar akmeni sievu, bet vienā otrā Āfrikas valstī vispār taisnība tam,kuram pilnāka Kalašņikova aptvere.
    Nu un? Ieviesīsim šo visu tev par prieku,lai būtu kā “francijā”?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ekmanis 06.05.2011. 09.20

Sabiedrība satraukusies. Speciālisti apspriežas. Politiķi izdiskutē jautājumu. Puikas pa trim sastiķē sidru. Točkas strādā ar pārslodzi. Latvija rāpjas ārā no bedres.

+2
0
Atbildēt

0

Ieva 06.05.2011. 09.10

Matu skaldīšana, Puritāniski pareizais likums, bez reāla labuma. Valsts nekad neaizstās ģimeni,vecākus, to funkcijas.
Pieņemsim kārtējo “pareizo” likumu, bet joprojām neko nedarīsim ar točķām un marihuānas (zāļītes, kā to mīlvārdiņā sauc skolnieki) tirgotājiem. Tie ir viena cilvēka attālumā. Pajautājiet, kādam savam paziņam, par kuru domāja, ka viņš zin- un viņš zinās. Viestura Dulles raidījumā vispār tika minēt šokējoši apjomi.
Latvijas varas iestāžu mazspēja cīņā pret to ir unikāla, Varbūt cienājamiem deputātiem vajadzētu mobilizēties te, nevis matus skaldīt.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu