Apšaudē Jēkabpilī cietušajiem policistiem izmaksās pabalstus • IR.lv

Apšaudē Jēkabpilī cietušajiem policistiem izmaksās pabalstus

203
Foto: Jana Kudravceva, F64

Raidījums: Pašvaldība policistiem ziedot nevar, jo tas uzskatāms par interešu konfliktu

Iekšlietu ministrijas (IeM) komisija, kas izmeklēja pirms trim mēnešiem Jēkabpilī notikušo traģēdiju, ir nolēmusi izmaksāt vienreizēju pabalstu apšaudē cietušajiem policistiem Salvim Tihanovskim un Rimam Švedam, kuri, pildot dienesta pienākumus un aizturot noziedzniekus, guva ievainojumus, vēsta aģentūra LETA.

IeM preses pārstāve Gunta Skrebele informēja, ka vienreizējā pabalsta apmērs atbilstoši nelaimes gadījumā gūtā veselības bojājuma smaguma pakāpei, kuru atkārtotā ekspertīzē, izvērtējot cietušo policijas darbinieku pašreizējo veselības stāvokli, tuvākajā laikā noteiks Centrālā medicīniskās ekspertīzes komisija, ir no 100 līdz 5000 latu.

Svētdien raidījums “Nekā personīga” vēstīja, ka janvāra beigās apšaudē spēļu zāles laupīšanā Jēkabpilī ievainotie policisti Rims Šveds un Salvis Tihanovskis nav saņēmuši solīto palīdzību, lai atlabtu. Pašlaik policisti ir atstāti tikpat kā bez iztikas līdzekļiem – atlabšanai tik ļoti nepieciešamo fizioterapiju nav iespējams veikt, jo ne valsts, ne spēļu zāle nav atradusi likumīgu veidu, kā viņiem palīdzēt, vēsta “Nekā personīga”.

Ievainojumi abiem policistiem arvien vēl neļauj atgriezties dienestā, fizioterapija vajadzīga kā Rima kājai, kas kļuvusi nejūtīga, tā Salvim. Taču ar slimības naudu mēnesī tikai virs 200 latiem, abi policisti knapi spēj uzturēt ģimenes. Abiem ir divi mazgadīgi bērni. Salvis savā ģimenē ir vienīgais apgādnieks.

Jēkabpils pašvaldība gribēja palīdzēt abiem policistiem ātrāk atlabt un ziedot katram tūkstoš latu. Kopā Jēkabpils apšaudē iesaistītajiem arī citiem likumsargiem dome grasījās izmaksāt 4 tūkstošus 400 simt latus, taču uzzināja, ka pašvaldība ziedot valsts policistiem nedrīkst, jo tas uzskatāms par interešu konfliktu.

Leonīds Salcevičs (LPP/LC), Jēkabpils domes priekšsēdētājs raidījumam sacīja, ka “likumdevējs ir sakārtojis tā, ka mēs pat šīs niecīgās naudas summas, ko esam atvēlējuši, nedrīkstam izmaksāt. Ir jāmeklē citi ceļi, objektīvi, legāli. Lai nebūtu problēmas šiem varonīgajiem puišiem”.

Pašvaldība bez atlīdzības nolēma naudu nodot Iekšlietu ministrijai, lai tā iespējami drīz to izmaksātu saviem policistiem. Taču saskaņojums bija jāprasa valdībā. Aizvadītajā nedēļā no Valsts kancelejas tika sniegts atteikums ar skaidrojumu, ka šāds dāvinājums uzskatāms par finanšu izšķērdēšanu.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) par šādu lēmumu raidījumam pauda sašutumu: “Šī absurdā likuma interpretācija vienreiz ir jāizbeidz – nevar būt ziedojumus valsts budžetam interpretēts kā līdzekļu izšķērdēšana,” sacīja premjers. Tomēr tieši Dombrovskis atteicis saskaņojumu, lai pašvaldības nauda nonāktu pie policistiem. Premjera vēstuli sagatavojis ierēdnis Andris Lācis, kurš ieteicis, lai naudu tomēr maksā Jēkabpils pašvaldība pati, taču kā apbalvojumu. Tam juridiski būs nepieciešami 4 līdz 6 mēneši.

Kamēr valsts un pašvaldība pinas meistarībā, kā likumīgi finansiāli palīdzēt, ordeņa kapituls ir piešķīris policistiem valsts augstāko apbalvojumu. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone raidījumā piekritusi, ka situācija nav normāla, taču arī norādījusi, ka “šoreiz nebūsim adresāts pie kā vērsties ar šo kritiku”. Policisti apbalvojumu saņems 4.maijā.

Tikmēr pirmdien premjers pauda uzskatu, ka Jēkabpils pašvaldībai jāizveido speciāls pašvaldības apbalvojums, lai juridiski korekti būtu iespējams finansiāli palīdzēt policistiem. Pēc Dombrovska teiktā, šādu apbalvojumu juridiski izveidot ir vienkārši un tādējādi pašvaldība varētu izmaksāt nepieciešamos naudas līdzekļus. 

Jau vēstīts, ka 25.janvārī Jēkabpilī notika spēļu zāles “Fenikss” laupīšana. Cenšoties laupītājus apturēt, apšaudes laikā bojā gāja viens policists, bet vēl divi tika ievainoti. Incidentā cieta arī divi laupītāji.

Komentāri (203)

silvija_vitina 18.04.2011. 10.47

Kad deputātam, kas nespēj objektīvi pildīt savas funkcijas elementāras valodas neprašanas dēļ, maksā algu, kas 4gadu periodā ir ļooooti apaļš cipars – ierēdnis var tikai noplātīt rokas. Sorry – tāds likums.

Kad caurkritušiem ierēdņiem, deputātiem un ministriem maksā ārprātīgas kompensācijas par to, ka viņi ir caurkrituši – atkal, sorry -tāds likums.

Kad jāsniedz palīdzība policistam, kas riskējot ar savu dzīvību, pildīja savu pienākumu, nevis imitēja darbību – ai, ai… tas taču ir korupcijas risks! interešu konflikts! mēs neko TĀDU nedrīkstam! Tāds ir likums!

Šajos likumos ir pazudis cilvēks. Ir tikai ierēdnis.

+12
0
Atbildēt

0

buchamona 18.04.2011. 10.46

Problēma nav likumā, likumu nav iespējams uzrakstīt jebkuram gadījumam, taču jebkurā gadījumā ir iespējams likumu interpretēt nelietīgi. Problēma ir iesēdusies ierēdņu galvās, kuras būtu ” jānorauj”, šādos gadījumos. Tikai ar nežēlīgu ierēdņu “ravēšanu” ir iespējams izskaust šādas un līdzīgas situācijas valstī. Būtu tikai taisnīgi, ja ierēdņi, kuri ir sarīkojuši šo ” riņķa danci” paši paliktu bez darba un viņu ģimenes uz laiku nonāktu līdzīgā bezizejas situācijā.

+12
-1
Atbildēt

4

    mary75 > buchamona 18.04.2011. 14.37

    Taisni tā arī bija jādara, ja kādam tie policisti vispār interesētu.
    Varbūt, pēc šitiem komentiem Mūrniecei atkal uznāks kārtējā histērijas lēkme, un šī beidzot aizies pavisam?
    Tas jau arī būtu labi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 18.04.2011. 10.48

    rinķī apkārt – es nebrīnītos, ja problēma ir meklējama sižeta autorā un problēmas iztirzājumā.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > buchamona 18.04.2011. 11.02

    Klusais, parasti esi attapīgs vīrs… Ja problēmu būtu sižeta autoros un problēmas iztirzājumā, vai tad bez risinājuma būtu pagājuši 3 mēneši?! :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 18.04.2011. 11.31

    clash_clash. Piekrītu Tavam viedoklim par NP raidījumu, bet kas traucē šodien policistiem pārskaitīt naudu un MK radio rīta raidījumā izskaidrot situāciju?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

dro 18.04.2011. 10.53

Interesanti, kurš likums traucē Feniksam atbalstīt policistus? Laikam jau uzņēmuma statūti – gūt pēc iespējas lielāku peļņu:)

+9
-2
Atbildēt

1

    martins_spravniks > dro 18.04.2011. 11.05

    Fēnikss ar dīvaino praksi neizmantot tuvāko banku, bet centralizēti savākt skaidru naudu no reģiona tāpat izskatās pietiekami aizdomīgi. Vidēji dāsna atlīdzība policistiem uzlabotu Alfora publisko imidžu.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu