Saeima groza šā gada budžetu • IR.lv

Saeima groza šā gada budžetu

20
Foto: Saeima
Indra Sprance

Budžeta papildu konsolidāciju veic galvenokārt uz nodokļu paaugstināšanas rēķina

Saeima ceturtdien pieņēma galīgajā lasījumā grozījumus likumā par šā gada budžetu, kā arī to pavadošajos likumprojektos.

Par budžeta grozījumiem balsoja 54 koalīcijas deputāti un neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis, pret – 37 opozīcijas deputāti no “Saskaņas centra”, “Par labu Latviju” un “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, bet balsojumā nepiedalījās četri – SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, viņa kolēģi – Juris Silovs (SC) un Igors Meļņikovs (SC), kā arī deputāts Imants Jānis Bekešs (PLL).

Saeima noraidīja visus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus likumu grozījumiem.

Valsts budžeta grozījumi paredz virkni izmaiņu nodokļu likumos, tostarp nosakot, ka ar 1.jūliju dabasgāzei tiks piemērota pievienotās vērtības nodokļa standartlikme. Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, palielinoties PVN likmei dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, no 2011.gada 1.jūlija iedzīvotāju izmaksas attiecībā uz dabasgāzes piegādēm pieaugs par 8,9%. Likmju izmaiņa šogad budžetā nodrošināšot 1 595 688 latu ieņēmumus, bet nākamgad – četru miljonu latu ieņēmumus.

Tiks paaugstināts arī akcīzes nodoklis cigaretēm un stiprajam alkoholam, kā arī tiks palielināts azartspēļu nodoklis, nosakot lielākas nodokļu likmes dažādām azartspēlēm, tostarp ruletēm, kāršu spēlēm, kauliņu spēlēm, mehāniskajiem automātiem. Arī akcīzes nodokli degvielai plānots paaugstināt – tas pieaugs par 2 santīmiem par litru.

Grozījumi paredz arī līdz 2014.gada 31.decembrim pagarināt ierobežojumus slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieku pabalstiem. Līdz šim pabalstu ierobežojums bija noteikts līdz 2012.gada 31.decembrim. Šo likumu grozījumu spēkā stāšanos plāno apturēt Saeimas opozīcijas partijas, kas savākušas 37 deputātu parakstus, ko iesniegs Valsts prezidentam. Saskaņā ar Satversmi, Zatleram likuma grozījumu spēkā stāšanās būs jāaptur, bet Centrālajai vēlēšanu komisijai – jāizsludina parakstu vākšana par referendumu šajā jautājumā. Referendums notiks, ja tiks savākta viena desmitā daļa vēlētāju parakstu.

Budžeta grozījumi paredz šim gadam valsts konsolidētajā budžetā 4,256 miljardu latu ieņēmumus, kas ir par 102 miljoniem latu vairāk, un 4,748 miljardu latu izdevumus, kas ir par 19,9 miljoniem latu vairāk nekā apstiprinātajā budžeta likumā. Tādējādi valsts budžeta deficīts tiek samazināts līdz 491,6 miljoniem latu, kas ir 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pēc Latvijas naudas plūsmas metodikas, un paredzams, ka kopbudžeta deficīts šogad varētu būt 4,2% no IKP pēc “EKS 95” metodikas .

Ar grozījumiem par 6,8 miljoniem latu plānots samazināt valsts budžeta izdevumus, paredzot mazāku finansējumu Ministru kabinetam, ministrijām un citām valsts pārvaldes iestādēm, kā arī mērķdotācijām pašvaldībām. Savukārt budžeta ieņēmumus plānots palielināt par 21,2 miljoniem latu.

 

Komentāri (20)

ilmisimo 14.04.2011. 18.18

Saeima groza šā gada budžetu
————————————
Budžets griežas.

Elektorāts reibst.

+7
0
Atbildēt

0

mary75 14.04.2011. 22.27

Nu, patiešām, Latvija atkal izceļas – tagad dalīsim naudu ar referendumu palīdzību, it kā tas naudas daudzums no tā mainītos.
Jo tālāk, jo trakāk.
Nu nav tas budžets ideāls, bet, jāpieņem tas ir, tā būtu atbildīga pozicija.
Saprotams, PLL jātiek pie varas, lai tur kas, SC ir sociālpopulisti, un arī grib tikt pie varas, bet, ko TB/VL – izskatās, labprāt pievienosies šai kompānijai?
Lai ko tie lielie tautasmīļi tagad neteiktu, reāli viņi veic destruktīvu un valstij kaitīgu darbību, var jau būt, ka to viņiem ieteica gudrais konsultants Jēkabsons, bijušais Šlesera izpalīgs un Berezovska izsūtamais puika?
Nu bet viens labums ir – vismaz, tagad skaidrs, kas ir kas, uz ko var paļauties, uz ko nevar, un ka VL vieta bērnudārzā vai kādā lāpu gājienā, Saeimas darbam viņi nav gatavi, un, izskatās, nekad arī nebūs gatavi, cik tad ilgi var “briest”, daži jau paliek bērnu prātā visu mūžu, ko tur var padarīt.

+4
-1
Atbildēt

0

liga_balandina 14.04.2011. 23.32

NEVIS GRIEŽ VAI KONSOLIDĒ, BET GAN PIETUVOJAS REĀLAJAI LATVIJAS EKONOMIKAI… TIK žēl, ka dēļ birokrātiem nespējam normāli eiropas naudu ekonomikā ielaist un ja šito atrisinātu, tad jau būtu labāk, bet redz naudas dalītājiem skauž ka tu sāc normālas summas grozīt…..

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu