Opozīcija prasa referendumu par pabalstu “iesaldēšanu” • IR.lv

Opozīcija prasa referendumu par pabalstu “iesaldēšanu”

49
Foto: Saeima
Indra Sprance

Prezidents solījis apturēt sociālo pabalstu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem

Saeimas opozīcijas partijas – “Par labu Latviju” (PLL), “Saskaņas centrs” (SC) un apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK savākušas 37 parakstus, lai prasītu Valsts prezidentam Valdim Zatleram apturēt tos ceturtdien Saeimā skatītos grozījumus valsts budžeta pavadošajos likumos, kas paredz līdz 2014.gadam pagarināt pabalstu “iesaldēšanu”.

Ir.lv noskaidroja, – ja vismaz 34 Saeimas deputāti desmit dienu laikā pēc likuma pieņemšanas iesniegs parakstus Valsts prezidentam, tad Valsts prezidentam nav izvēles iespējas – viņam ir obligāti jāaptur konkrēto likumu grozījumu publicēšana, tas jāpaziņo “Latvijas Vēstnesī” un vienlaikus arī jāpaziņo apturētā likuma teksts. Centrālajai vēlēšanu komisijai šādā situācijā ir jānosaka 30 dienu termiņš, kad tiks vākti paraksti par valsts budžeta naudu. Ja mēneša laikā tiks savākta viena desmitā daļa vēlētāju parakstu, tad notiks tautas nobalsošana par Saeimas pieņemto likuma redakciju atcelšanu.

Valsts prezidents Valdis Zatlers nolēmis apturēt Saeimā ceturtdien pieņemto sociālo pabalstu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem, līdz ar to Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) ir jārīko parakstu vākšana, vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz prezidenta preses sekretāres vietnieci Daigu Holmu.

“Prezidents rīkosies saskaņā ar Satversmi.. Ja likuma publicēšanas apturēšanu prasa ne mazāk kā viena trešdaļa Saeimas locekļu, prezidentam nav iespēju ignorēt šādu pieprasījumu,” uzsvēra prezidenta pārstāve.

Pēdējo reizi 36 deputātu paraksti līdzīgā kārtā iesniegti Valsts prezidentam 90.gadu nogalē saistībā ar grozījumiem Pilsonības likumā.

Kā Ir.lv apstiprināja PLL deputāts Māris Kučinskis, opozīcijai jau pirms nedēļas radušies jautājumi, kādēļ valdošā koalīcija šos likuma grozījumus virza šajā budžeta “pakā”. “Viņiem nav nekāda sakara ar šī gada budžeta grozījumiem. Tur var tikai minēt, vai viņiem negribēsies vēlāk to darīt, ” sacīja Kučinskis. “Mūsu mērķis ir apturēt šo likuma grozījumu virzību. Pieņemsim, ka bija viens posms, kurā varēja paciesties. Bet šodien pateikt, ka vēl arī turpmāk jāplāno krass ienākumu samzinājums, ja vēlas bērnu. Es domāju, ka šādu signālu šobrīd politiķi nevar atļauties dot sabiedrībai. Mūsu mērķis ir pateikt Latvijas sabiedrībai, ka pēc šī termiņa, kurā bija “jāsaspiežas”, Latvijā atgriezīsies vecie apstākļi, ” sacīja Kučinskis, norādot, ka 34 paraksti likumprojektu automatiski aptur.

Arī SC deputāts Andrejs Klementjevs Ir.lv apstiprināja, ka opozīcija prasīs neizsludināt trīs likumu grozījumus, kas paredz pagarināt ierobežojumu maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstiem un bezdarbnieku pabalstam līdz 2014.gada 31.decembrim. Opozīcija uzskata, ka ierobežojumu atcelšana iedzīvotājiem parādītu, ka valsts ir gatava pildīt savas saistības un tas sekmētu cīņu ar ēnu ekonomiku. Klementjevs arī atzina, ka Zatleram, izvērtējot šo opozīcijas aicinājumu, “būs iespēja parādīt savu nostāju” arī gaidāmo prezidenta vēlēšanu kontekstā.

Arī VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einars Cilinskis Ir.lv apstiprināja, ka frakcijas deputāti, visticamāk, parakstīsies par to. “Šinī brīdī nav nekāda pamata šos jautājumus risināt steidzamības kārtībā. Ja netiek uzklausīts opozīcijas viedoklis tādā veidā kā tas šobrīd notiek, tad, protams, ir samērā loģiski, ka opozīcija izmanto citas metodes, ” sacīja Cilinskis.

Šā gada budžeta grozījumu “paketē” valdība iesniegusi grozījumus arī likumos “Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”, “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”, kas paredz līdz 2014.gada 31.decembrim pagarināt ierobežojumus slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieku pabalstiem. Līdz šim pabalstu ierobežojums bija noteikts līdz 2012.gada 31.decembrim.

CVK vadītājs Arnis Cimdars Ir.lv atzina, ka gadījumā, ja paraksti laicīgi tiks iesniegti Rīgas pilī un CVK pieņems lēmumu par parakstu vākšanas uzsākšanu, tad teorētiski, iespējams, ka šī parakstu vākšana notiek vienlaicīgi ar parakstu vākšanu par latviešu valodu izglītības iestādēs, ko rosinājusi “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.

Cimdars arī atzina, ka viena referenduma izmaksas joprojām ir aptuveni divi miljoni latu. Lai arī parakstu vākšana varētu notikt vienlaicīgi, tomēr, ja nemainās būtiski patlaban spēkā esošie likumi, tad abus referendumus nebūtu iespējams rīkot vienlaicīgi.

Jau vēstīts, ka gadījumā, ja no 2013.gada 1.janvāra tiktu atcelti pabalstu ierobežojumi, kā tas bija sākotnēji plānots, šo pabalstu saņēmēju pabalstu veidā gūtie ienākumi palielinātos: vidējam maternitātes pabalsta saņēmējam – par 21,5%, vidējam paternitātes pabalsta saņēmējam – par 32,8%, vidējam vecāku pabalsta saņēmējam – par 21,5%, vidējam slimības pabalsta saņēmējam – par 14,9%, bet vidējam bezdarbnieka pabalsta saņēmējam – par 4,2%, teikts likumprojekta anotācijā.

Komentāri (49)

anete_raugule 14.04.2011. 11.40

Vēl viena ideja referendumam – kurš ir par to, ka Latvijas bankai noteiktā datumā jāizsludina atvērto durvju diena, lai katrs var iet, paķert un aiznest tik, cik spēj? Pēc tam klapējam to valsts bodīti ciet.

+19
-3
Atbildēt

0

putekliic 14.04.2011. 11.28

Vai tad Satversme nenosaka to, ka referendumi nevar tikt sarīkoti par ar budžeta veidošanu saistītiem jautājumiem?

+15
-1
Atbildēt

0

mary75 14.04.2011. 12.23

Nu re, viss nostājies savās vietās – TBLNNk atkal kopā ar vecajiem draugiem PLL un tagad arī SC.
Bet, kāpēc lai neierosinātu referendumu, ka pemsijām un pabalstiem jābūt minimums 1000ls., tas būtu tikpat gudri.
Vispār, būtu labi, ja visiem maksātu pabalstus, un nevienam nebūtu jāstrādā.
Vēl muļķīgāku un bezatbildīgu populismu par šo rīcību grūti iedomāties.

+17
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu