PS nevēlas steigties ar "Vienotības" pārtapšanu partijā • IR.lv

PS nevēlas steigties ar “Vienotības” pārtapšanu partijā

28
Sandra Kalniete - PS valdes locekle (K) un Ģirts Valdis Kristovskis – PS valdes priekšsēdētājs (L). Foto: Kaspars Krafts, F64

Daļa aptaujāto deputātu atzīst, ka par apvienošanos tiks runāts tuvākajā PS kongresā

Apvienību “Vienotība” veidojošās “Pilsoniskās savienības” (PS) pārstāvji pagaidām nevēlas steigties vienotas partijas veidošanā ar “Jauno laiku” un “Sabiedrību citai politikai”, jo esot vēl daudz jādiskutē un jāvienojas par kopīgiem kritērijiem, liecina aģentūras LETA veiktā Saeimā ievēlēto PS pārstāvju aptauja.

PS deputāte Janīna Kursīte-Pakule uzsvēra, ka vienotas partijas veidošanas process jāveic nesasteigti. Viņa arī nevarēja prognozēt termiņu, kādā “Vienotībai” būtu jāpārtop par partiju. Tomēr, pēc viņas domām, partijas izveidošana līdz šim rudenim varētu būt par ātru un normāla apvienošanās gaita būtu gads. “Par šo tematu kārtīgi tiks izrunāts gaidāmajā PS kopsapulcē,” piebilda politiķe.

Arī deputāte Ilma Čepāne uzskata, ka “Vienotībai” jāpārtop par partiju, bet šo procesu nedrīkst sasteigt. “Redzu PS “Vienotības” sastāvā bez īpašas steigas. Tam jānobriest, un jāņem vērā PS nodaļu viedokļi,” sacīja Čepāne.

PS deputāts Kārlis Šadurskis atzina, ka nākotne esot lielo partiju rokās, tāpēc PS gatava iet apvienošanās ceļu, tomēr priekšā vēl esot daudz diskusiju. Pēc viņa domām, partijas izveidošanas termiņi tomēr esot sekundāri. Šadurskis gan izteicās, ka gaidāmajā PS kopsapulcē nez vai tikšot runāts par konkrētiem termiņiem.

Deputāte Lolita Čigāne norādīja, ka lēmums par virzību uz vienotas partijas izveidi esot pieņemts jau pirms vēlēšanām un tagad šī virzība jāturpina. Jautājums ir jāskata kontekstā ar nākamajām pašvaldību vēlēšanām, jo esot jābūt skaidrībai, kā uz šīm vēlēšanām iet. Deputāte arī atzina, ka Latvijā kā mazā valstī ar iedzīvotāju zemu politisko aktivitāti esot grūti veidot tīri ideoloģiskus politiskos spēkus, kuros visiem biedriem būtu simtprocentīgi vienāds viedoklis. Tāpēc dažādie uzskati jāapvieno, piemēram, rietumvalstīs vienā partijā bieži apvienojoties dažādu spektru uzskati.

PS deputāts Arvils Ašeradens izteicās, ka nesaredzot būtiskus iebildumus pret vienas lielas un plašas partijas izveidošanu, bet esot diskusija par tempu, kā to darīt. Tāpat jātiek skaidrībā par ideoloģiskajiem jautājumiem. Ašeradens klāstīja, ka “Vienotības” Saeimas frakcija savā darbā nešķirojot, kurš kuru partiju pārstāv. Katras partijas loma esot tik liela, cik tās pārstāvji spējot piedāvāt idejas. “Nedomāju, ka PS būtu diskriminēta,” teica deputāts.

PS deputāte Ina Druviete norādīja, ka viņa piederot pie tiem, kas atbalsta vienotas partijas veidošanu. Tomēr politiķe uzskata, ka šo procesu nedrīkst sasteigt, jo jāvienojas par ideoloģisko programmu, – par ekonomiskajām lietām vienoties būšot daudz vieglāk. “Saistībā ar apvienošanos jāņem vērā PS nodaļu viedoklis, kas izkristalizēsies kongresā. Par vienotas partijas izveidi varētu nebūt domstarpību, bet dažādi viedokļi varētu būt par to, kad šim procesam jābeidzas,” stāstīja Druviete.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvju rīcībā nonākusi kāda elektroniskā vēstule, kas sūtīta PS biedriem. Tajā kāds Andris, kurš esot ārzemēs dzīvojošs PS biedrs, pauž bažas, ka iestāšanās “Vienotības” partijā nāktu par sliktu “Pilsoniskajai savienībai”. “Pašreiz izveidojusies situācija, kas, manuprāt, nostādījusi mūsu partiju pabērna lomā. It kā esam valdībā, tajā pašā laikā lēmumus lielā mērā pieņem “Jaunais laiks” vai “Sabiedrība citai politikai”, kas uzņēmušies lielāko teikšanu “Vienotībā”. Diemžēl tas nekādā ziņā nav saskaņā ar partijas vērtībām un to, kādēļ pats pievienojos “Pilsoniskajai savienībai”,” teikts vēstulē.

Jau ziņots, ka 2010.gada 13.decembrī apvienības “Vienotība” valde nolēma, ka tai nākamā pusgada laikā jākļūst par vienu partiju. Par dalību vienotā partijā savā kopsapulcē jau izlēmusi partija “Jaunais laiks”, bet lēmumi vēl jāpieņem “Pilsoniskajai savienībai” un “Sabiedrībai citai politikai”.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu