Kaujas par varu Kotdivuārā izvērsušās masu slaktiņā • IR.lv

Kaujas par varu Kotdivuārā izvērsušās masu slaktiņā

24
EPA/LETA
Dita Krauze

Klintone aicina Ghabo atkāpties no varas un abām pusēm izbeigt slaktiņu pret civiliedzīvotājiem

Kaujās starp Kotdivuāras līdzšinējā prezidenta Lorēna Gbagbo un starptautiski atzītā prezidenta vēlēšanu uzvarētāja Alasanes Uataras armijām par valsts rietumu pilsētas Dvekvē kontroli masu slaktiņā vienā dienā nogalināti vismaz 800 cilvēki, atsaucoties uz Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteju (ICRC), ziņo LETA.

Incidents Dvekvē bijis “īpaši šokējošs ar saviem apmēriem un brutalitāti”. Katoļu misija “Caritas” ziņoja, ka 1000 cilvēku tikuši nogalināti vai pazuduši, bet ANO misija sākotnēji minēja 330 bojāgājušos, apsūdzot abu pušu kaujiniekus par iesaistīšanos masu slepkavībās. Informāciju par vismaz 800 bojāgājušajiem savākuši Sarkanā Krusta pārstāvji, kas apmeklējuši reģionu ceturtdien un piektdien. “Nav nekādu šaubu, ka šajā pilsētā noticis kaut kas vērienīgs, par ko ICRC turpina vākt informāciju. Viss liecina, ka tā bijusi starpetniska vardarbība,” sacīja ICRC preses pārstāve Ženēvā Doroteja Krimica.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone svētdien aicināja Kordivuāras diktatoru Lorānu Gbagbo nekavējoties atkāpties no varas, norādot, ka viņš grūž šo Rietumāfrikas valsti nelikumībā, savukārt Francijas miera uzturētāji pārņēmuši savā kontrolē Abidžanas lidostu, kamēr valsts konkurējošajiem prezidentiem lojālie spēki cīnās par kontroli pār šo Kotdivuāras galveno pilsētu.

Klintone teica, ka ASV ir “dziļi nobažījušās” par bīstamo situāciju Kotdivuārā, kas nemitīgi pasliktinās, arī par nesenajiem ziņojumiem par cilvēktiesību pārkāpumiem un slepkavībām valsts rietumos. Pēc viņas teiktā, abas puses Kotdivuārā ir atbildīgas par cilvēktiesību ievērošanu un pilsoņu drošību. “Mēs aicinām arī prezidenta Uatara spēkus respektēt kara noteikumus un izbeigt uzbrukumus civiliedzīvotājiem,” norāda Klintone. “Prezidenta Uataras karavīriem jāievēro sava ievēlētā līdera ideāli un redzējums.” Klintone arī mudināja ANO miera uzturēšanas misiju Kotdivuārā agresīvi izmantot savu mandātu, lai aizsargātu civiliedzīvotājus.

Savukārt Francija ieņēmusi Kotdivuāras galvenās pilsētas lidostu un palielinājusi savu miera uzturēšanas misiju (UNICORN) Kotdivuārā no 300 līdz 1400 karavīriem, lai aizsargātu ārvalstniekus pret uzbrukumiem, laupīšanu un aizvien pieaugošo nestabilitāti. “UNICORN pārņēmusi savā kontrolē Feliksa Upuē-Buanjī lidostu,” aģentūrai AFP pavēstīja galvenā štāba pārstāvis Tjerī Burhārs. “Divas papildu rotas (aptuveni 300 karavīru) izvietoti Abidžanā ar transportlidmašīnu “Hercules C-130” un “Transall C-160)” palīdzību,” viņš piebilda.

Nekārtības Kotdivuārā sākās pēc pērn 28. novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju sevi pasludināja gan Gbagbo, gan bijušais premjerministrs Uatara. Līdz šim Gbagbo neņem vērā pasaules līderu aicinājumus atkāpties no varas, neraugoties uz ofensīvu, ko Abidžanā izvērsušas starptautiski atzītajam prezidentam Alasanam Uataram uzticīgās karaspēka vienības.

Sestdien Kotdivuāras lielākās pilsētas Abidžanas centru satricināja smagās artilērijas uguns un sprādzieni, kas ilgst jau trīs dienas, Uataras spēkiem cenšoties ieņemt Gbagbo spēku pēdējos nocietinājumus

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu