NATO atliek Lībijas operāciju vadības pārņemšanu • IR.lv

NATO atliek Lībijas operāciju vadības pārņemšanu

33
Konferences par Lībijas krīzi priekšsēdētājs Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs. Avots: AFP/LETA

Starptautiskajā konferencē par Lībiju vienojas turpināt militāro operāciju

NATO uz ceturtdienas pulksten 6 pēc Griničas laika (pulksten 9 pēc Latvijas laika) atlikusi visu pret Lībiju vērsto militāro operāciju vadības pārņemšanu no Rietumu koalīcijas, otrdien apliecināja alianses diplomāts, vēsta aģentūras LETA un AFP.

28 valstu savienība vēl svētdien vienojās, ka NATO pārņems no ASV vadītās koalīcijas visu pret Lībiju vērsto militāro operāciju vadību, un ASV prezidents Baraks Obama norādīja, ka vadības pārņemšana tiks pabeigta līdz trešdienai. Tomēr kāds anonīms diplomāts paziņojis, ka sekmīgai vadības nodošanai būs vajadzīga vēl viena papildu diena.

Vadības pārņemšana atlikta arī tāpēc, ka daži sabiedrotie par ieguldījumu operācijā varētu izšķirties atkarībā no Londonā notiekošās Lībijas problemātikai veltītās starptautiskās konferences iznākuma, norādīja diplomāts.

Starptautiskajā konferencē par Lībijas krīzi vairāk nekā 40 valstis un starptautiskās organizācijas vienojās turpināt militāro operāciju, kamēr Muammara Kadafi režīms izpildīs ANO Drošības padomes rezolūciju, kura paredz noteikt lidojumu aizlieguma zonu un veikt citus pasākumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus.

Tiks izveidota starptautiska kontaktgrupa, kurai būtu jāizstrādā plāns par Lībijas nākotni pēc Kadafi režīma krišanas.

Konferences priekšsēdētājs Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs žurnālistiem pēc konferences teica, ka visi konferences dalībnieki – vairāk nekā 40 valstis un starptautiskas organizācijas, tostarp ANO un NATO – bijuši vienisprātis, ka Kadafi un viņa režīms ir zaudējuši leģitimitāti.

Lai gan tas nav minēts noslēguma paziņojumā, apspriesta iespēja, ka Kadafi varētu atstāt valsti.

Starptautiskā koalīcija lidojumu aizlieguma zonas izveidošanai virs Lībijas kopš 19.marta saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju veic uzlidojumus Lībijas vadītāja Muammara Kadafi spēkiem, lai novērstu šo spēku aviācijas uzbrukumus nemierniekiem un civiliedzīvotājiem.

Lībijā kopš februāra vidus notiek nemieri pret Kadafi režīmu, kuros gājuši bojā simtiem cilvēku. Kadafi nāca pie varas militārā apvērsumā 1969.gadā.

Komentāri (33)

janazakovica 30.03.2011. 12.04

uzmanibas noversana ar maksligu it ka dekoraciju mainu..butiba nemainas.baltiem cilvekiem javalda par pasauli un tas resursiem…bet zemes mute tiesi taa japana izskataas no kosmosa sak est japanus..jo visas pasaules religijas saka ka nekas pasaulee nenotiek ta pat bet ar dzilu jegu un providenci.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu