"Bloomberg": Baltijas valstu ekonomikas atgūstas • IR.lv

“Bloomberg”: Baltijas valstu ekonomikas atgūstas

20
Avots: ELTA/LETA

Finansiālās grūtībās nonākušajām Dienvideiropas valstīm būtu jāņem piemērs no Baltijas

Baltijas valstis pārcietušas sāpīgo ekonomisko krīzi, atgriežoties pie izaugsmes, taču pastāv šaubas par Dienvideiropas valstu un Īrijas spējām veikt nepieciešamās reformas iedzīvotāju aktīvo protestu dēļ, atsaucoties uz biznesa ziņu aģentūras “Bloomberg” vēstīto ziņo aģentūra LETA.

Baltijas valstu spēju paciest ekonomikas sāpes pēdējos mēnešos uzslavējusi gan Vācijas kanclere Angela Merkele, gan Eiropas Finanšu stabilitātes fonda vadītājs Klauss Reglings.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas realizētos taupības pasākumus par piemēru vajadzētu ņemt Grieķijai, Portugālei, Īrijai un Spānijai, lai pārvarētu krīzi, uzskata analītiķi, tomēr apšaubot šo valstu iespējas to paveikt, teikts rakstā.

“Es būtu ļoti pārsteigs, ja Eiropas dienvidu valstis spēs pašas ieviest nepieciešamos pasākumus. Es domāju, ka šo pasākumu ieviešanai būs vajadzīgs ļoti spēcīgs spiediens. Varbūt Eiropai ir vajadzīga finanšu policija,” telefonsarunā no Tallinas sacīja Igaunijas privātā kapitāla investīciju kompānijas MTVP pārstāvis Allans Martinsons. MTVP investīciju tirgū Baltijas valstīs strādā kopš Padomju Savienības sabrukuma.

Pēc pasaulē straujākās ekonomikas lejupslīdes pārdzīvošanas Baltijas valstīs kopš 2010.gada sākuma atgriezusies ekonomikas augšupeja ceturkšņa griezumā. Pagājušā gadā Igaunijas birža pērn uzrādīja pasaulē trešo labāko rezultātu.

“Bloomberg” arī norāda, ka Latvija atguvusi starptautisko reitinga aģentūru “Fitch”, ” Moody’s” un “Standard & Poor’s” investīciju līmeņa reitinga pakāpi.

Baltijas valstu kredītsaistību neizpildes mijmaiņas līgumu (CDS) riska pakāpe ir zemāka nekā Grieķijā, Īrijā un Portugālē. Vērtējot pēc CDS cenām, Grieķijas tirgū pastāv tikai nedaudz mazāk riski nekā Pakistānā, savukārt Igaunija ir gandrīz tikpat droša kā Francija.

Tallinas OMX indekss pērn pieauga par 72,6%, bet Latvija un Lietuva atrodas starp desmit biržām ar labākajiem rezultātiem. Grieķijas fondu tirgus pērn zaudēja 41% vērtības.

Vēl vairāk, visu trīs Baltijas valstu politiskie līderi izbauda arī vēlētāju atbalstu, Igaunijas un Latvijas premjerministriem uzvarot parlamenta vēlēšanās, bet Lietuvas premjera partijai divkāršojot panākumus pašvaldību vēlēšanās. Turpretī Grieķijas iedzīvotāji pagājušā gadā devās 496 protesta gājienos, paužot neapmierinātību pret savu valdību, vēsta “Bloomberg”.

Komentāri (20)

Ieva 16.03.2011. 18.00

Varētu atviegloti nopūsties. Ja vien…
Ja vien Latvija joprojām netērētu vairāk, kā spēj nopelnīt

+1
0
Atbildēt

0

lebronj2356 16.03.2011. 20.17

Dienvideiropai ir palaimējies ielekt eiro vilcienā un tam tomēr ir priekšrocības, jo šīs valstis pēc pašreizējam nostādnēm vienkārši vilks, ja pašas nekustēsies un trūkstošos EUR piedrukās. Taču tāds nodokļu pieaugums un algu kritums, kādas ir veiktas Latvijā, tur vienkārši neies cauri, kaut vai dēļ arodbiedrību spēka tur pretstatā mums, arī pilsoniskā sabiedrība ir ļoti stipra !

0
0
Atbildēt

1

    lindapastare > lebronj2356 17.03.2011. 10.45

    Vai, tavuprāt, “pilsoniska sabiedrība” nozīmē naudas šķērdēšanu un automātiskus protestus/grautiņus, tiklīdz šķērdēšana tiek pārtraukta? Ja tā, tad, lūdzu, iztiksim Latvijā bez “pilsoniskas sabiedrības”.
    Un vispār – ko nozīmē “algu kritums neies cauri”. Ja nav naudas, ko maksāt, tad nav un viss – protestē cik gribi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu