Krievija paaugstina cenu par NASA astronautu pārvadāšanu • IR.lv

Krievija paaugstina cenu par NASA astronautu pārvadāšanu

30
SKS komanda, kas 5. maijā gatavojas vienam no pēdējamiem praktiskajiem lidojumiem pirms eksāmena treniņa nolūkos veidotajā Krievu izgatavotajā kosmosa kuģī "Sojuz". No kreisās redzams ASV astronauts Rons Garans, Krievijas kosmonauts Aleksandrs Somakitijevs un Andrejs Borisenko.

NASA pēc 30 gadu darbības nolemj izmantot privāto kompāniju piedāvājumus

Krievija par vairāk nekā 20% paaugstinājusi maksu par ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronautu pārvadāšanu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), liecina jauns pirmdien parakstīts līgums, vēsta aģentūras LETA, AFP.

Saskaņā ar šo līgumu, kas noslēgts starp NASA, tās partneru aģentūrām un Krievijas valsts kosmosa aģentūru “Roskosmos”, par katra ASV astronauta pārvadāšanu ar Krievijas kosmosa kuģiem NASA turpmāk maksās apmēram 63 miljonus ASV dolāru (32 miljonus latu).

NASA, kas šogad izbeigs daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu (atspoļkuģu) programmu tās lielo izmaksu dēļ, kopš 2009.gada beigām izmanto Krievijas kosmosa kuģus savu astronautu pārvadāšanai. Līdz šim NASA maksāja 51 miljonu dolāru (26 miljonus latu) par viena astronauta pārvadāšanu.

NASA pārstāvis Džošs Bluks “SPACE.com” sacīja, ka izmaksu palielinājums attiecināms uz inflāciju, tādēļ dārgākas ir uzturēšanas un sagatavošanas cenas.

Saskaņā ar pirmdien noslēgto līgumu NASA par 753 miljoniem dolāru (379,5 miljoniem latu) ir iegādājusies 12 vietas kosmosa kuģos “Sojuz” savu astronautu aizvešanai uz SKS un atvešanai no tās laika posmā no 2014. līdz 2016.gada jūnijam.

Līgums paredz nodrošināt 12 SKS apkalpes locekļu pārvadāšanu, iespējamas glābšanas operācijas un citus pakalpojumus. Saskaņā ar to arī tiks pārvadātas kravas uz SKS un atpakaļ uz Zemi un iznīcināti SKS atkritumi.

Šāds līgums noslēgts, jo NASA pēc 30 gadu darba ir nolēmusi pārtraukt savu kosmosa kuģu darbību, bet turpmākos pārvadājumus iegādāties no privātajām kompānijām. NASA jau šobrīd ir noslēgusi līgumus ar diviem privātiem uzņēmumiem, lai veidotu un sāktu bezpilota kosmosa kuģu lidojumus uz kosmosa staciju, nodrošinot to ar materiāliem un iekārtām.

Krievijas Federālā kosmosa aģentūra vairāk nekā 10 gadus veic astronautu transportēšanu uz kosmosa staciju un atpakaļ.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu