TM rosina būtiski mainīt kriminālsodus • IR.lv

TM rosina būtiski mainīt kriminālsodus

27
Foto: Lautis Vīksne, F64
Indra Sprance

Par mantiskajiem noziegumiem brīvības atņemšanas sods tiks samazināts vidēji par 40%

Tieslietu ministrija (TM) Valsts kancelejā ir iesniegusi grozījumu projektu Krimināllikumā (KL), kurā pārskatītas sodu minimālās un maksimālās robežas un piedāvāti brīvības atņemšanai alternatīvi sodi.

TM informē, ka likumprojekta pieņemšanu tiks panāktas konceptuālas izmaiņas Latvijas kriminālsodu sistēmā – tā tiks tuvināta citu Eiropas Savienības (ES) valstu sodu sistēmai, informē aģentūra LETA.

Likumprojekts paredz samazināt sodu maksimālās un minimālās robežas, īpaši par mantiskajiem noziegumiem. Vienlaikus bargi sodi tiek saglabāti noziegumiem, kas saistīti ar cilvēka veselības un dzīvības apdraudējumu, narkotikām, dzimumnoziegumiem – tādiem pārkāpumiem, kuri rada reālus draudus sabiedrībai arī turpmāk. Likumprojekts paredz palielināt naudas sodu un piespiedu darba īpatsvaru, tādējādi samazinot brīvības atņemšanu.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) uzskata, ka pēc minēto grozījumu stāšanās spēkā noziedznieki jutīsies sodīti un nevēlēsies nākotnē vairs izdarīt jaunus noziedzīgus nodarījumus. “Starptautiskā pieredze liecina, ka sabiedrībā izciešamie sodi ir pietiekami efektīvi un valstij šo sodu īstenošana ir stipri lētāka. Bargie brīvības atņemšanas sodi mums ir dārgs mantojums no Padomju Savienības laikiem, kad brīvības atņemšanai bija nozīmīgākā loma starp visiem kriminālsodiem,” uzskata Štokenbergs.

Brīvības atņemšanas sodu par mazāk smaga nozieguma izdarīšanu paredzēts piemērot tikai tad, ja soda mērķis nav sasniedzams, nosakot kādu no panta sankcijā paredzētiem vieglākiem soda veidiem. Tas nozīmē, ka pamatā par mazāk smagu noziegumu jāpiemēro piespiedu darbs, naudas sods, arests, bet tikai īpašos gadījumos – brīvības atņemšana.

Kā atzīmēja Saleniece, ar jaunajiem grozījumiem par mantiskajiem noziegumiem brīvības atņemšanas sods tiks samazināts vidēji par 40%. Tas ļaus nākotnē samazināt arī ieslodzīto skaitu cietumos vidēji par 30%.

Likumprojekts paredz arī konkretizēt soda noteikšanas principus un kritērijus, kas novērsīs nodarījumam neatbilstošu sodu piemērošanu un veidos vienveidīgu tiesu praksi, paredz grozījumu izstrādātāji.

Patlaban Latvijā brīvības atņemšanas sodu termiņi ir ne tikai ievērojami ilgāki nekā citviet ES, bet Latvijā likumpārkāpēji ir ieslodzīti cietumos vai notiesāti ar brīvības atņemšanu arī tādos gadījumos, kad persona nerada reālu sabiedrības drošības apdraudējumu. Ļoti bargi ir sodi par mantiskajiem noziegumiem – zagšanu, krāpšanu jeb par tādiem noziegumiem, kas rada apdraudējumu cilvēka mantai, īpašumam, bet ne dzīvībai un veselībai, ko citur pasaulē uzskata par patiešām nozīmīgiem. Vidējais ieslodzījuma laiks ir mazliet mazāk par sešiem gadiem. Citās valstīs šis rādītājs ir aptuveni divi gadi.

Salīdzinoši augsts rādītājs Latvijā ir arī, aplūkojot ieslodzīto skaitu uz 100 000 iedzīvotāju. Šajā ziņā starp 48 Eiropas valstīm Latvija atrodas 2.-3.vietā, informēja Saleniece, uzsverot, ka brīvības atņemšanas sods valstij ir visdārgākais no visiem soda veidiem, proti, 3250 latu gadā uz vienu ieslodzīto.

Pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas pirmā nozīmīgā krimināltiesību reforma tika pabeigta 1999.gadā, kad spēkā stājās KL, aizstājot līdz tam spēkā esošo Latvijas Kriminālkodeksu. Neskatoties uz minēto, KL joprojām tika saglabāta padomju gados mantotā represīvā sodu sistēma, atzīst TM.

 

Komentāri (27)

archoftriumph 10.03.2011. 17.49

cietumsodu vajadzetu aizvietot ar piespiedu darbu sabiedriibas labaa. iespeejams ka vareetu ljaut arii izveeleeties no esosajiem darbiem to kursh labaak padodas – tas paaugstinaatu darba raziibu.

+4
0
Atbildēt

2

    anita_brauna > archoftriumph 10.03.2011. 19.37

    Precīzi manas domas. Acīmredzot augšā nevienam galva nestrādā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    modriss > archoftriumph 10.03.2011. 20.24

    Situācija iz dzīves: būvgružu pārkrāmēšanai vienai iestādei atsūtīja vienu šādu sodīto sabiedrisko darbu veicēju (teorētiski nekaitīgs “dzērājšoferītis”) un sagadījās, ka nevienam nebija laika šo uzraudzīt. Pēc stundas uz vietas nebija ne sabiedrisko darbu veicēja, ne viņam izdalītās lāpstas. Vēl pēc pāris stundām strādātāju jautrā prātā atveda policija, bet darbarīks bija pazudis nezināmā virzienā :) Tā lūk pie mums mēdz beigties sabiedrisko darbu veikšana

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 10.03.2011. 17.24

Visu cieņu Štokijam, kas ir ķēries būtiskiem jautājumiem klāt, gan kadastri, datu aizsardzība un sodu pārskatīšana.

+6
-3
Atbildēt

0

lebronj2356 10.03.2011. 17.24

Sīkos zaglēnus un huligānus vispār laidīs vaļā, atmazgātājiem pakratīs ar pirkstu….ASV par mahinācijām ir ļoti bargi sodi, tāpēc tur pirms kko atmazgāt vai krāpties ar nodokļu nomaksu(lielos apmēros) vairākas reizes padomā ! Es nedomāju, ka šis palīdzēs radīt tiesisku vidi, par ko tādu var domāt tad, kad vismaz uz pusi ir samazināta ēnu ekonomika un kontrabanda !

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu