Alkohola ražotāji protestē pret akcīzes nodokļa celšanu • IR.lv

Alkohola ražotāji protestē pret akcīzes nodokļa celšanu

17
Darbinieku streiks "Latvijas Balzāma" rūpnīcā. Foto: Evija Trifanova, LETA

FM: Stiprā alkohola cena varētu pieaugt par 12,2 santīmiem par puslitru

Ceturtdien alkohola ražotāji uz pusstundu pārtrauca alkoholisko dzērienu ražošanu, kā arī nestrādāja specializētie veikali un attiecīgo uzņēmumu biroji. Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība (ARTA) paziņojusi, ka pusstundas dīkstāve valstij izmaksājusi 11 tūkstošus latu, vēsta aģentūra LETA.

Protesta akcijas laikā no pulksten 9.00 līdz 9.30 tika apturēta ražošana uzņēmumos "Latvijas Balzams" un "Jaunalko". Nestrādāja specializētie ARTA biedru uzņēmumu dzērienu tirdzniecības veikali, tai skaitā 50 "Latvijas Balzama" veikali, dzērienu veikali "Vintage" un "Eirovīns", apstājās darbs uzņēmumu "Liviko", "Mobil Plus", "Park MV", "Dylan Distribution" un "Prike Latvija" veikalos un birojos. Akcijā iesaistījās ap 1500 cilvēku.

Alkohola ražotāju protesta akcija pret plānoto akcīzes celšanu valstij nesusi vairāk nekā 11 000 latu lielus zaudējumus, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) pārstāvji. 

AS "Latvijas Balzams" valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons paziņojis pusstundas dīkstāve ražošanā nesusi valstij 5600 latu zaudējumus akcīzes un pievienotās vērtības nodokļu (PVN) izteiksmē. Savukārt SIA "Jaunalko" valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters informē, ka dīkstāve izmaksājusi valstij 6000 latu, ko veido sociālais nodoklis, akcīzes nodoklis un PVN.

ARTA pārstāvji vēl nevarēja pateikt, cik uzņēmumiem pašiem izmaksāja pusstundu slēgtie biroji un veikali. Plānots, ka līdzīga akcija pagaidām netiks atkārtota, savukārt ceturtdien valdībai un Saeimas komisijai tiks iesniegta protesta vēstule. "Esam nosūtījuši vēstuli valdības vadītājam, finanšu ministram un Saeimas Tautsaimniecības komisijai, kurā vēlreiz vēršam uzmanību uz šī lēmuma absurdumu un lūdzam tikšanos ar valdības pārstāvjiem šodien vai rīt," norādīja ARTA valdes priekšsēdētājs Demiters.

ARTA izveidota 2009.gada februārī, un apvieno lielākos Latvijas alkohola nozares ražotājus un izplatītājus. Apvienība darbojas kā alkoholisko dzērienu industrijas eksperts, pārstāvot nozares kompāniju intereses, un iestājas par atbildīgu un saprātīgu alkohola lietošanas vidi Latvijā.

Savukārt Finanšu ministrijas pārstāve Agnese Beļkeviča pavēstījusi, ka stiprā alkohola puslitra pudeles cena akcīzes nodokļa palielināšanas dēļ varētu pieaugt par 12,2 santīmiem.

Viņa klāstīja, ka alkohola galīgo cenu ietekmē ne tikai nodokļi, bet arī citi faktori, piemēram, izejvielu, ražošanas, transportēšanas, loģistikas un citas izmaksas, tirgotāju peļņas daļa un citi faktori. "Ja pieņem, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, 0,5 litru alkoholiskā dzēriena ar absolūtā spirta saturu 40 tilpumprocenti, piemēram, degvīns, stiprā alkohola cena varētu palielināties par 12,2 santīmiem, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN)," norādīja Beļkeviča. Savukārt bez PVN cenas palielinājums ir 10 santīmu.

Pēc FM pārstāves teiktā, nodokļu paaugstināšana ne vienmēr nozīmē arī attiecīgu ietekmi uz cenu izmaiņām. "Ja visi citi faktori samazina cenu, tad, pašlaik paaugstinot nodokli, cena var palikt nemainīga vai pat samazināties," uzsvēra Beļkeviča.

"Lai cena paliktu nemainīga, paaugstinoties nodoklim, tas ir, lai izmaiņas negatīvi neietekmētu patēriņa pieprasījumu, pastāv iespēja, ka par nodokļa paaugstinājumu vai tā daļu uzņēmēji var arī attiecīgi samazināt savu peļņas daļu," sacīja FM pārstāve un piebilda, ka tas ir atkarīgs no uzņēmējiem.

 

Komentāri (17)

kaka 24.02.2011. 14.32

Kad biju stomotoloģijas institūtā pēc sportā gūtās traumas, tad konstatēju, ka vairums, kam tiek veikta deguna operācija, savus lūzumus ieguvuši dzērumā esot. Operācijas izmaksas bija virs 100 Ls – ap 120 Ls. Un lielāko daļu no šīs summmas apmaksāja valsts. Bet ir jau citas kaites, kas tiek ārstētas uz valsts rēķina.
Līdz ar to, tie zaudējumi, ko rada alkohols ir milzīgi. Bet tie nodokļi ir stipri par mazu, lai kompensētu valstij nodarīto zaudējumu.

+7
-1
Atbildēt

0

anete_raugule 25.02.2011. 09.59

Var jau būt, ka ražošanā tai pusstundā ir mega ietekme, bet medijos skaļi izziņotais fakts, ka ka šņabenes nestrādās veselu (!) pusstundu no 9 līdz 9.30 bija kurioza cienīgs. Var jau būt, ka daži vietējie saulesbrāļi to protestu sajuta :)))

+3
0
Atbildēt

2

    austrisv > anete_raugule 25.02.2011. 10.13

    Šitās dāmas, kas bildē sēž, arī varēs vismaz uzvilkt elpu no rīta, jo gan jau pēcpusdienā dabūs to pusstundu atstrādāt pēc darba laika beigām!
    Nav ko nodzirdīt tautu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > anete_raugule 25.02.2011. 10.20

    to Oregano
    Tas bija drausmīgi, kad cilvēki bija spiesti spaidīties rindās lielveikalos, lai no 9.00 līdz 9.30 tiktu pie dienišķās dziras. Kad atceros, nodrebinos.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 24.02.2011. 21.51

Man gan ir pilnīgi viena alga, vai tie alkahola ražotāji streiko vai nestreiko, lai gan labāk , lai pieliek alkoholam akcīzi nekā paceļ PVN!
Tāpat jau pagājušo gadu esot palielinājies istiprais alkohola daudzums uz vienu iedzīvotāju! Tātad kāds dzer arī manā vietā to draņķi!
Man labāk patīk sarkanvīns un ja tik ļoti vēlēšos to iedzert, tad arī nopirkšu, jo kāpēc man neiedzert uz tiesnešu algu paaugstināšanu pa retam!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu