Ēģiptē aizliegs streikus, lai atjaunotu valstī kārtību • IR.lv

Ēģiptē aizliegs streikus, lai atjaunotu valstī kārtību

42
Foto: EPA/LETA

Amatu atstājušajam prezidentam Mubarakam pasliktinājusies veselība

Ēģiptes Bruņoto spēku augstākā padome, kam prezidents Hosni Mubaraks, atkāpjoties no amata, nodeva varu, pirmdien gatavojas aizliegt streikus un sola asi vērsties pret "haosu un nekārtībām", lai atjaunotu valstī kārtību, vēsta aģentūras LETA-Reuters/BBC.

Vērienīgo protestu iedvesmoti, strādājošie visā Ēģiptē sākuši pieprasīt labāku atalgojumu un darba apstākļus. Saņemtas ziņas par streikiem un protesta akcijām lielākajās valstij piederošajās institūcijās – akciju biržā, mediju organizācijās, pasta kompānijā, policijā, Veselības ministrijā, tekstiluzņēmumos u.c.

Armija ir apņēmusies atjaunot Ēģiptē ierasto kārtību. Kā atklāja vārdā neminēta militārpersona, pirmdien tiks izsludināts arodbiedrību pulcēšanās aizliegums, kas faktiski nozīmē aizliegumu streikot. Armija arī grasās aicināt ēģiptiešus atgriezties darbā. Pēc gandrīz trīs nedēļas ilgajiem protestiem, kas valstij nodarījuši lielus zaudējumus, miljoniem ēģiptiešu vēlas atgriezties darbā un atkal gūt ienākumus.

Svētdien padome atlaidusi parlamentu, kurā vairākums piederēja Mubaraka valdošajai Nacionāldemokrātiskajai partijai (NDP), un apturējusi valsts konstitūciju, vēstīja valsts televīzija. Padome noteikusi, ka pusgada laikā valstī jāsarīko demokrātiskas vēlēšanas, lai izveidotu jaunu civilo valdību, ziņo LETA-AFP. Paziņojumā norādīts, ka padome izveidos īpašu komisiju, kura izstrādās konstitūcijas grozījumus, kas vēlāk būs jāapstiprina tautas referendumā. Līdzšinējā Ēģiptes konstitūcija paredzēja, ka valsts vadība prezidenta atkāpšanās gadījumā būtu bijusi jāuzņemas parlamenta spīkeram, nevis armijai.

Latvijas Radio vēsta, ka amatu atstājušajam valsts prezidentam Hosni Mubarakam strauji pasliktinājusies veselība. Saņemtas pagaidām oficiāli neapstiprinātas ziņas, ka Mubaraks savā rezidencē Šarmalšeihā saņem nopietnu medicīnisko palīdzību, iespējams, komas dēļ. Jau viņa pēdējo publisko uzrunu laikā bijušas redzamas pazīmes, ka Mubarakam ir veselības traucējumi.

Tikmēr talibi izplatījuši paziņojumu, ka pēc veiksmīgās tautas sacelšanās Ēģiptē līdzīgs liktenis sagaida ASV atbalstīto Afganistānas valdību. Ēģiptes ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka gāšana pierāda, ka "daudzi ieroči un karavīri, un liela ārvalstu palīdzība nespēj noturēt režīmu pie varas, un tas ne vienmēr var apturēt tautas "cerību un prasību" karavānu"," savā tīmekļa vietnē norāda kaujinieki.

Talibi arī uzskata, ka Vašingtona galu galā nostāsies pret pašreizējo Afganistānas prezidentu Hamidu Karzai gluži tāpat, kā tas bija ar Mubaraku. Viņi prognozē, ka afgāņi gāzīs "korumpēto" valdību, reaģējot uz "zvērībām", ko Savienoto Valstu spēki pastrādājuši teju desmit gadus ilgajā karā.

Komentāri (42)

janisholsteins 14.02.2011. 14.19

tā jau ir ar to afganistānu….
viens mans draugs, augsts afgāņu ierēdnis, regulāri pukojās par korumpēto režīmu, ko balsta ASV un pārējie. Par to, kā prezidenta dēlam un draugiem pieder visa nozīmīgā industrija, kur pazūd militārās un humanitārās palīdzības finansējums, kā režīms balsta opija tirgu, un ka talibi nebūt nav režīma ienaidnieki, jo sen jau ir draudzīgās attiecībās ar valdošajiem, jo ‘kopējā lieta’ palīdz dabūt vairāk starptautiskās naudiņas.

+3
0
Atbildēt

0

Ieva 15.02.2011. 10.35

Mubaraks bija ļaunuma sakne, viņa atkāpšanās- galvenā prasība. Nu ir. Labi? Sākās Leiputrija? Nē. Militārā hunta pie varas un izlaupīts Kairas mākslas muzejs.

0
0
Atbildēt

0

gogolz 14.02.2011. 12.02

gameover.lv redakcijas vārdā pateicamies par ļoti precīzi un aktuāli izvēlēto rakstu ilustrējošo foto. Kas netic var pārliecināties pats: http://www.gameover.lv/, 061-ais citāts.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu