Tirdzniecības centrā risinās pērļu medības • IR.lv

Tirdzniecības centrā risinās pērļu medības

30
Dana Dombrovska tirdziņā. Foto: no Līvas Jaunozolas personiskā arhīva
Dita Krauze

Sabiedriskajā tirdziņā var ielūkoties citu drēbju skapja saturā un „andelēt” savējo

Sestdien, 5.februārī, no pulksten 11 līdz 17 Barona centra 3.stāvā Rīgā norisināsies sabiedriskais drēbju, kurpju un rotaslietu tirdziņš jeb „pērļu medības”, kā to dēvē organizatore Līva Jaunozola – „Andele Mandele”.

„Andele Mandele” ir sākotnēji draudzeņu bariņa izlolota ideja, kuras, sapratušas, ka katrai skapī ir gana daudz vēl nenonēsātu drēbju, kas apnikušas, nonāca pie domas, ka vajadzētu vietu, kur ar tām apmainīties vai pārdot un nopirkt par nelielu naudu. Meiteņu ideja guva necerētu atsaucību, un šosestdien „Andele” notiks jau astoto reizi. Tai pieteikušās 160 sava skapja satura „andelētājas”, un gaidāmo apmeklētāju skaitu organizatore lēš ap 300-400 cilvēkiem.

„Pirmajā reizē, 2009.gada augustā, „Andele” notika būtībā draugu lokā – bijām 20 pārdevējas,” stāsta Jaunozola. „Konstatējām, ka Rīgā nākas saskarties ar diezgan knapu veikalu piedāvājumu, trūkst oriģinālu, interesantu lietu. Tomēr daudzas no mums ir papildinājušas savu garderobju saturu ar Londonā, Milānā un citur nopirkto, un tā „Andelē” nonāk lietas no visvisurienes.”

Cenas tirdziņā sākas no 50 santīmiem, latam, vidējā cena ir aptuveni 5-8 lati par apģērbu. Nelielā skaitā „Andelē” var atrast arī dizaineru tērpus, piemēram, „Chanel” ražojumu par 120 latiem, bet, kā norāda Jaunozola, tādā gadījumā pārdevējām ir apģērba izcelsmi un cenu apstiprinoši čeki. „Šoreiz tirdziņā piedalīsies arī veikali „Sock Box” un „Blow”, tomēr tas ir drīzāk izņēmums, vēlamies saglabāt ideju, ka „Andele” ir vieta, kur var atrast to, kas citai sievietei izrādījies lieks,” skaidro organizatore. Tirdziņu apmeklē vidusmēra publika – gan jaunas meitenes, gan sievietes –, bet pēdējā laikā „Andele” piesaistījusi arī turīgāko sabiedrības slāņu pārstāvju interesi.

Lielāko „Andeles” apmeklētāju daļu veido tā saucamās „veikalholiķes” – sievietes, kurām patīk iepirkties un bieži mainīt savu garderobi. Krīzes laikā iespējas to darīt ir ierobežotākas, tādēļ „Andele” daudzām sievietēm kļūst par risinājumu, kā ērti šķirties no apnikušajām vai vairs nederošajām drēbēm un tās apmainīt, vai iegādāties ko no citas sievietes krājumiem. Organizatore gan uzsver, ka pieskata pārdevēju piedāvājumu, lai tirdziņš nekļūtu par „lētu humpalnieku”: „Šī nav vieta, kur atnest savas novalkātās 9.klases drēbes vai apģērbu, ko neviens nevalkās. Skatāmies, lai piedāvājums būtu tiešām interesants, ar „odziņu”, ko kāds gribētu nēsāt.” „Andeles” pārdevējas iepriekš piesakās un samaksā nelielu dalības maksu, lai segtu tirdziņa organizatoriskās izmaksas, mūzikas atskaņošanu u.tml.

Sākotnēji tirdziņš noticis dažādās kafejnīcās, bet nu jau lielais pārdevēju skaits paģēr plašākas telpas, un šoreiz tam atvēlēts Barona centra viss trešais stāvs. Citu reizi „Andele” notikusi tirdzniecības centrā „Olimpija”. „Iepirkšanās centri ir mūsu pasākumam pretimnākoši, jo bieži vien tagad, krīzes laikā, veikali stāv tukši. Tirdziņš piesaista vietai papildu apmeklētāju plūsmu, un veikali bieži vien rīko kādas īpašas akcijas,” skaidro organizatore.

Nākamā „Andele” iecerēta pavasarī un šoreiz – Liepājā, uz kurieni tiks organizēts arī speciāls transports pārdevējām no Rīgas.

Komentāri (30)

Kristaps O. 05.02.2011. 12.03

Patiesi cienītais portāls, šitā gan jokaina ziņa. Tik grandiozas lietas pasaulē notiek, arābu pasaulē revolūcija – jūs te kaut kādu lupatu-tirdziņu reklamējat. Pat ne labdarības akciju. Nekā personīga, mīlot un cienot :)

+5
-1
Atbildēt

2

    Kristaps O. > Kristaps O. 09.02.2011. 15.22

    O, šķiet esmu bijis pārāk agresīvs. Nu tad atvainojos ja vairs tas ko glābj :( Bet rakstīts, ka pasākums “veikaloholiķēm”, izklausās pēc nelabas ideoloģijas. Veikalholiķes, hmm.. neuzrauties uz tādu lēdiju

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis > Kristaps O. 07.02.2011. 12.39

    Cienījamie rakstiņa “Andele-Mandele” lasītāji un komentētāji!
    Es gan nezinu kā tapa šis raksts, bet ļoti žēl, ka netika pieminēta labdarība. Es pārstāvu sieviešu organizāciju Ķegumā, kas nodarbojas ar labdarību. Kādu laiku atpakaļ uzrunāju “Andele-Mandele” organizatori Līvu Jaunozolu par iespējamo sadarbību un viņa laipni atsaucās. Rezultātā pēc š.g. 5. februāra organizētā tirdziņa meitenes, kas nebija pārdevušas savas drēbītes un apavus tās ziedoja labdarībai. Kad nākamās dienas rītā devos pakaļ saziedotām mantām, biju patīkami paŗsteigta – to bija ļoti daudz! Kopā sanāca aptuveni 18 lielie (100L) maisi un vēl neskaitāmi mazāki maisiņi. Ko es ar to gribēju teikt! Manis pārstāvētā sieviešu organizācija regulāri rīko labdarības akcijas Ķegumā un mēs esam pateicīgas par katru ziedojumu, šajā gadījumā – liels paldies “Andele-Mandele” organizatorei – Līvai Jaunozolai. Un prieks, ka mūsu sabiedrībā ir tādas jaunas, uzņēmīgas sievietes, kas spēj saorganizēt tādu pozitīvu pasākumu gan tirgotājām, gan pircējām, gan arī atsaukties labdarībai! Liels paldies Līvai un visām meitenēm par ziedošanu un sadarbību! Patiesā cieņā, Sabīne

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Anda 05.02.2011. 11.49

šī noteikti ir ziņa, kam jābūt IR dienas ziņu 3.pozīcijā. sorry, diezgan smieklīgi…

+5
-1
Atbildēt

1

    zodarznieks > Anda 06.02.2011. 17.06

    Brīvdienu formāts! :) Uztraukumam nav pamata, darbdienās portāls turpina fokusēties uz politiku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 05.02.2011. 11.16

krisjanis barons butu priecigs ka vina centraa beidzot ir atverts seond-heand.ista krisnas-baro iela centrs.

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu