Naftas cena pārsniedz 103 dolārus par barelu • IR.lv

Naftas cena pārsniedz 103 dolārus par barelu

22
Foto: neftegaz.ru

Politiskā krīze Ēģiptē rada bažas par energoresursu piegādi

Naftas cenas pasaules tirgū ceturtdien pirmo reizi teju divarpus gadu laikā pārsniedza 103 dolārus par barelu, vēsta aģentūras LETA-AFP. Tas noticis, politiskajai krīzei Ēģiptē izvēršoties vardarbībā un radot jaunas bažas par naftas piegādēm.

Londonas biržā "Brent" jēlnaftas cena marta (tā sauktajām nākotnes jeb ''futures'') piegādēm ceturtdien uz brīdi pieauga līdz 103,37 dolāriem (52,51 latam) par barelu, kas ir augstākais līmenis kopš 2008.gada 26.septembra.

Tirdzniecības sesijai turpinoties, naftas cena samazinājās līdz 102,67 dolāriem (52,15 latiem) par barelu, kas ir par 0,33 dolāriem vairāk nekā biržas slēgšanas brīdī trešdien. Savukārt Ņujorkas biržā ASV vieglās jēlnaftas cena palielinājās par 0,79 dolāriem līdz 91,65 dolāriem (46,55 latiem) par barelu.

Augšupeju naftas tirgos galvenokārt veicina bažas, ka Ēģiptes krīze varētu pārsviesties uz citām ar naftu bagātajām Tuvo Austrumu valstīm. Ēģiptes Veselības ministrija ziņo, ka vardarbīgajās sadursmēs, kas trešdien Kairā sākās starp prezidenta Hosni Mubaraka atbalstītājiem un pretiniekiem, dzīvību zaudējuši pieci cilvēki, 836 ievainoti.

Lai arī Ēģipte nav nozīmīga naftas ražotājvalsts, tajā atrodas svarīgais Suecas kanāls, pa kuru tiek transportēti aptuveni 2,4 miljoni barelu naftas dienā.

Jau ziņots, ka naftas cena pasaules tirgū pirmdien pirmo reizi vairāk nekā divu gadu laikā pārsniedza psiholoģiski svarīgo 100 dolāru (50,8 latu) par barelu robežu. Šis kāpums galvenokārt tiek saistīts ar situāciju Ēģiptē.

Komentāri (22)

mxblack 03.02.2011. 18.06

Vot skāde. Tad velosipēdu ķēžu eļļa arī kļūs dārgāka. Ko nu?

+3
0
Atbildēt

1

austrisv 03.02.2011. 16.30

Izskatās, ka tās naftas cenas var izraisīt jaunu krīzi!

+1
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > austrisv 03.02.2011. 17.24

    Un sūknētāji smērēs beigās uz maizes to zupu :D

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Juris Millers 03.02.2011. 16.38

Nu ar to, ka naftas cena tikai augs ir jārēķinās. Zem 50 USD tā noteikti vairs nekad nebūs.

Ņemot vērā, ka Suecas kanāls samazina naftas transportēšans laiku no tuvajiem austrumiem uz Eiropu un US par 1 nedēļu katram kuģim (salīdzinot ar maršrutu apkārt Āfrikas dienvidiem), eksperti prognoze, ka ja nemieru dēļ tiks slēgts Suecas kanāls, tad tas palielinās naftas transportēšanas pašizmaksu par aptuveni 30 USD par barelu, kas var palielināt naftas cenu ASV un Eirpoas biržās līdz 120-130 USD par barelu.

+1
0
Atbildēt

4

    AugustsBautra > Juris Millers 04.02.2011. 08.39

    Take it easy. Šī lieta ir stratēģiski svarīga kā ASV, Francijai, Vācijai, Lielbritānijai, tā Turcijai, Indijai, Ķīnai. Vari minēt cik minūšu laikā tiktu pieņemts lēmums, un cik dienās šis jautājums tiktu atrisināts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Juris Millers 04.02.2011. 12.57

    Naftas ir daudz un visādas, bet arvien pieaug tās iegūšanas izmaksas. Ja pašā sākumā varēja zemē iedurt ar lauzni un nafta vienkārši tecēja ārā un to savāca ar spaiņiem, tad tagad jaunās atradnes ir vai nu 1 kilometru zem ūdens (kur naftas platformas uzstādīšana kādus 300-400 miljonu izmaksā) vai arī naftas smiltis (kur viena barela ‘izspiešanai’ vajag gandrīz tikpat daudz enerģijas cik pēc tam no tās naftas var iegūt) vai arī zem kalniem (kur pat konservatīvākie aprēķini paredz urbuma izmaksas ap pāris miljardiem).

    Varbūt tik strauji nafta arī nebeigsies. Bet visa lēta nafta jau sen ir savākta. Tagad iet uz beigām nafta kuru savākt izmaksā ap 50$ par bareli un sākas izpētes darbs par to kā apgūt naftu no vietām, kur tās iegūšana izmaksā ap 100$ par bareli. Uz leju naftas cena nu nekādīgi nevar iet.

    Bet tas ir par pamatcenu, kad viss pasaulē ir mierīgi. jebkurš konflikts, kas var izjaukt process palielina risku, ka nafta aizkavēsies vai apstrāde apstāsies un tas automātiski paceļ cenu, it īpasi nākotnes darījumu solījumiem, kur šie riski ir jāiekalkule iekšā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Juris Millers 03.02.2011. 17.22

    Jā sāksies atkal finansiāli ekonomisks krahs, tad būs par tādu cenu cik kāds pirks, tiesa tas ir maz ticami. Turpmākā nākotnē ir saskatāms naftas laikmeta noriets, dēļ atjaunojamiem resursiem un ekonomiskākajiem auto. Šaubos vai Indija un Ķīna te ko izlīdzinās, jo pašas cenšas ieviest inovatīvas tehnoloģijas. Cita lieta ir, ka naftas ražošana ir palikusi dārgāka, jo visa vieglā nafta jau ir apzināta, bet muļķības ir apgalvojums, ka tā tuvojas beigām vai beigsies, tas ir tehnoloģiju jautājums, kuram apakšā ir finansiāls aspekts. Loģiska naftas cena šobrīd ir ~ 75 bbl/USD, pārējais ir histērija un spekulācija, palielinoties inflācijai un ekonomiskai attīstībai šai cenai būs tendence pieaugt….Cita lieta par ko nerunā, ir ka ne pie kā piesaistītajām valūtām, sevišķi jau USD ir tendence zaudēt savu vērtību !

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    AugustsBautra > Juris Millers 04.02.2011. 17.03

    Es gan iepriekš komentēju tieši attiecībā uz Suecas kanālu.

    Bet par naftu Tev varētu būt taisnība.

    Vienīgi nozīmīgi kari varētu naftas reālo cenu pat samazināt, nevis palielināt, jo pēc lieliem kariem valda nenormāla nabadzība, slimības un patērētāju skaita kritums. Kam tādos apstākļos kaut kāda vēl nafta vajadzīga?

    Nominālā izteiksmē gan cenas pie kariem protams aug jebkam, jo kā gan lai finansē tos karus, ja valstiskās funkcijas nav iespējams pilnībā nodrošināt? Protams, ka uz iepriekšējo noguldītāju un naudas saņēmēju naivuma rēķina, naudas drukājamās mašīnas ieslēdzot uz 24/7.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu