Sprādzienbīstama valsts • IR.lv

Sprādzienbīstama valsts

22
Domodedovas lidosta Maskavā, Foto: EPA/LETA
Pāvels Širovs

Pēc 11.septembra ASV nav noticis neviens sprādziens, Krievijā – katru gadu

Atkal jau Krievijā, atkal Maskavā. Pēc oficiālām ziņām, 24. janvāra vakarā lidostas "Domodedovo" stacijas terminālī sprādziena rezultātā gājuši bojā 35 cilvēki, ievainoti 128, 99 atrodas slimnīcā, no tiem 41 ir smagā stāvoklī. Maskavā, kur vēl nav paguvuši aizmirst pagājušā gada 29. martā notikušos sprādzienus metro un vēl nav atkopušies no negaidīti daudzskaitlīgās nacionālistiskās demonstrācijas 11. decembrī, atkal jau valda nemiers. Uzbrukumam vislielākajai Krievijas galvaspilsētas lidostai nav analogu vēsturē. Ir spridzinātas stacijas, vilcieni, mājas, vēstniecības, lidmašīnas, bet lidosta – pirmoreiz. Sākotnēji bija iecerēts, ka sprādzienam jānotiek lidmašīnā, bet kaut kāda iemesla dēļ tas tā nenotika un bumba iedarbojās tikai pie bagāžas izdošanas lidostā. Patiesībā tas notika jau ārpus muitas zonas, atlidošanas zālē, kur parasti pulcējas sagaidītāji.

Sprādziens nogranda laikā starp pulksten 16.30 un 16.40. " Domodedovā" tas ir visnoslogotākais brīdis. Atgriežas Krievijas aviokompāniju rīta reisi, piezemējas ārzemju aviokompāniju dienas reisi. Starptautisko līniju atlidošanas zālē valda liela drūzma. Kopā ar sagaidītājiem te ir arī daudz taksistu, kas mēģina nomedīt potenciālos klientus, tiklīdz tie parādījušies pie muitas zonas izejas. Pirms nogranda sprādziens, lidostā bija ieradušās lidmašīnas no Kairas, Diseldorfas, Londonas, Odesas un Hurgadas. Aviokompānijas BMI reiss no Londonas bija pēdējais, kas veica nosēšanos gandrīz tai pat laikā, kad starptautisko līniju atlidošanas zāle uzlidoja gaisā. Tieši tā notikumus apraksta aculiecinieki: skaļš blīkšķis, pa gaisu lido plastmasas gabali, visticamāk, ka tās ir šķērssienas atlūzas, kas nodalīja muitas zonu, viss ietinas dūmos. Sākumā neviens neko neapjēdza. Pēc tam izcēlās panika. Cilvēki metās uz izejām. Izdzīvojušie aculiecinieki pēc tam savos blogos rakstīja, ka visa zāle bijusi asins peļķēs un apkārt mētājušies cilvēku miesas gabali. Turklāt vairums cilvēku, kas atradās lidostas terminālī, neko pat nepamanīja. Kādas Maskavas radiostacijas darbiniece reģistrējusies savam reisam blakus zālē, bet par to, kas noticis, uzzinājusi pēc telefona zvana no saviem satrauktajiem mājiniekiem. Tāpēc Maskavā par sprādzienu kļuva zināms ātrāk, nekā pārdesmit metru no notikuma vietas.

Tikai divas stundas pēc sprādziena valdības pārstāvji atklāti paziņoja, ka pēdas ved uz Ziemeļkaukāzu. Aģentūra " Interfaks", atsaucoties uz informācijas avotu tiesībsargājošās iestādēs, ziņoja, ka sprādziena vietā "atrasta arābam līdzīga vīrieša galva", kurš "iespējams, iedarbinājis spridzekli". Cits "tiesībsargājošo iestāžu" informācijas avots ziņo, ka spridzinātāja bijusi sieviete. "Viens no aculieciniekiem, kurš atradies netālu no sprādziena epicentra, saka, ka redzējis kā uzsprāgst bagāža, kas piederējusi sievietei, tērptai melnās drēbēs, kas līdzinājušās parandžai", citē aģentūra.

Jau iepriekš tika ziņots par sprādzienu sporta kluba teritorijā Maskavas nomalē 31. decembrī. Tur, kā ziņoja varas pārstāvji, atraduši "sievietes atliekas, kuras vīrs bijis nelikumīgu bruņotu formējumu dalībnieks Čečenijā". Izmeklēšana uzskata, ka tā bijusi sagatavošanās terora aktam, kuru, kaut arī ar aizkavēšanos, realizējusi bojāgājušās pāriniece. Tomēr specdienesti nez kāpēc nebija pieņēmuši nekādus mērus. Tikai pēc tam, kad prezidents Dmitrijs Medvedjevs norīkoja "ieviest īpašo režīmu lidostās un stacijās", sāka darboties metāla meklētāji pie "Domodedovo", "Šeremetjevo" un "Vnukovo" termināļu ieejām, bet milicija sāka aizturēt pasažierus ar lielām somām un pārbaudīt viņu dokumentus.

Krievijas prezidentam, kurš gatavojās doties uz elitāru starptautisko forumu Daosā, notikušais noteikti ir nepatīkams pārsteigums. Vēl nomāktāks televīzijas ekrānos izskatījās premjerministrs Vladimirs Putins. Tikko kā, pateicoties viņa centieniem, Krievija ieguva tiesības rīkot 2018. gada pasaules čempionātu futbolā, notiek gatavošanās 2014. gada Olimpiādei, bet sprādziens nogrand starptautisko reisu atlidošanas zālē, kur iet bojā arī ārvalstu pilsoņi. Savukārt neatkarīgie Krievijas mēdiji ir nobažījušies, ka sprādziens var izraisīt vēl vienu antikaukāza noskaņojuma uzliesmojumu, kāds tika veiksmīgi nodemonstrēts 11. decembrī, un uzdod jautājumu: kāpēc ASV pēc 2001. gada 11. septembra vairāk nav noticis neviens terora akts, bet Krievijā – katru gadu?

 

Komentāri (22)

ltvpanorama 25.01.2011. 13.15

..terora akti, nacistu grautiņi, starp citu paši aktīvākie tieši futbola fani..varas pilnīga nespēja tikt galā ar šīm parādībām, toties spēja ar stekiem sist nedaudzos inteliģentus kas atļaujas iepīkstēties par savām pilsoņu tiesībām..būtībā režīms brūk..ir sabrukusi infrastruktūra, visaptveroša korupcija, krimināla saaugšana ar vietējo varu, tautas izmiršana un nodzeršanās..tas viss tiek slēpts pa TV rādot bezgalīgos traļi vaļi un TV ziņas kurās kārtējo reizi tandēmisti izsaukuši kādu ierēdnīti ar blociņu un bargi raukdami uzacis uzdod un sola..un tā līdz bezgalībai par Krievu īpašo lomu un izredzētību, par riebīgajiem ” pindosiem” kas vainīgi visās nelaimēs..par Tēvijas karu un urrāpatriotismu..tas nekas ka tas beidzies jau 65 gadus un vēl joprojām pa Krievijas ārēm balo neapglabātu karavīru kauli..tāda ir šī valsts kas ceļas no ceļiem nepārtraukti jau 10 gadus bet nekas vairāk kā ar ģīmi peļķē nesanāk…

+16
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 25.01.2011. 14.16

“…Krievijā – katru gadu.” Nav taisnība, pa reizei gadā kaut kas notiek vienā pašā Maskavā, bet Krievijā, pie kuras viņi paši joprojām skaita arī Ziemeļkaukāzu un visādus Stavropoles un Krasnodaras novadus, kaut kas notiek katru NEDĒĻU. Tikai tādiem sīkumiem nav pieņemts pievērst lielu uzmanību.
Ka bumba lidojusi no Londonas, daži krievu patridoti jau vakar bija sapratuši. Kā gan vieglāk to nogādāt līdz gala lidostai, ja ne ar lidmašīnu caur visām kontrolēm abos galos. Un sprāga uz zemes, nevis lidmašīnā, kas būt daudz efektīvāk, tikai tāpēc, lai būtu vairāk darba izmeklētājiem.
Ja Krievzemē kaut kas ļauns atgadās, izpildītāji var būt arī ļica kaukazskoi nacionaļnosķi vai, reizēm pribalti kaut kādi, bet galā aiz viņiem noteikti stāv anglosakši, pindosi un viņu līdzskrējēji.

+11
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 25.01.2011. 18.33

Šodien gigapunduris DAM teatrāli strostē FSB un uzdod „ar tādiem neceremonēties, bet iznīcināt uz vietas”, lieto viskategoriskāko izteiksmi „… dolžni biķ uņičtōženi na mesķe”. Pareizi, citādi vēl izmuldēs, ko nevajag.
Citās valstīs noziedzniekus ķer dzīvus, lai šo to uzzinātu, Krievijā pat nordosta aizmidzinātajām spridzinātājām – kontrolšāvienu galvā, lai lieki nepļurkst. Gan jau redzēsim pa tv kādus līķus, ko nozīmēs par terora organizētājiem.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu