Krievija atstāj "Nabucco" bez Azerbaidžānas gāzes • IR.lv

Krievija atstāj "Nabucco" bez Azerbaidžānas gāzes

12
Foto: AFP/LETA

''Gazprom'' jaunā vienošanās paņems visu Kaspijas eksportu, radīs problēmas Ukrainai

Krievija 2,5 reizes palielinās dabasgāzes iepirkumu Azerbaidžānā – 2011.gadā līdz diviem miljardiem un 2030.gadā līdz 16 miljardiem kubikmetru, līdz ar to paņemot visu Kaspijas atradņu eksporta potenciālu un neatstājot nekādus resursus Eiropas gāzesvada projektam "Nabucco" un Ukrainas sašķidrinātās gāzes pārkraušanas terminālim.

Par iepirkums palielināšanu piektdien Sanktpēterburgā vienojušies "Gazprom" un Azerbaidžānas Valsts naftas kompānijas vadītāji Aleksejs Millers un Rovnags Abdulajevs, raksta avīze "Kommersant – Ukraina". Kā ziņo aģentūras LETA-Korrespondent.net, vienošanās noslēgta nedēļu pēc Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu vizītes Aizkaukāza un Vidusāzijas valstīs, kuras gaitā viņš parakstīja deklarāciju par Azerbaidžānas gāzes piegādēm EK atbalstītajam Dienvidu koridora projektam.

Millera un Abdulajeva vienošanās paredz, ka šogad Krievija pirks divus miljardus kubikmetru Azerbaidžānas gāzes salīdzinājumā ar 800 miljoniem pērn. Puses vienojās 2012.gadā palielināt piegādes "virs iepriekš saskaņotajiem apjomiem". Eksperti norāda, ka ar šo soli Krievija pārtvērusi iniciatīvu no Eiropas.

Eiropas Savienība mēģināja pārtvert iniciatīvu un pārņemt savā kontrolē Azerbaidžānas gāzes eksportu. Daudzās konferencēs un darba tikšanās reizēs Eiropas ierēdņi solīja pirkt Azerbaidžānas gāzi gāzesvada "Nabucco" vajadzībām, taču komercsarunas nerīkoja, norāda "Kommersant".

"Gazprom" līgums ar Azerbaidžānu radīs papildu grūtības Ukrainai, uzskata Ukrainas Augstākās Radas Tehniski ekonomiskā kompleksa komitejas loceklis Aleksandrs Gudima. "Mūsu sašķidrinātās gāzes pārkraušanas terminālis gandrīz pilnībā tiek būvēts Azerbaidžānas gāzei. Ja Krievija to paņems pilnā apjomā, mums var rasties problēmas ar termināļa noslogošanu," viņš teica.

Ukraina plānoja no janvāra līdz martam sarīkot konkursu par tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādi investīciju projektam, kas paredz sašķidrinātās gāzes piegādi Ukrainai un termināļa būvi. Pašlaik tiek izskatītas trīs iespējamās termināļa ierīkošanas vietas: Odesas apgabalā, Očakovā Nikolajevas apgabalā un Feodosijā Krimā. Teorētiski termināli varētu noslogot ar gāzi no Persijas līča valstīm, taču tās piegādi sarežģīs nepieciešamība vest to caur Bosfora šaurumu, turklāt tā būs par 20–25% dārgāka par Azerbaidžānas gāzi. Ukrainai būs atkal jārisina sarunas ar Krieviju, un reālas gāzes piegādes diversifikācijas, visticamāk, nebūs, prognozē eksperti.

Komentāri (12)

lebronj2356 24.01.2011. 16.49

ASV pēc LNG tehnoloģiju pilnveidošanas gāzi pat likt kur neesot, daudzviet Eiropā jau būvē LNG termināļus. Tak liecieties mierā ar to dabasgāzi un attīstiet alternatīvus resursus un tehnoloģijas !

+5
-1
Atbildēt

3

    lebronj2356 > lebronj2356 24.01.2011. 23.22

    Metāns ir pārsvarā dabasgāzē, bet ne tikai un amerikāņi izmanto slānekļu pazemes gazifikāciju, to arī biju domājis. LNG ir sašķidrināta dabasgāze

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > lebronj2356 24.01.2011. 20.45

    LNG ir dabasgāze (metāns).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > lebronj2356 25.01.2011. 13.43

    Arī slānekļa gāzes pamatā ir metāns.
    ==
    A study by Cornell University environmental professor Robert W. Howarth in 2010 [7] finds that once methane leak impacts are included, the life-cycle greenhouse gas (GHG) footprint of shale gas would be worse than those of coal and fuel oil. Methane is by far the major component of natural gas, and it is a powerful greenhouse gas: 25-times more powerful than is CO2 per molecule in the atmosphere.
    wiki

    0
    0
    Atbildēt

    0

mjantons 24.01.2011. 17.03

Diezgan savāda informācija. Gazprom mājas lapa gan neko neliecina par šādu vienošanos. Minētie puši tikai pārrunāja iespēju nākotnē iepirkt arī vairāk un vienojās par cenas noteikšanas principiem – naftas produktu grozu. Par kādu dokumentu parakstīšanu pat runa nebija. Parastā Latvijas mediju problēma – nespēja atrast izejas avotus, bet pēc sabojātā telefona principa lasa informācijas druskas pa aplinkus ceļiem. Var jau dažos gadījumos saprast valodas un terminoloģijas grītības.

+5
-1
Atbildēt

0

agnese_bankovska 24.01.2011. 18.10

Patiešām izskatās peč kaut kā nekvalitatīva. Azerbaidžāna ražo aptuveni 30 milrd.m3 gadā. un plāno attīstīt vēl jaunus laukus. No viena no viniem paredzēts, ka 10mljrd m3 būs paredzēti Nabucco.
Izskatās pēc Ukraiņu prese pīles, kas vērsta uz iekšējo lietu kārtošanu. šajā gadījumā, lai apturētu LNG termināļa būvi, kas dotu ukraiņiem priekšrocības pret krieviem.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu