Pasaules Banka ekonomikā saskata 2008.gada riskus • IR.lv

Pasaules Banka ekonomikā saskata 2008.gada riskus

22
Gediminas Savickis, F64

Pēc atveseļošanās pērn iespējams, nāks izaugsmes tempa samazināšanās

Pasaules Banka (PB) trešdien brīdinājusi, ka globālā ekonomika varētu atgriezties pie 2008.gada krīzes nedienām, palēninoties ekonomiskajai izaugsmei un pieaugot preču cenām, vēsta aģentūra LETA.

Pēc recesijas 2009.gadā un atveseļošanās 2010.gadā PB prognozē, ka šis būs izaugsmes tempa palēnināšanās gads. Banka lēš, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,3%, salīdzinot ar 3,9% izaugsmi pērn. Savukārt jaunattīstības un attīstības valstu ekonomikas varētu palielināties par 6%jeb par procentu mazāk nekā pērn.

Banka uzsver, ka kopējās izaugsmes temps joprojām ir pārāk vājš, lai nodrošinātu stabilu atveseļošanos. "Diemžēl šie izaugsmes rādītāji, visticamāk, nebūs pietiekami strauji, lai mazinātu bezdarbu, un samazināsies vissmagāk skartajās ekonomikās un ekonomiku sektoros," teikts  paziņojumā."

Šie riski ietver eirozonas finanšu tirgus krīzi, nepastāvīgu kapitāla plūsmu un preču, tostarp pārtikas produktu un naftas, cenu pieaugumu. PB vislielākās bažas izsaka saistībā ar preču cenu kāpumu, ko veicina nenoteikta monetārā politika attīstītajās valstīs un stabils pieprasījums attīstības ekonomikās. "Mēs esam ļoti nobažījušies par pārtikas cenu kāpumu. Mēs saskatām noteiktas līdzības ar situāciju 2008.gadā, tieši pirms finanšu krīzes," piebilst PB.

Tomēr banka uzsver, ka no 2008.gada scenārija var izvairīties, ja vien pārtikas produktu un naftas piegādes sekos pieprasījumam.

Komentāri (22)

lebronj2356 13.01.2011. 19.10

Otra problēma ir tāda, ka t.s. ”attīstajās” valstīs daudziem šķiet, ka var pelnīt uz zila gaisa un, ka tas turpināsies ļoti ilgi un mēs gūsim turību pērkot ķīniešu vai citu aziātu lētās mantas…

+4
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 13.01.2011. 19.09

Protams, ka šie riski saglabājas…un iemesls ir spekulantu un banku konsorciju nesamērojamajai alkatībai. Ja naftas barela cena dažu mēnešu laikā varēja sarukt teju 5(!) reizes, tad tas jau ir rādītājs, tas pats ir ar pārtikas cenām. T.s. ”ekspertu” spriedelējumi ir bieži vien nulles vērti un argumentācijas ir smieklīgas, jo skaidri saredzami burbuļi, kurus pūš spekulanti un finansē augļotāji t.i. bankas. Tikai diemžēl pēc tam netiek ievērots kapitālisma pamata princips, ka katrs atbild par savas rīcības sekām un šīs bankas tiek glābtas par mūsu visu naudu, kas būtībā sedz šo burbuļu plīšanu. Resursu pasaulē vēl pietiek un reizēm atliku likām, taču tie ir ļoti nevienmērīgi sadalīti un šeit rodas problēmas !

+2
-1
Atbildēt

0

maija_br 04.02.2011. 13.57

Krusttēv neraksti muļķības. Nodokļi netiek maksāti, jo izbūvētās mājas netiek nodotas ekspluatācijā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu