Ungārija gatava grozīt mediju likumu • IR.lv

Ungārija gatava grozīt mediju likumu

47

Līdz šim Ungārijas amatpersonas nepieļāva iespēju pakļauties ārvalstu spiedienam

"Ja bažas būs likumīgas, mēs būsim gatavi rast risinājumu," piedaloties kopīgā preses konferencē ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, sacīja Ungārijas valdības vadītājs. "Mēs esam gatavi darīt visu, kas būs nepieciešams, lai mediju likums neietekmētu Ungārijas prezidentūru."

Vēl nedēļas sākumā Ungārijas valdība solīja nemainīt likumu un nepakļauties ārvalstu spiedienam. "Nav nepieciešams mainīt Ungārijas likumu tikai tāpēc, ka tas pakļauts kritikai no ārzemēm," sacīja komunikāciju valsts sekretārs Zoltans Kovāčs.

Arī Eiropas lietu valsts sekretāre Eniko Gjori pauda kritisku nostāju par komentāriem, kas saistībā ar mediju likumu izskanējuši no ārzemēm. "Tas ir visai bēdīgi, ka cilvēki sākuši komentēt šo jautājumu, vēl pirms viņi ir atvēlējuši laiku teksta izlasīšanai," sacīja Gjori.

Pretrunīgi vērtētais mediju likums stājās spēkā 1.janvārī, brīdī, kad Ungārija uz sešiem mēnešiem rotācijas kārtībā kļuva par ES prezidējošo valsti. Ungārijas jaunais mediju likums radījis bažas par preses brīvību valstī un izpelnījies protesta vētru no mediju un politisko novērotāju puses. To asi kritizējusi arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), "Amnesty International", Eiropas Parlaments un vairākas Eiropas valstis, sevišķi Vācija un Francija.

Likums dod tiesības varasiestādēm, kurās pamatā pārstāvēti premjerministra partijas "Fidesz" biedri, regulēt mediju saturu. Nacionālajai mediju un infokomunikāciju padomei (NMHH) būs tiesības noteikt soda naudu par saturu, kas tiks uzskatīts par aizvainojošu, un par "politiski nelīdzsvarotu" materiālu, turklāt soda naudas apmēri radio un televīzijai var sasniegt 200 miljonus forintu jeb 506 019 latu. Likums paredz arī tiesības pārbaudīt mediju aprīkojumu un dokumentus un piespiest žurnālistus atklāt avotus jautājumos, kas saistīti ar nacionālo drošību.

Komentāri (47)

drFausts 21.01.2016. 21.57

Pilnigi piekrītu autoram, vienīgi jāatceras arī “vienotais” visu mediju viedoklis prezidenta V. Zatlera melnā PR veidošanā. Nedomāju, ka tas tika motivēts tikai aiz altruisma. Atcerēsimies arī kāda bija S.Āboltiņas loma RP gremdēšanā. Starp citu, kā redzams,vēsture atkārtojas un šoreiz pēc klasiskā scenārija -farsa veidā gan ar “junkuriem” gan “sešiniekiem”. Par “PREZIDENTA IZSTRĀDĀJUMA” lomuun sekām te nav ko piebilst.

0
0
Atbildēt

0

DD1 12.01.2016. 09.05

“Visu cieņu Straujumas kundzei …, bet … Arta Pabrika vadītā valdība tagad nebūtu jāmaina”

Pilnīgi droši. Bērziņš negribēja sev līdzās jaunu, pievilcīgu, spējīgu cilvēku, kurš vēl piedevām prot tekoši runāt. Straujuma visādā ziņā daudz neatšķiras no Bērziņa.

Tāpēc tagad nav jāatkārto šī kļūda. Būtu 2 izcili kandidāti: Repše un Zīle.

0
0
Atbildēt

1

    moonlight > DD1 13.01.2016. 16.03

    DD1

    Bērziņš negribēja sev līdzās jaunu, pievilcīgu, spējīgu cilvēku, kurš vēl piedevām prot tekoši runāt.

    Bērziņš vienkārši nav kolorado lentenis, līdzīgs Pabrikam un Rinkēvičam viņu neizdevās aizdabūt uz Maskavu 9. maijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Andris Millers 09.01.2011. 18.51

Vai nu tā ir apzināta Ungārijas nomelnošana, vai arī aprobežotu skribentu safabricēts, dzeltens un pilnīgi nepamatots skandāls.

Gluži kā jau minēja Ungārijas puse – silti iesaku iepazīties ar likuma saturu pirms tā kritizēšanas.

Skribentiem, protams, ērtāk bļaut par putinizāciju.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu