Par Eiropas Cilvēku Latvijā kļuvis Neo • IR.lv

Par Eiropas Cilvēku Latvijā kļuvis Neo

142
Kaspars Krafts, F64

Titulam pretendēja arī Andris Nelsons, Aivis Ronis, Sandra Kalniete un citi dažādu jomu pārstāvji

Par 2010.gada Eiropas Cilvēku Latvijā kļuvis Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns, kurš plašāku atpazīstamību sabiedrībā guvis kā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu noplūdinātājs Neo, vēsta aģentūra BNS.

Šogad uz šo titulu pretendēja arī divi diriģenti – Karels Marks Šišons un Andris Nelsons –, kā arī bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, eiroparlamentāriete Sandra Kalniete, Latvijas Senioru deju apvienības valdes priekšsēdētāja Laimdota Andersone, paraolimpisko spēļu čempions Aigars Apinis, Latvijas Bērnu foruma vadītāja Ineta Ielīte un Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības direkcijas vadītāja vēstniece Ilze Juhansone.

Kopumā uz šā gada Eiropas Cilvēka Latvijā titulu pretendēja 45 kandidāti. Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš pauda prieku par tik plašu cilvēku loku, kuri ar ieguldījumu savā jomā spējuši "tuvināt Latviju Eiropai un Eiropu Latvijai" un katrs būtu pelnījis šo apbalvojumu.

Savukārt politologs Ivars Ījabs, komentējot šā gada Eiropas Cilvēka balvas ieguvēju, norādījis, ka tā ir loģiska izvēle. "Mums var patikt vai nepatikt viņa rīcība, bet ar to ir jārēķinās. Ilmārs Poikāns ar savu darbību atklājis dažādus politikas vājos punktus un devis aizsākumu plašai diskusijai par Latvijas un Eiropas demokrātijas vēlamo attīstību nākotnē. Skaidri jūtama viena parādība: plaisa starp informāciju, kas pieejama lēmumu pieņēmējiem un sabiedrībai, kļūst arvien mazāka," uzsvēris Ījabs.

Latvijas Televīzijas žurnāliste Ilze Nagla par balsojumu izteikusi prieku, ka šajā gadā titulu guvis cilvēks, kas nav amatpersona. "Ilmārs Poikāns pierādīja, cik daudz viens cilvēks Latvijā var mainīt. Viņa drosme un nesavtība ir īpašības, pēc kurām sabiedrībā ilgojamies, viņš parādīja, ka varam izdarīt vairāk, nekā tikai kurnēt savā virtuvē. Neatkarīgi no rīcības juridiskās puses tā noteikti lika mums katram aizdomāties par mūsu katra personīgo drosmi," viņa norādījusi.

Pērn par Eiropas Cilvēku Latvijā kļuva Latvijas Radio žurnāliste Ina Strazdiņa, kura savā darbā sniedz ziņas no Briseles un citiem Eiropas notikumu epicentriem.

Balsošana par gada Eiropas Cilvēku tiek rīkota jau trīspadsmito reizi. Pasākuma mērķis ir godināt cilvēku, kurš, pēc sabiedrības domām, ar saviem darbiem aizejošajā gadā visvairāk ir veicinājis Latvijas integrāciju Eiropā un Eiropas integrāciju Latvijā.

Komentāri (142)

brigita_damme_rtk_lv 29.12.2010. 22.31

Ko ļauži šūmējas? Tā taču sabiedriska aptauja. http://www.eiropaskustiba.lv/news.php?readmore=27
Tas pats, kas pēc vēlēšanām skraidīt apkārt ar savu vienīgi pareizo biļetenu. Tas pats, kas vicināties ar dūrēm pēc kautiņa. Kas nu bijis, tas bijis. Tik viens mani dara tramīgu. Ja raksts ir par tevi un tu esi šīs redakcijas darbinieks, tad komentēt un ieslīgt diskusijās par sevi ir mazākā mērā neētiski. Sakod zobus, cieties, bet ārā nelien. Bet nominācija jau bija ” Eiropas cilvēks Latvijā”, nevis “Latvijas cilvēks”…

+12
-2
Atbildēt

0

liene.dz 29.12.2010. 18.34

Nē, nu kaut kā nesaprotu šo lēmumu… ok, Neo rīcība var patikt, var nepatikt – viedokļi ir pietiekami dažādi – taču paskaidrojiet vēlreiz, kā Poikāns “ir veicinājis Latvijas integrāciju Eiropā un Eiropas integrāciju Latvijā”? Un ne tikai veicinājis, bet veicinājis vairāk par visiem citiem pretendentiem?

+17
-8
Atbildēt

2

    snjuu > liene.dz 29.12.2010. 20.09

    :) Var jau bišķi vienkāršot. Vienmēr ir ļautiņi, kas grib, lai kaut kad būtu labāk, un konformisti, kuriem svarīgāks ir siltums mājās šodien. Visparastākā mūžīgā cīņa – ja radikalizējas pirmējie sanāk asinspirts, ja pēdējie, tad arī (apkauj visus, kas izskatās pēc pirmējiem).

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > liene.dz 29.12.2010. 18.41

    Nē, nu loģika ir visnotaļ skaidra: Neo skaitās “attīrījis” sabiedrību no pagātnes pīšļiem un it kā ieviesis “eiropeisku” atklātību. Tas nekas, ka principā Poikāna paustie teksti nāk kā no “antiglobālista rokasgrāmatas”.

    +15
    -4
    Atbildēt

    0

buchamona 29.12.2010. 19.04

Poikaana pirmie spertie solji, ar kuriem vinjsh kljuva paziistams kaa Neo, neapshaubaami paliidzeeja tolaik LR valdiibas saaktajaa cinjaa ar “baltajaam apkakliiteem”, tachu – diez vai muusu valstij ir viens celjsh ejams ar taadiem ljaudiim, kaa ir shis muusu “Robins Huds” :) Spriezhu peec vinja IR publiceetaa raksta -“Jaunas ēras sākums”, citeeju:
“….Viens no maz novērtētiem WikiLeaks labiem darbiem sabiedrības labā ir tas, ka tiek atjaunota neuzticēšanās svarīgākajām valsts institūcijām. …Rietumu valstīs pārāk daudzi cilvēki dzīvo ilūziju pasaulē. Rietumniekiem vajag ārēju stimulu, kas palīdzētu nolaisties uz zemes, atvērt acis un atgūt realitātes uztveri, lai saprastu, kas īstenībā notiek visapkārt un kādā sistēmā viņi dzīvo….”

Secinaajums – muusu gada cilveeks ir “pieteicis karu” Rietumu sabiedriibas veertiibaam un dziives veidam.:) Interesanti, cik LV ir sekotaaju shaadai caur Poikaanu paustajai anarhistu ideologjijai?

+16
-10
Atbildēt

9

    mary75 > buchamona 29.12.2010. 20.12

    Tad atvainojos, neuztvēru sarkasmu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 29.12.2010. 20.03

    Mēģināju būt sarkastisks attiecībā uz Allahu. Bet tas Poikāns tiešām domā totalitārās kategorijās.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > buchamona 29.12.2010. 19.15

    Nu, izskatās, ka Eiropas kustība Latvijā šo nespēj saredzēt. Interesanti, vai Poikāns jau nav nozvērējies Allaham, jeb tikai vēl grasās to darīt?

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    inghem65 > buchamona 29.12.2010. 23.56

    aigarius, man prieks, ka esi sapratis manu rakstu un “rinķī apkārt” pieminēto citātu. Un paldies par domas pārstāstu saviem vārdiem. Dažreiz vien nevaru beigt brīnīties par cilvēka fantāziju, man piedēvējot viss kaut ko :)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.12.2010. 19.58

    Nu beidzat, daudz kam no tā, ko Poikāns tur raksta, sevišķi par to Rietumu sabiedrību, utt., var arī nepiekrist, pats par sevi, bet, kāpēc visiem jādomā vienādi?
    Un Rietumu sabiedrība patiešām dzīvo ilūziju pasaulē, tikai, ne tādā veidā un ne ar tām ilūzijām, par ko raksta Poikāns, ilūzijas ir attiecībā uz to, ka visi var pieņemt Rietumu kultūru, Rietumu tieksmi uz kompromisiem, politkorektumu, utt.
    Tas, ka izraisijās tāda diskusija, vien ir pozitīvi.
    Un Allaha pieminēšana šinī sakrā galīgi garām, iznāk tā – ja tu kritiski vērtē Rietumu sabiedrību, tad tu obligāti zvērēji uzticību Allaham?
    Atkal pasaules dalīšana savējos un ienaidniekos?
    Un saukt Poikānu par zagli utt. – atraduši zagli un lielāko grēcinieku Latvijā, iespējams, viņš ir naivs romantiķis, iespējams – gribējies nedaudz publicitātes un ievērības, bet zagļi mums sēž pavisam citās vietās.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 29.12.2010. 21.43

    Es tev piekrītu attiecībā par WikiLeaks un arī pats teicu, ka tā darbīoba vērtējama pretrunīgi.
    Arī par to, ka demokrātija nav anarhija, un ļoti svarīgu lomu spēlē kārtība un procedūra, arī piekrītu.
    Un neattaisnoju cilvēkus, kas rīko grautiņus un citas vardarbīgas akcijas.
    Bet, tai pat laikā, demokrātija ir arī varas kontrole no sabiedrības puses.
    Un to var veikt tikai brīva prese.
    Tāpēc demokr. valstīs likumdošana paredz sevišķu aizsardzību žurnalistiem, un , pat ļauj tiem pārkāpt likumu, ja tā rezultatā viņi iegūst informāciju, kas nes sabiedrisko labumu, kā arī bez tiesas sankcijas neuzrādīt inf. avotu.
    Ja šī informācija ir slepena – tā nav žurnalistu, bet valdības problēma.
    Jo tiek uzskatīts, ka pārlieku slepenība un nekontrolējama valdība ir daudz lielāks apdraudējums, nekā pat kādas informācijas atslepenošana.
    Dabīgi, kādu informāciju publicēt, ir žurnalistu ētikas jautājums, un es nebūt neatbalstu, ka WikiLeaks publicēja to, par ko tu runāji, vai kādas privātas informācijas publikāciju.
    Ar vienu vārdu sakot, ir jābūt kādam līdzsvaram starp kārtību un brīvību, nosliece uz vienu vai otru pusi noved vai nu pie anarhijas, vai totalitarisma, kā jau tu pats teici.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 29.12.2010. 20.07

    Interesanti, cik LV ir sekotaaju shaadai caur Poikaanu paustajai anarhistu ideologjijai?
    =====================================
    Gan jau ka Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājam Robertam Ķīlim tas varētu patikt – šis taču arī popularizē valsts nevajadzīgumu.

    Skat. Roberts Ķīlis „Anarhisms. Trīs lekcijas par piemirstu alternatīvu” 2011. gada janvārī.
    http://satori.lv/raksts/3566

    Labi gan pašā valsts struktūras intelektuālajā spicē ielikt šādas “piemirstas alternatīvas” cilātāju.:) Antiutopija, vai?

    P.S.
    Bet Poikāns varbūt nemaz nav anarhisma piekritējs.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.12.2010. 20.16

    Dzeris – Es faktaa, ka WikiLeaks ir gatavs pubilceet piemeeram, militaara rakstura info nekaa pozitiivu neredzu, bet pat tas nav tas ljaunaakais, ka tagad kaut kaadam teroristam ir ASV militaaro objektu saraksts, gan jau amerikaanji ar to tiks galaa.
    Manupraat daudz sliktaak ir tas, ka mees saakam paarprast uz kaadaam pamatveertiibaam balstaas demokraatija. Mees jeedzienam demokraatija saakam piedeeveet haosam raksturiigas izpausmes, lai gan demokraatija – taa vispirms ir preciizi reglamenteeta kaartiiba. Lasiiju zinjaas, ka LV anarhisti ir piedaliijushies grautinjos Londona, kas tas ir, Tavu praat – demokraatijas izpausme, vai noziegums? :)

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > buchamona 29.12.2010. 22.58

    Šis izteikums ir tieši otrādi – anti-totalitārs. Poikāns vienkārši saka, ka iedzīvotāji nevar pilnībā uzticēties valsts iestādēm. Valsts iestādes ir tautas kalpi un demokrātiskās sabiedrības viens no pamatiem ir tas, ka tautai ir jākontrolē, ko viņu politiķi un valsts dara. Krievu valodā ir tāds izteiciens – “Uzticies, bet pārbaudi.” Gan Neo, gan WikiLeaks ir tieši tas – lai gan tauta uzticās valdībai (jo nav apvērsuma), tomēr ir spēcīga vēlme pārbaudīt valdību, lai tā pārāk neatslābst. Ja politiķis zinās, ka ir iespēja, ka viņa slepenās darīšanas varētu tikt nopludinātas, tad viņš lieku reizi padomās pirms darīt ko nelikumīgu vai pat vienkārši neglītu arī slepenībā.

    Noplūdes ir nepieciešamas, lai varētu pastāvēt kompetenta žurnālistika, kas ir absolūti nepieciešama demokrātijā, lai nodrošinātu vēlētāju informētību.

    Kļūdu parādīšana pašreizējā Rietumu kultūrā nav aicinājums to visu apgāzt un ieviest Šariātu, bet gan aicinājums uzlaboties, kustēties tuvāk demokrātijas ideāliem, labojot iestāvējušās tradīcijas, ja tas ir nepieciešams.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu