Lidostas darbinieki piepelnās nopietnos blakusdarbos • IR.lv

Lidostas darbinieki piepelnās nopietnos blakusdarbos

21
Lidosta ''Rīga''. Foto: Reinis Hofmanis, F64

Sola pārbaudīt amatu apvienošanas lietderību; Luhse atlaidīšot padomniekus

Vairāki vadoši lidostas ''Rīga'' darbinieki vienlaikus strādā pilnu laiku nopietnos blakusdarbos , abās vietās saņemot ievērojamu atalagojumu, svētdien vēstīja raidījums ''Nekā personīga'' (NP). Atbildīgie ministri solās pārbaudīt, vai šāda amatu apvienošana iespējama fiziski, kā arī no pienākumu izpildes kvalitātes viedokļa.

Lidostas Tā Informācijas tehnoloģiju departamenta direktors Raimonds Arājs vienlaikus ir arī drošības pārvaldnieks pašvaldības uzņēmumā ''Rīgas ūdens” (RŪ). Ivars Lukaševičs, bijušais Tautas partijas jaunatnes nodaļas vadītājs, Rīgas lidostā vada Projektu vadības nodaļu un vienlaikus ir hokeja kluba ''Dinamo'' jurists. Savukārt Ints Rubezis lidostā strādā par Aviācijas drošības departamenta direktora vietnieku un ir Rīgas kriminālpolicijas vecākais inspektors, izmeklējot smagus noziegumus un piedaloties tiesībsargiem obligātajā dežūrgrupu darbā.

Visi šie darbinieki lidostā saņem ap 1700 latus mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Arājs RŪ nopelna 1100, Rubezis policijā – vēl 570 latus. Lukaševiča atalgojumu hokeja klubs neizpauž, taču viņam esot iespējams apvienot darbus, jo jurista padoms ''Dinamo'' vajadzīgs ne biežāk kā reizi nedēļā.

Lidostā atzīst, ka par amatu apvienošanu vadība bijusi informēta. Arī RŪ par Arāja otru amatu bija informēti un atzina, ka viņš bieži esot darbā un strādājot labi, turklāt savus pienākumus parasti veicot vēlu vakaros vai brīvdienās.

Vissarežģītākais amatu savienošanas veids ir Intam Rubezim. Pēc viņa priekšnieku teiktā, viņš katru dienu vienlaikus ir abās darbavietās – gan policijā, kur izmeklē slepkavības, gan lidostā, kur pēta drošības riskus. Policijā apstiprina, ka atļauja darbu savienošanai Rubezim ir, un viņa darba rezultāti smagu noziegumu atklāšanā esot labi.

Rubezis NP nav varējis paskaidrot, kā spēj tikt galā ar abiem pilna laika darbiem. Viņš gaidīšot, ko nolems priekšnieki lidostā un policijā. Citi darbinieki nav runājuši ar žurnālistiem.

Lidostu pārraugošais satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) pieļauju, ka var ''vakarā kaut kur piestrādāt, bet ne strādāt ar pilnu darba līgumu astoņas stundas vienā vietā un astoņas stundas otrā vietā''. Viņš solās pārbaudīt amatu savienojamības lietderību.

Situāciju par ārkārtēju atzīst arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (''Vienotība''), kura uzdevusi  Valsts Policijas priekšniekam veikt dienesta pārbaudi gan par Rubezi, gan situāciju kopumā.

Savukārt jaunais lidostas vadītājs Arnis Luhse NP sacījis – izvērtējot lidostas administrācijas darbinieku lietderību, pieņemts lēmums, ka no 1.janvāra tiks likvidēta padomnieku institūcija lidostā, atlaižot visus piecus valdes padomniekus. Jaunā valde uzskata, ka tai pašai ir jāspēj atbildēt par lidostā notiekošo, nevis jāapaudzē struktūra ar algotiem padomniekiem, kuri visu padara valdes vietā.

Ja tā notiks, no amatiem lidostā tiks atbrīvota arī padomniece juridiskajos jautājumos Iveta Strautiņa, kura šo darbu apvieno ar padomu došanu Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), un padomnieks drošības lietās Raimonds Lazdiņš, kurš kādreiz sniedza padomus Tautas partijas ekspremjeram Aigaram Kalvītim.

Komentāri (21)

mary75 19.12.2010. 21.29

Nu un, kādas problēmas, nekad neesat redzējuši vienkāršus supermenus?
Var arī četrās un piecās darbavietās strādāt, un vēl cīnīties pret pasaules ļaunumu, kas tur liels?
Bet, ja nopitni, muļķuzeme mani sajūsmina arvien vairāk.
Vislielākais ģēnijs ir tas polismenis, kas tur vienā laikā gan ķer noziedzniekus, gan to lidostu sargā.
Un tādiem nodokļu maksātāji maksā algu, un valstij šķiet, ka viss ir normāli.

+3
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 20.12.2010. 10.06

Nu, muļķīgi bija novienādot starptautiskā tirgū konkurējošu valsts uzņēmuma darbinieku algas ar valsts ierēdņiem.

Ja līgumi ir noslēgti valsts interesēs, tad nevajadzētu būt problēmām, jo parasti ir iestrādāts tāds punkts darba līgumā, ka var strādāt citā vietā ar uzņēmuma atļauju, ja nē – tad līgums ir jālauž un jāraksta jauns. Šie amati nav neaizstājami – atradīs citus.

0
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 19.12.2010. 21.36

Labi, ka tā, labi, ka tā – jau paspēju noticēt un nobīties par Latvijas drošību – ka armijas virspavēlnieka lidmašīnas pacelšanos spēj aizkavēt sniegputenis.
Īstais forsmažors izrādās valsts nozagšana.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu