Valsts garantijas saņēmis arī Titava lobēts projekts • IR.lv

Valsts garantijas saņēmis arī Titava lobēts projekts

30
Dans Titavs. Foto: Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Ekspolitiķis noliedz atbalsta ''sarunāšanu'' ar bijušajiem partijas biedriem

Valdība nākamā gada budžeta projektā atbalstījusi 24,4 miljonu latu valsts galvojuma piešķiršanu uzņēmuma SIA “JP Termināls” kredītam, kura bioetanola ražotnes izveides projekta virzību aktīvi lobē bijušais partijas “Jaunais laiks” (JL) valdes loceklis Dans Titavs.

Titavs Ir.lv apstiprināja, ka atbalsta šo projektu. Viņš esot algots darbinieks Latvijas Eksportētāju un investoru klubā, kura viens no dibinātājiem ir SIA “JP Termināls” valdes priekšsēdētājs Donāts Vaitaitis, līdz ar to viņa pienākumus esot atbalstīt šo projektu. “Vienmēr esmu aizstāvējis uzņēmumus, kuri ir vērsti uz attīstību,” skaidroja Titavs.

Uz jautājumu, vai par valsts atbalstu “JP Terminālam” runājis ar agrākajiem partijas biedriem, piemēram, ekonomikas ministru Arti Kamparu vai savu domubiedru Einaru Repši, kad viņš vēl bija finanšu ministra amatā, Titavs atbildēja, ka neatceroties šādas sarunas. Tiesa, viņš atzina, ka par šo projektu esot runājis ar daudziem cilvēkiem, tajā skaitā žurnālistiem un citiem, ko viņš pazīstot.

Titavs uzsvēra, ka valsts garantijas kredītam 24 miljonu latu apmērā ir tikai trešā daļa no summas, kas vajadzīga projekta īstenošanai. Tā kopējās izmaksas ir aptuveni 65 miljoni latu,divas trešdaļas iegulda uzņēmējs. Turklāt procedūra valsts galvojuma kredīta saņemšanai neesot vienkārša, visi jautājumi esot jāsaskaņo ar virkni iestāžu, tādēļ, pēc viņa domām, paša loma valsts galvojuma piešķiršanā “JP Terminālam” esot neliela. Pēc Titava teiktā, uzņēmums arī bez valsts garantijām kredītam spētu īstenot šo projektu, taču tad rūpnīca tiktu būvēta ilgāk, bet ar valsts garantijām kredītam tā tapšot aptuveni divos gados.

SIA “JP Termināls” valdes priekšsēdētājs Donāts Vaitaitis šogad septembrī partijām “Jaunais laiks”, “Pilsoniskā savienība”, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kā arī šobrīd opozīcijā esošajai apvienībai “Par labu Latviju” ziedojis likumā pieļaujamo maksimālo summu –  katrai 18 000 latu. Trīs nedēļas pirms 10.Saeimas vēlēšanām Vaitaitis divu dienu laikā partijām kopumā ziedojis 72 000 latu, liecina Korupcijas novēršanas un apakrošanas biroja datu bāzes informācija.

Titavs gan aicina šos ziedojumus nesaistīt ar atbalstu “JP Termināls”, norādot, ka būtu jānodala politiskā darbība no uzņēmējdarbības, un uzsverot, ka ziedojumi bijuši atklāti.

Kā liecina ''Lursoft” dati, Donātam Vaitaitim pieder 54% daļu SIA ''Jaunpagasts plus”, kas ir SIA ''JP Termināls” mazākuma akcionārs ar 1,66% daļu. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir AS “Krēmeri”, kas caur vairāku pakārtotu uzņēmumu ķēdīti pieder Modrim Ozoliņam.

Ar nekustamo īpašumu un alkohola biznesu saistītais Vaitaitis atrodams “Baltic Screen” veidotajā Latvijas miljonāru sarakstā. Viņa īpašuma vērtība šoruden lēsta ap 10 miljoniem latu, parādsaistības  – ap 11 miljoniem latu.

Jau vēstīts, ka valsts nākamā gada budžetā garantēs kredītu izsniegšanu diviem privātiem uzņēmumiem. Viens no tiem ir “JP Termināls”, otrs – SIA “Latvijas piens”, kas saņems garantijas piecu miljonu latu kredītam.

Komentāri (30)

Reinis Lazda 16.12.2010. 13.53

Domāju, ka ir vērts paanalizēt pašu rūpnīcas ideju un uzņēmuma jauno produktu, pie kura vairākus gadus ir strādājuši dažādu valstu zinātnieki. Tikko vēl tas saņēma LIAA balvu par inovācijām un ir produkts ar milzīgu eksporta potenciālu. http://db.lv/r/322-razosana/232634-latvijas-eksporta-cempions-as-grindeks
Žēl, ka aiz šādiem rakstiem pazūd būtība, jo nav daudz Latvijā uzņēmumu, kas ir ko līdzīgu pasaules mērogā paveikuši.

+17
0
Atbildēt

0

zardinsh 16.12.2010. 14.39

Viss jau būtu skaisti ar to rakstu, ir izanalizētas Donāta Vaitaiša kredītsaistības, īpašumu vērtība, kam viņš ir ziedojis, bet…pēc tam rakstā uzzinam, ka viņa kompānijas īpašumā būs tikai 1.66% akciju. Pārējās – mistiskam Modrim Ozoliņam. Ļoti pietrūkst informācijas par šo īpašnieku – varbūt ar viņa ziedojumiem vajadzēja sākt rakstu?

+11
0
Atbildēt

0

mary75 16.12.2010. 13.28

Vispār, sen bija laiks to lobēšanu legalizēt, pieņemt atiecīgu likumdošanu, kā, piem., ASV, un tad, iespējams, daudzi jautājumi atkristu paši no sevis.

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu