Arī pašvaldību vēlēšanās apkaros slēpto aģitāciju • IR.lv

Arī pašvaldību vēlēšanās apkaros slēpto aģitāciju

2
Foto: Kristaps Kuhaļskis, F64

Noteic kārtību KNAB prasītajai informācijai par partiju ziedotājiem

Turpmāk arī pirms vietējo pašvaldību vēlēšanām plānots aizliegt slēptu aģitāciju, līdzīgi kā tas ir Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, paredz otrdien valdības atbalstītie grozījumi likumā ''Par aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām'', ziņo portāls Delfi.lv.

Likumprojekts paredz – ja par aģitāciju ir saņemta samaksa un apmaksātājs nav norādīts, tā uzskatāma par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju. Par samaksu likuma izpratnē uzskatāma jebkāda atlīdzība, tai skaitā mantiski labumi, pakalpojumi, tiesību nodošana, atbrīvošana no pienākuma, atteikšanās no kādas tiesības par labu citai personai u.c. Slēptajai priekšvēlēšanu aģitācijai iztērētie līdzekļi tiek ieskaitīti attiecīgās politiskās organizācijas, politisko organizāciju apvienības vai ar tām nesaistītās personas priekšvēlēšanu izdevumos.

Pirms aģitācijas perioda prese un raidorganizācijas publisko izcenojumus priekšvēlēšanu reklāmai, turklāt norādot izcenojumus visam aģitācijas periodam, lai tos nevarētu ļaunprātīgi grozīt. Mediji, kas nav iesnieguši valsts institūcijām izcenojumus, nebūs tiesīgi izvietot priekšvēlēšanu reklāmas. Partijām un apvienībām būs jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par līgumiem, kas noslēgti par aģitācijas materiālu izvietošanu internetā, telpās un publiskās vietās.

Likumprojektā papildināts arī priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegums vēlēšanu dienā un dienu pirms tām, nosakot, ka aģitācijas materiālu izvietošana šajā periodā aizliegta arī internetā. Līdzīgi ierobežojumi jau ir spēkā pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Valdība otrdien pieņēma arī kārtību, kādā KNAB pieprasīs no partiju ziedotājiem informāciju par to ienākumiem, naudas uzkrājumiem un īpašumiem, kā to paredz ''Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums'', ziņo aģentūra BNS. Personai aizpildīts paziņojums KNAB būs jāiesniedz 30 dienu laikā pēc tam, kad ierakstītā vēstulē saņemta speciāla veidlapa.

Valdība apstiprinājusi arī kārtību, kādā KNAB sniedz informāciju par partiju saņemtajām biedru naudām. KNAB vēl jāiesniedz valdībā grozījumi ''Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā'', papildinot ar dāvinātāju (ziedotāju) tiesībām un pienākumiem saistībā ar noteikumu projektā paredzētās informācijas pieprasīšanu.

Komentāri (2)

kriksis_ 16.11.2010. 18.03

Izklausās pēc neiespējamās misijas.
Vismaz Valmieras pašvaldībā kaut ko tādu nokontrolēt pat KNAB nebūtu pa spēkam:D

0
0
Atbildēt

0

aigiigais 16.11.2010. 16.32

Ak tad man nebūs vairs jāklausās Zemļinskis katrā futbola turnīrā? :) Daļēji žēl, bērniem skaistu balonus dalīja Salaspilī, rīgā varēja pildspalvas ar SC “logo” dabūt. :) Žēl, ka KNAB nestrādā sestdienās un svētdienās, varētu tik daudz SC “spama” uzskaitīt, ka pat PLL apsteigtu. :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu