Ukrainā plāno attīstīt Černobiļas piesārņojuma zonu • IR.lv

Ukrainā plāno attīstīt Černobiļas piesārņojuma zonu

30
Pamestā Pripjatas pilsēta Ukrainā, netālu no Černobiļas atomelektrostacijas. 1986.gada aprīlī no tās evakuēja 47 tūkstošus iedzīvotāju.

Ekosistēmas radiāciju pārstrādā daudz straujāk nekā prognozēts iepriekš

Ukrainas varas iestādes plāno attīstīt lauksaimniecību teritorijās, kas cietušas no Černobiļas atomelektrostacijas katastrofas izraisītā radioaktīvā piesārņojuma. Nozares ekspertus šī ideja satrauc, atsaucoties uz Krievijas laikrakstu "Ņezavisimaja gazeta" vēsta aģentūra NEWSRU.

Nākamā gada martā Kijeva gatavojas nodot atklātībai kompleksu programmu attiecībā uz piesārņoto teritoriju izmantošanu lauksaimniecībā. Ukrainas valdība savus plānus sīkāk nekomentē, taču, kā pastāstījis viens no zinātniekiem, kas iesaistīti problēmas risināšanā, gatavošanās piesārņojuma zonas rehabilitācijai notiek jau kopš 90.gadiem.

Pēc zinātnieka teiktā, "eksperimenti parādījuši, ka tajās teritorijās, kur veikti rehabilitācijas pasākumi, pie tāda paša piesārņojuma līmeņa radionuklīdu sastāvs lauksaimniecības produkcijā var tikt samazināts simtiem reižu – faktiski līdz normai".

Kā atzīmē ekoloģiskā grupējuma "Pečeņegi" vadītājs Sergejs Šaparenko, "zonā" iekļauto teritoriju piesārņojums jau sākotnēji bijis nevienmērīgs. Pirmās prognozes par radiācijas iedarbības sekām bijušas pārāk pesimistiskas – ekosistēmas pārstrādā radiāciju daudz straujāk nekā gaidīts.

Tomēr daudzi eksperti Ukrainā ir nobažījušies, ka situācija var kļūt nekontrolējama un tirgū varētu nonākt bīstama lauksaimniecības produkcija.

Kā laikrakstam pastāstījis kāds ierēdnis, kas agrāk strādājis radiācijas ekoloģiskās kontroles struktūrās, vietām "zonā" radioaktīvā cēzija, stroncija un plutonija izotopu rādītāji ir tik augsti, ka pārsniedz mēraparātu skalu. Viņš apgalvo, ka pēdējā laikā šai vietā vienu elementu sabrukšanas gaitā veidojušies citi un to visu nav iespējams precīzi izmērīt.

Tiesa gan, kāds Ukrainas valdībai tuvs ierēdnis apgalvojis, ka piesārņotajās teritorijās plānots audzēt rapsi biodegvielas ražošanai. "Šo ļoti perspektīvo kultūru" no Ukrainas ir gatavas pirkt gan Eiropas Savienības (ES) valstis, gan Turcija, Apvienotie Arābu Emirāti un Pakistāna.

Pēc viņa teiktā, šajā sakarā ES nesen izstrādājusi Ukrainai Černobiļas "zonas" zemju apgūšanas plānu, un tiek cerēts, ka šis projekts ieinteresēs investorus.

Černobiļas atomelektrostacijā avārija notika 1986.gada aprīlī. Tās laikā lielā gaisā izplūda radioaktīvs piesārņojums. No Latvijas avārijas seku likvidēšanā piedalījās vairāk nekā seši tūkstoši iedzīvotāju. Radiācija ir dziļi ietekmējusi un pasliktinājusi šo cilvēku veselību – vairāk nekā 3000 no viņiem kļuvuši par invalīdiem, vairāk nekā 600 miruši, un citi zaudējuši darbaspējas.

Komentāri (30)

archoftriumph 14.11.2010. 12.06

piekriitu, audzeet tehniskaas kultuuras buutu apsveicami jo paliidzees precizaak apzinaat piesaarnojumu un arii iespeejams stimulees taa samazinaasanos.

+1
-1
Atbildēt

1

    ineta_rr > archoftriumph 10.12.2010. 10.24

    Nez, kur tev viņš paliks? Ne jau nokļūs tajā biodīzelī, ko mēs pēc tam nokurināsim, saindējot savu vidi un sevi ar radioaktīvajiem izotopiem? Gadījumā, ja kāds ir piemirsis, radioaktivitāte ir kodolsprocess un ķīmiski (tātad arī degšana un fotosintēze) procesi tam ir pie kājas, piemēram, visa oglekļa-14 datēšanas metode balstās uz to, ka pussabrukšanas periodu izmainīt nevar, var tikai sabojāt paraugu ar svešiem izotopiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu