Japāna atsauks vēstnieku no Krievijas • IR.lv

Japāna atsauks vēstnieku no Krievijas

18
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs 1.novembrī vizītē Kuriļu salās. Avots: AFP/LETA

ASV atzīst Japānas tiesības, aicina domstarpības par Kuriļu salām atrisināt sarunās

Tokija atsauks vēstnieku no Krievijas, reaģējot uz 1.novembrī notikušo Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva vizīti Kuriļu arhipelāga dienvidu salā Kunaširu, ko Japāna uzskata par savu ziemeļu teritoriju daļu, vēsta aģentūras LETA-AFP.

"Esmu nolēmis uz laiku atsaukt no Krievijas vēstnieku [Masaharu] Kono," otrdien paziņoja Japānas ārlietu ministrs Seidzi Maehara.

Maskava otrdien apliecināja, ka negrasās nekavējoties atbildēt ar to pašu. "Šajā gadījumā mums nav nepieciešamības reaģēt. Ja mēs tagad atsauktu vēstnieku uz konsultācijām, arī tas nebūtu pareizi," sarunā ar radiostaciju "Eho Moskvi" sacīja prezidenta Dmitrija Medvedeva padomnieks Vladimirs Ševčenko. Tomēr viņš brīdina – ja Japāna savu vēstnieku atsauks "uz ilgu laiku", arī Krievija varētu rīkoties līdzīgi.

Protestējot pret Medvedeva vizīti, Tokijā uz Ārlietu ministriju pirmdien tika izsaukts Krievijas vēstnieks. "Tā kā Japāna uztur spēkā savu nostāju, ka četras ziemeļu salas pieder Japānas teritorijai, prezidenta vizīte tur ir ļoti nosodāma," pirmdien uzrunājot parlamentu, sacīja Japānas premjerministrs Naoto Kans.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Krievijas prezidents pats izlemj, kādus savas valsts rajonus apmeklēt. Arī Maskavā uz Ārlietu ministriju tika izsaukts Japānas vēstnieks, kur viņam tika paziņots, ka Tokijas reakcija uz Medvedeva vizīti ir nepieņemama.

Medvedeva Kunaširas apciemojums bija pirmā reize, kad kāds Krievijas prezidents apmeklē Kuriļu salas. Pēc vizītes viņš Twitter ievietoja salas fotogrāfiju ar parakstu: "Cik daudz Krievijā skaistu vietu! Kunašira".

1945.gadā padomju karaspēka okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna uzskata par savām ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo Traktātu par tirdzniecību un 1855.gada robežām. Maskava uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma. Domstarpības par salām kavē robežas noteikšanu un miera līguma noslēgšanu pēc Otrā pasaules kara.

Tostarp Vašingtona vēl pirmdien Maskavu un Tokiju mudināja Kuriļu jautājumu atrisināt sarunu ceļā. Savienoto Valstu Valsts departamenta preses sekretārs Filips Kraulijs uzsvēra, ka Vašingtonas oficiālā pozīcija paliek nemainīga – ASV atzīst Japānas tiesības uz četrām Kuriļu arhipelāga dienvidu salām. "Mēs atbalstām Japānu jautājumā par ziemeļu teritorijām," sacīja Kraulijs. "Tomēr Savienotās Valstis jau vairākus gadus ir mudinājušas Japānu un Krieviju risināt sarunas par miera līgumu attiecībā uz šo un citiem jautājumiem."

Komentāri (18)

Janis 02.11.2010. 10.30

Ir kāda kaimiņvalsts, kurai Krievija vēsturiski nav atņēmusi kādu apgabalu?

Latvijai – Abreni
Igaunijai – apgabalu uz DR no Peipusa
Lietuvai – diezgan plašas zemes senākā vēsturē
Somijai – Karēliju
Polijai – dažādos laikos atņemti lieli zemes gabali
Rumānijai – Moldova
Gruzijai – Dienvidosetija
Japānai – Kuriļu salas

Un te nemaz nav runa par Krievijas “vasaļvalstīm” Vidusāzijā un tām, kas ar varu pilnībā iekļautas Krievijas sastāvā..

+8
-1
Atbildēt

4

    daina_tabuna > Janis 02.11.2010. 11.23

    Pa, pa, pa… Ja mēs sāksim šitā, tad ir jānosprauž kaut kāda vēsturiskā robeža, citādi tūlīt Vidzemi sev savāks zviedri un Latgali- poļi. Ja iešausim vēl tālāk, tad pusi Latvijas savāks igauņi un otru pusi- visi 30 lībieši :-)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Janis 02.11.2010. 12.49

    to j_zalitis
    Katrs nm² uz planētas, kur uzturās krievi ir aizņemts nelikumīgi. Pirms 1000 gadiem, kad russi savāca vergu varzu, kas uz šodienu metamorfizējusies noziedznieku bandā, tās piederēja normālām tautām un ir tām pilnībā jātgriež.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Janis 02.11.2010. 20.14

    @j_zalitis
    Tieši tā! Pirms ~10000 gadiem baltu ciltis ienāca tagadējās Baltijas teritorijā un savāca šo zemi. Tā arī nekad nav atdevuši igauņiem un lībiešiem. Ko nu?
    Vai arī… 1720-ajos krievi izsita zviedrus no Vidzemes un tā arī viņiem to nekad nav atdevuši.
    Vai arī… 1918. gadā latvieši kopā ar igauņiem izsita vāciešus no Cēsu apkārtnes un tā arī viņiem to nekad nav atdevuši.

    Ja nenosprauž konkrētas vēsturiskās robežas kopš kurām konkrētā nācija ir uzskatāma par konkrētā zemes pleķīša pilntiesīgajiem saimniekiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Janis > Janis 02.11.2010. 11.25

    Neviens neko nesavāks, runa ir par teritorijām, kas ir “savāktas” un tā arī nekad nav atdotas.

    Krievija šai jomā izceļas visvairāk un tai ir domstarpības par robežu ar visiem neatkarīgajiem kaimiņiem, ieskaitot Ķīnu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

dro 02.11.2010. 12.58

Šito Japānas nekaunību! Nu kā tā var? Šovinisms, revanšisms, ņirgāšanās par 2. pasaules kara upuriem!!! Vēl jānoskaidro, vai tas nav arī rasisms un antisemītisms:)):))

+4
-1
Atbildēt

0

buchamona 02.11.2010. 11.44

Medvedjevs pa tepikji, pa kuru maajas sainmienki staigaa zekjees, bradaa kurpees. Probleema taas novilkt? :)

+4
-1
Atbildēt

2

    Oskaro > buchamona 02.11.2010. 18.24

    moš baidās, kā bija tam bankas prezidentam – zeķē caurums un darbs vējā

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > buchamona 02.11.2010. 21.17

    medveģevs stāv kurpēs uz viņu paklāja un domā: ja man te patīk, nav nekāda problēma, es viņus varu tūdaļ izsviest no šitās hātas un pats te apmesties

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu