Ministru padomniekiem varēs paaugstināt algas • IR.lv

Ministru padomniekiem varēs paaugstināt algas

42
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Vairāk saņems premjera biroja darbinieki; vērotāja uzsver nepārdomāto lēmuma laiku

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz svītrot ierobežojumu ministru konsultantu algai. Algas paaugstināšot Ministru prezidenta biroja darbiniekiem, vēsta aģentūra BNS.

Priekšlikumu grozījumiem likumā bija iesniegusi Valsts kanceleja, kura to esot saskaņojusi ar premjerministra biroju. Kā ziņo aģentūra LETA, grozījumu vajadzību noteikusi ministru padomnieku atalgojuma starpība, salīdzinot ar pašvaldību konsultatīvo amatpersonu algu. Tā esot ievērojami augstāka nekā Ministru kabineta locekļu konsultantiem ar minēto ierobežojumu, proti, Ministru prezidenta biroja vadītājs saņemtu par 450 latiem mazāk nekā pašvaldības domes priekšsēdētāja biroja vadītājs, skaidro Valsts kancelejā.

Līdz šim konsultantiem un padomniekiem atalgojuma griesti bija 1145 lati, bet pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā Ministru prezidenta biroja vadītājas alga pieaugs līdz 1715 latiem, bet ministru biroju darbinieki varēs saņemt 1591 latu.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma pārejas noteikumi līdz šim paredzēja, ka Ministru kabineta (MK) locekļa konsultatīvās amatpersonas vai darbinieka mēnešalga nedrīkst pārsniegt ministra mēnešalgu, kurai piemērots koeficients 0,6.

Kā BNS skaidroja Ministru prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne, pēc izmaiņām atlīdzības regulējumā premjerministra birojā strādājošajiem alga tika samazināta līdz 1145 latiem. Tādējādi biroja vadītājas atalgojums saruka par vairāk nekā 40%, bet pārējiem darbiniekiem – par 35%. Uz  jautājumu par plānoto algu palielinājumu Krapāne atbildēja: "Algu katalogā ir noteikti griesti, kas ierobežo katru pozīciju, tomēr pašlaik vēl nav pieņemts lēmums par konkrētu apmēru". Finanšu ministra Einara Repšes (JL) biroja darbiniekiem algas netiks palielinātas, BNS informēja ministra preses sekretārs Aleksis Jarockis.

Žurnāliste Baiba Strautmane sarunā ar Ir.lv Saeimas lēmumu vērtēja kā akceptējamu, taču nelaikā pieņemtu. ''Protams, ka šiem cilvēkiem algas ir jāpaagstina, arī premjerministram jāmaksā daudz vairāk, jo viņi dara nozīmīgu darbu un ir profesionāļi,'' vērtē Strautmane, ''taču nav saprotams, kāpēc tas notiek uzreiz pēc vēlēšanām?! Vai tiešām nevar pagaidīt kaut vai mēnesi?! Tāda sajūta, ka ''Vienotībā'' darbojas kāds sabotieris, lai šie politiķi izskatītos pēc idiotiem. Lēmuma laiks liek man pasmaidīt.''

Saeimas sēdē pret likuma grozījumiem asi iebilda apvienības “Par labu Latviju” (PLL) politiķi. Kā sarkastiski norādīja deputāts Vents Armands Krauklis (TP): “Pavisam nesen ļoti kaismīgi ar ''Jaunā laika” un citu partiju balsīm tika panākts, ka ministru padomniekiem tiks noteikti algu griesti, koeficients no 0,8 līdz 0,6.. Pavisam nesen. Un tagad, izrādās, šī doma ir mainījusies. Situācija acīmredzot ekonomikā ir ļoti, ļoti uzlabojusies, tagad šāds ierobežojums vairs nav nepieciešams. Tagad vēlēšanas beigušās, izrādās, vairs nekādus ierobežojumus nevajag.”

Savukārt deputāte Ilma Čepāne (PS) skaidroja: “Šis koeficients 0,6 radās šajā likumprojektā tāpēc, ka Kalvīša, Godmaņa valdību laikā konsultatīvo amatpersonu atalgojums bija neadekvāts.. (..) 2009.gada 1.maijā patiešām ''Jaunā laika” priekšlikums bija šeit noteikt koeficientu 0,6.. (..) Šajā gadījumā, ja šis apakšpunkts netiek izslēgts, tad, no vienas puses, šai kategorijai patiešām tiek liegta šī tiesiskā paļāvība, jo viņiem divas reizes tika teikts, ka viņi tiks izņemti ārā, un viņiem no 2011.gada tas tika solīts.” Aigars Kalvītis pārstāvēja Tautas partiju, Ivars Godmanis – tagad PLL ietilpstošo LPP/LC.

Deputāts Dzintars Zaķis (JL) skaidroja, ka līdz brīdim, kamēr valstī nebija ieviesta vienotā atalgojumu sistēma, bija noteikts, ka ministra vai Ministru prezidenta biroja darbinieks var saņemt līdz 60% no ministra algas. “Tas bija noteikts līdz brīdim, kamēr ievieš vienoto sistēmu. Mēs visi kopā pieņēmām Valsta pārvaldes iekārtas likumu, kurā tieši tā arī noteicām, ka līdz brīdim, kamēr ir ieviesta vienotā sistēma, koeficients ir 0,6. To mēs toreiz tā izdarījām. Un tagad ko mēs darām? Mēs tagad esam ieviesuši sistēmu, ka ir piramīda: ir premjerministrs augšā, ministri tālāk un tālāk arī darbinieki. Un arī šiem biroja darbiniekiem ir jābūt šīs piramīdas sastāvdaļai! Tas taču ir ārkārtīgi loģiski un elementāri!''

Grozījumi paredz arī citas izmaiņas, nosakot amatpersonu atlīdzības griestus laikā, kad tās tiek nosūtītas darbam starptautiskās organizācijās, kā arī regulējumu diplomātu atalgojumam.

Komentāri (42)

mary75 14.10.2010. 10.36

Un tas tiešām bija tik neatliekams darbs, un tie konsultanti tiešām nebūtu bez tā iztikuši?
Mums krīze beigusies, tas būtu pirmais solis uz Kalvīša tipa treknajiem laikiem valsts aparātā?
Manuprāt, ļoti slikts lēmums, ja sāk ar algu palielināšanu valsts pārvaldē, pie kam personām, kurām tās tāpat nav tās mazākās, un funkcijas neskaidras.
Čiepānes skaidrojumi mani nepārliecina.

+19
-2
Atbildēt

2

    varbūt ka tā > mary75 14.10.2010. 20.45

    kur ta dzeris gājis pie prāta

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 14.10.2010. 10.47

    Neesu iedziļinājies, bet ir norādīts uz iepriekšējiem lēmumiem par to, ka šis ierobežojums 0,6 ir attiecināms uz ierobežotu laiku – tādējādi piesaukta tiesiskā paļāvība. Turklāt jānorāda tas, ka tas koeficients tika norādīts vēl agrāk pirms visiem vienotās atalgojuma sistēmas ieviešanas mēģinājumiem. Šobrīd tas manāmi samazina padomnieku algu.

    Es nezinu, vai padomniekiem vajadzētu maksāt tik daudz – es nepārzinu to darba specifiku. Par to būtu jādiskutē. Bet par algām man te neškiet kaut kāda noslēpumaina fīrēšanās.

    Tiesa, derētu skaidrāks izklāsts par iemesliem, jo Čepānes kundze ar to netika galā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

markonimarkoni 14.10.2010. 10.54

Čepānes skaidrojums tiešām nav skaidrs. Derētu kāds plašāks skaidrojums, lai sabiedrībā netiktu uzpūsts kārtējais burbulis par algas palielināšanu ministriju darbiniekiem.

+9
0
Atbildēt

0

ingus 14.10.2010. 10.35

Šeit ir 2 aspekti.

1. TP pati savulaik balsoja pret tiem 60% no ministra algas (toreiz gan tie 60% no ministra algas arī bija vairāk nekā tagad)

2. Ja ir vienota atlīdzības sistēma, tad tai arī vajadzētu būt kopējai, nevis sākt atkal, kaut ko izdalīt, jā formāli vieniem 20 cilvēkiem pacelsies algu griesti, taču tā kā šis jautājums nav ticis risināts pēdējos 15 gadus, tad šobrīd arī notiek tāda lāpīšana lāpīšanas galā…

+10
-3
Atbildēt

1

    Maija Pigita > ingus 14.10.2010. 10.51

    Neaizraujies! Neredzu pamatojumu kāpēc par šodienas lēmumu ir jāatsaucas uz Tautas partiju. Nav spēka atzīt savu politisko kroplību?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu