Latvijas karavīri Afganistānā uzturēsies vēl gadu • IR.lv

Latvijas karavīri Afganistānā uzturēsies vēl gadu

23
Lauris Nagliņš, LETA
Indra Sprance

Saeima ar divām trešdaļām balsu atbalsta starptautiskās misijas termiņa pagarināšanu

Saeima ceturtdien atbalstīja Latvijas karavīru dalības starptautiskajā operācijā Afganistānā termiņa pagarināšanu par gadu – līdz 2011.gada 13.oktobrim. Par to balsoja divas trešdaļas tautas kalpu.

Termiņa pagarināšanu atbalstīja 64 deputāti no “Vienotības”, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), apvienības “Par labu Latviju” un “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.

Pret bija 16 parlamentārieši no “Saskaņas centra” (SC), atsevišķi LPP/LC deputāti, kā arī apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” tautas kalpi.

Balsojumā nepiedalījās 12 deputāti no SC, LPP/LC, kā arī pa vienam deputātam no ZZS un “Jaunā laika”. Nebalsotāju vidū bija arī Saeimas SC frakcijas vadītājs un apvienības premjerministra amata kandidāts Jānis Urbanovičs.

Aicinot Saeimu atbalstīt misijas pagarināšanu, aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) pateicās Latvijas karavīriem par teicami pildītiem uzdevumiem, kā arī aicināja pieminēt četrus šajā valstī kritušos un deviņus ievainotos karavīrus. “Šis ir bijis liels izaicinājums Latvijas armijai, ar ko mūsu karavīri lieliski tika galā,'' sacīja Lieģis, uzsverot – balsojot par šo lēmumu, Saeima balso arī par Latvijas drošību.

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš (PLL) ceturtdien no tribīnes pauda sašutumu, ka lēmumprojektam pievienots ANO Drošības padomes dokuments angļu valodā. Pēc viņa teiktā, nav pieļaujami izņēmumi latviešu valodas lietošanā. “Ja mēs šeit Saeimā neievērosim likumus, kurus esam apstiprinājuši paši vai mūsu priekšteči, tad nevar to prasīt no tautas,'' sacīja Bērziņš, aicinot izsludināt pārtraukumu sēdē, iztulkot dokumentu un tikai tad turpināt lemt par to. Saeimas vairākums šo ierosinājumu neatbalstīja un balsoja par lēmumprojektu.

Karavīru uzturēšanās Afganistānā Latvijai izmaksās vēl aptuveni 12 miljonus latu. Šobrīd tur dien 175 karavīri, viņu skaitu nav iecerēts ne palielināt, ne samazināt.

Komentāri (23)

buchamona 14.10.2010. 13.00

Balsojumā nepiedalījās 12 deputāti no SC, LPP/LC, kā arī pa vienam deputātam no ZZS un “Jaunā laika”. +++ lūk, konkrēts piemērs un arguments, kādēļ nākošai koalīcijai ir jāsastāv no V+ZZS+VL/LNNK. Šinī gadījumā daži pozicijas deputāti no JL un ZZS neatbalstīja misijas pagarināšanu, lai arī šis ir ļoti svarīgs LR drošības jautājums. Tādi un līdzīgi balsojumi un ne tikai jautājumos, kuri skar ārpolitiku, ir sagaidāmi arī nākošajā Saeimā. Un, ko tad – ja ar 55 balsīm, kuras sastādītu tikai Vienotība + ZZS būt par maz, jo pozicijā ir “atmodies” kāds brīvdomātājs, bet vēl kāds ir saslimis utt Jāmeklē būs atbalsts pie “uzmestajiem” VL/LNNK, vai jātirgojas ar SC :)

+1
0
Atbildēt

0

edzhins 15.10.2010. 13.36

vismaz gadu, ja precīzāk

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu