De facto: slimnīca lauzusi līgumu ar “Merks” • IR.lv

De facto: slimnīca lauzusi līgumu ar “Merks”

10
LETA

Būvfirma nav spējusi veikt slimnīcas "Gaiļezers" renovāciju par pašas noteikto cenu

Neveiksmīgi beidzies būvkompānijas „Merks” mēģinājums veikt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) trīs ēku renovācijas darbus. Kā svētdien vēstī LTV raidījums „De facto”, „Merks” nav spējis izpildīt darbus par pašas solīto cenu.

Renovācijā bija paredzēts paagustināt slimnīcas ēku energoefektivitāti, un šādi projekti ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansēti. Naudas apgūšanai pirmais konkurss notika pērn rudenī, kad uzvarēja „Merks”, spējot piedāvāt pareizo kombināciju starp cenu un darbu izpildes termiņu. Tomēr jau drīz iepirkuma procesu pārtrauca, jo radās bažas par konkursa norises atbilstību valsts interesēm.

Arī otrajā konkursā uzvarēja “Merks”, šoreiz piedāvājot tās pašas slimnīcas ēkas renovēt par trešdaļu jeb 700 tūkstošiem latu lētāk nekā pirms pus gada. Pārējie pretendenti, kas piedalījās atkārtoti, cenu spēja pazemināt vien par 160 tūkstošiem. „Merks” pārstāvis Ēriks Matulis neapstiprina, ka būtu noticis cenu dempings, tomēr atbilde ir samērā izvairīga: “Tā bija ļoti reāla cena ar to risinājumu, kādu piedāvāja „Merks”,” klāsta Matulis.

Pēc līguma noslēgšanas šī gada 7.jūnijā “Merks” sākusi kavēt darbu termiņus. „Mēs arī saņēmām no kompānijas aicinājumu mainīt līgumu visos parametros, izņemt ārā Onkoloģijas centru, nesiltināt to, bet atstāt to pašu cenu, saņēmām piedāvājumu pagarināt līguma termiņu, kam mēs bijām gatavi par diviem trim mēnešiem, bet lietas uz priekšu negāja,” LTV raidījumam „de facto” saka RAKUS valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka.

Augustā Austrumu slimnīca izsūtīja atkārtotu aicinājumu būvfirmai „Merks” sākt būvdarbus un norādīja uz iespējamu līguma laušanu. Pie slimnīcas parādījās būvmateriāli, tomēr tas arī viss. Izrādījās, ja slimnīca nepiemaksā vai nemazina darbu apjomu, „Merks” par pašas nosolīto cenu būvdarbus īstenot nevar.

Slimnīca 23.septembrī noslēdza vienošanos ar kompāniju par līgumattiecību izbeigšanu, lai situāciju ar logiem un siltināšanu pietiekami ātri varētu atrisināt. Soda sankcijas firmai nav prasītas. Bet RAKUS kā vienīgā kompensācija ticis „Merks” izstrādātais „Gaiļezera” slimnīcas renovācijas projekts.

Tagad slimnīca domā, kā labāk ERAF projektu realizēt un, lai izvairītos no tālākām neveiksmēm, tā pieņēmusi darbā divus speciālistus būvprojektu uzraudzīšanai. Līdzīgas problēmas šobrīd ir arī Ogres ģimnāzijai.

Kā uzskata Būvniecības attīstības stratēģiskās partnerības valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs norāda uz to, ka vērtējot šādus konkursus un piedāvājumus nevar vadīties pēc formāliem kritērijiem, bet gan svarīgi būtu pieaicināt ekspertus, kuri izvērtē cenas pamatotību.

Komentāri (10)

dro 10.10.2010. 23.19

Manuprāt soda sankcijas nebija paredzētas, bija neoficiāla vienošanās par tāmes palielināšanu vai apjoma samazināšanu, bet tā kā labie latvieši vēlēšanas zaudēja, tad līgumu var iemest papīrkurvī:0

+11
0
Atbildēt

1

    snjuu > dro 11.10.2010. 12.15

    MERKS šajā kontekstā drīzāk ir “sliktais igaunis”, nevis “labais latvietis”. Stāsts gan diezgan jocīgs – gadās jau tomēr reizēm kādam strādāt arī ar zaudējumiem un MERKAM tā visdrīzāk nebūtu pirmā reize.

    0
    0
    Atbildēt

    0

guna_sniedzina 10.10.2010. 22.17

Kāpēc netika pieprasītas soda sankcijas ? Vai tās līguma netika paredzētas? Vai līgums bijis kvalitatīvs, lai aptvertu arī izveidojušos situāciju ?

+6
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 11.10.2010. 08.16

Mēģinām 3 X skaļi izlasīt: „Būvniecības attīstības stratēģiskās partnerības valde”.
Pēc tam padomājam – ko šī „valde” pārstāv (valda?), kas būs tie eksperti un cik Latvijā atrodamai tādi, kas nav saistīti, kaut vai pazīstami, ar kādu no lielajiem būvniecības „ģenerāluzņēmējiem-ģeniāluzmetējiem”.
Prakse likt līgumā tādas cenas, kurās cerībā uz politisku jumtu ievērtēta iespēja politiski izdīkt pielikumu vai arī nepildīt kādu daļu darbu, ir pietiekoši izplatīta. Nereti izdodas, bet pašlaik šajā biznesā laikam tiešām apjukums, dažs „generāl…” diezgan atklāti būvēja biznesu uz pārliecības, ka rudenī būs „laba Latvija”.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu