Iespējams, atsevišķi izmeklē partiju kukuļošanu • IR.lv

Iespējams, atsevišķi izmeklē partiju kukuļošanu

22

Prokuratūrā atsevišķi izdalīta iespējamā partiju uzpirkšana ''Ventspils naftas" privatizācijā

Prokuratūra vasarā no tā dēvētās Ventspils amatpersonu lietas ir izdalījusi atsevišķu kriminālprocesu par iespējamām koruptīvām darbībām valsts īpašumā esoša uzņēmuma kapitāldaļu privatizācijā, vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz Ģenerālprokuratūras pārstāvja Andreja Vaska sniegto informāciju.

Viņš par izmeklēšanu plašāk nav stāstījis, neatklājot, par kuru valsts uzņēmumu ir runa. Interneta vietne pietiek.com ceturtdien raksta, ka Ģenerālprokuratūra no Ventspils amatpersonu lietas izdalījusi atsevišķu kriminālprocesu un sākusi izmeklēšanu par iespējamo triju  tolaik valdošo partiju piekukuļošanu 1997.gadā īstenotās "Ventspils naftas" (VN) privatizācijas laikā. Jau ziņots, ka Ventspils amatpersonu lietā ietilpst arī tā sauktā Lemberga stipendiātu lieta.

Par 37% VN akciju īpašnieci kļuva vietējo naftas tranzīta firmu veidotā, ar Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmi saistītā AS " Latvijas naftas tranzīts " (LNT). Ar Lemberga gādību tapušais VN privatizācijas līgums bija valstij neizdevīgs – lai arī LNT ieguva mazākumu akciju, tā pilnībā kontrolēja VN, bez saskaņošanas ar Lembergu un LNT valsts nevarēja pieņemt nevienu lēmumu.

Izmeklētāju aizdomas par kukuļošanu saistītas ar triju tolaik galveno valdību veidojošo partiju – savienības "Latvijas ceļš" (LC), ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (TB/LNNK) un Demokrātiskās partijas "Saimnieks" – iespējamo piekukuļošanu, tām vai to pārstāvjiem piešķirot daļu LNT akciju.

Ventspils amatpersonu lietas procesa virzītājs prokurors Andis Mežsargs pietiek.com apstiprinājis atsevišķa kriminālprocesa sākšanu, taču neatklāja detaļas, jo nevar komentēt izmeklēšanas gaitu. Kā raksta pietiek.com, noprotams, ka jaunajā kriminālprocesās varētu būt iegūta informācija no ārvalstīm, tai skaitā Šveices, kas apstiprina partiju piekukuļošanu, kā arī ziņas, ka tā sauktie partiju ''kasieri” uz ārvalstu kontiem no Ventspils ''melnās kases” saņēmuši regulārus maksājumus. Divas firmas, kas varētu būt saistītas ar iespējamo kukuļu naudu, reģistrētas Singapūrā un tiek saistītas ar partiju, kura aizvien ir pie varas un nelielu pārstāvību ieguvusi arī 10.Saeimā.

Par iespējamo partiju kukuļošanu TB/LNNK premjera Guntara Krasta vadītās VN privatizācijas laikā iepriekš runājuši vairāki ar VN biznesu saistīti uzņēmēji. Uzņēmuma ''Man-Tess'' īpašnieks Jūlijs Krūmiņš nesen liecināja ar Lembergu saistītās krimināllietas procesā Rīgas apgabaltiesā. No viņa liecībām izriet, ka 21% LNT akciju par Lembergam vajadzīgās VN privatizācijas shēmas pieņemšanu iedalīts LC, TB/LNNK un Ziedoņa Čevera vadītajam ''Saimniekam'', un norādes par akciju sadali nākušas no Lemberga.

Kā ziņots, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nesen Saeimas komisijā paziņoja, ka uzdevis veikt inventarizāciju Ventspils amatpersonu krimināllietā, lai noteiktu tās izmeklēšanas perspektīvas. Pēc tam Mežsargs noliedza aizdomas, ka inventarizācija būtu saistāma ar vēlmi lietu beigt bez rezultāta, un apliecināja, ka tā tiks izmeklēta līdz galam.

Komentāri (22)

mxblack 07.10.2010. 13.54

Lasot šos rakstus man rodas sjūta ka būtu nocelts vāks visai tai kanalizacijas sistēmai un netīrības pereklim, kurā plūstošā nauda nesmird. Toties apkārt ir tāda smirdoņa,ka visu laiku ir nelabi un gribas skaļi kliegt. Un tā ir mana valsts, par kuru es sapņo stāvēdams Latvijas Ceļā, par kuru biju gatavs atdot pat dzīvību uz Brikādem, kura man deva ticību nakotnei un neizmērojamas cerības. Kam es esmu ticējisTautas Frontes sapulcēs, pirmajās Saeimas vēlēšanās, pārvarot nabadzību un visu laiku strādajot? Tapēc man arī šodien ir jādzīvo no rokas mutē, ka mani visu laiku šādi darboņi ir apzaguši. Bet daudzi arī šodien ir gatavi par viņu prasmēm tie laizīt zābakus, lai tas nekad nebeigtos. Tāpēc es ļoti priecāšos par katru notiesāto politiķi-zagli.

+7
0
Atbildēt

0

rozaa11 08.10.2010. 01.10

Jā apmuļkoja darba cilvēkus un tagat ar savām stulbi smaigīgajām sejēm vēl pamanās mācit kā jādzīvo un kā nu mēs te āttīstīsimies , diemžēl parasti tas notiek par nodokļu maksātāju naudu , jo paši jau ar savu darbu naudu kautkā nesanāk pelnīt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu