Cimdars: balsojums internetā tiktu aprakts • IR.lv

Cimdars: balsojums internetā tiktu aprakts

61
Kestutis Vanagas, F64
Indra Sprance

Sabiedrības neuzticības dēļ šobrīd neiesaka ieviest vēlēšanu balsošanu internetā

Sabiedrības lielās neuzticības dēļ Latvijai šobrīd nevajadzētu mēģināt ieviest balsošanu internetā, kā tas, piemēram, ir Igaunijā, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pauda Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Sabiedrība jau tagad neuzticas vēlēšanu procesam, kas notiek vēlēšanu iecirkņos, klātesot novērotājiem, bet “neklātienē balsojums vispār tiktu aprakts”, uzskata Cimdars.

Viņaprāt, patlaban nav citu risinājumu tiem cilvēkiem, kas vēlēšanu dienā izbrauc no valsts, bet vēlas nobalsot, kā atrast tuvāko ārvalstīs esošo iecirkni. Nobalsot pirms 2.oktobra nav iespējams. Šādu ierobežojumu lielā mērā nosaka tas, ka cilvēki apšaubītu iepriekšējo balsojumu rezultātu, proti, vai tas nebūtu sagrozīts, vairākas diennaktis stāvot iecirknī, skaidroja CVK vadītājs.

Kā ziņots, sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” aptauja liecina, ka vairāk nekā 60% Latvijas iedzīvotāju pieļauj iespēju, ka 10.Saeimas vēlēšanu rezultātus varētu mēģināt viltot.

Cimdars raidījumā skaidroja arī atsevišķu deputātu kandidātu svītrošanas kārtību no izvēlētā saraksta. Viņš uzsvēra, ka netīkama kandidāts obligāti jāizsvītro pilnībā, nevis tikai ievelkot mīnusu pie viņa vārda, jo šādi tā netiek uzskatīta par atzīmi. Savukārt pie uzvārda pievilkts pluss tiek uzskatīts par pozitīvu atzīmi kandidātam.

Komentāri (61)

Liāna Tūtiņa 23.09.2010. 13.50

Nepiekrītu Cimdaram. Pie tam – tā nav noticis valstīs, kur e-balsojums ir ieviests.

Drīzāk ir bažas, ka daudz aktīvāki e-balsojumā būs jauni cilvēki, kuru politisko simpātiju iegūšana ir sarežģītāks uzdevums kā little old lady apziņas manipulēšana (ko puslīdz esam iemācījušies darīt).

Pie tam, e-balsojums ar laiku varētu novest pie tiešākas demokrātijas. Arvien vairāk jautājumu varētu izlemt e-referendumos, kuru izmaksas būtu nelielas. Tiesa, arī šis SCP ierosinājums nav politiķu plašāk atbalstīts: sabiedrības viedokli reizēm uzzināt ir biedējoši.

+52
-1
Atbildēt

2

    varrvara > Liāna Tūtiņa 23.09.2010. 20.47

    Pievienojos un papildinu.
    Latvijā jau sen ir stabila e bankas norēķinu sistēma, kura nav uzrādījusi nespēju un arī naudas noplūdi. Tas nozīmē, ka izmantojot bankas sistēmas valstij ir iespējams veidot pietiekami drošu datu plūsmu. Ne velti, visas iestādes norēķinos izmanto banku sistēmas. Nobalsošanu jau šodien varētu veikt, ja es deklarētu savu vēlmi balsot elektroniski caur savu banku un identifikācijas kods būtu mans personas kods + bankas drošības sistēmas kodi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > Liāna Tūtiņa 23.09.2010. 14.50

    Tas ir tikai laika jautājums. Agrāk vai vēlāk tā tam būs būt un papildus arguments ir lētākas izmaksas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 23.09.2010. 14.10

Ieviest e-balsošanu Latvijā var jau sen, cilvēki tam ir pietiekami nobrieduši un pieradināti ar internetbankām. Piekrītu Gatim Kokinam, ka vecajām partijām tas nav izdevīgi, jo skar nezombējamo elektorāta daļu, kas uz iecirkņiem neies, bet internetā nobalsos gan. Faktiski jau sen bija laiks nopirkt no igaunīšiem visu e-sistēmu kopumā ar visām ID kartēm un nopirkt ar visu ieviešanu. Estiņi nemaz tādas bremzes nav, tiktu galā arī ar letiņu alkatīgajiem otkatu gribētājiem.

+28
-1
Atbildēt

5

    andrisskrastins > disassociative 23.09.2010. 14.31

    Piedodiet, jaunieši, bet jūs dzīvojat ilūzijās :) E-balsošana šobrīd palielinās PLL un līdzīgu populistu partiju izredzes a priori. Ja tie, kas ir patiesi ir par jauniem, progresīviem spēkiem, nespēj aizvilkties uz tuvāko iecirkni – kas dažreiz ir blakus mājā vai pat tajā pašā mājā kur dzīvo – tad piedodiet, tas nav to vērts.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    zita > disassociative 23.09.2010. 17.07

    Attālums Skotijā? :) Man līdz vēstniecībai ir ~1700 km. Neskatoties uz to, vēlēšanās gribēju piedalīties, bet diemžēl valsts ir parūpējusies par to, ka šajā vēstniecībā balsošanai pa pastu pieteikties nevar.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    BrIgItA KiRšTeInE > disassociative 23.09.2010. 17.16

    Man līdz vēstniecībai 6000 km, tā pati kaimiņvalstī.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 23.09.2010. 14.36

    Nu, man kā normālam tehnokrātam liekas pievilcīgi 21. gadsimtā nevilkties uz balsošanas iecirkni, bet mierīgi no savas mājas kompīša nobalsot, pēc tam vēl turpat piesēdināt omes un opjus, lai nobalso un tad aizlaist kaut kur brīvā dabā ar visu ģimeni ar ričukiem pabraukāt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > disassociative 23.09.2010. 14.36

    Ok, bet cik latviešu šobrīd atrodas GB un cik iecirkņu un kādos attālumos tie ir tur? Es tikko padzīvojos pa Skotiju. Tur ne tikai uz vēlēšanām netiek, bet tur tos attālumus ir dārgi un sarežģīti veikt, lai bērnus par pilsoņiem piereģistrētu. Tur latvieši dzimst bariem, bet tie nebūs Latvijas pilsoņi tāpēc, ka valstij viss ir pofig!

    +9
    0
    Atbildēt

    0

archoftriumph 23.09.2010. 14.23

domaju ka elektroniskaa/interneta balsosana lieliski papildinaatu esoso papiira balsosanu, un paareja uz elektronisko notiktu pakaapeniski un nesaapiigi.

pilniigi piekriitu gatim un alias ka IR jaieviesh.

cimdars ir apzinaats kaitnieks :(

+16
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu