Etingers: ES valstīm kopīgi jārunā ar “Gazprom” • IR.lv

Etingers: ES valstīm kopīgi jārunā ar “Gazprom”

19
Autors: Lauris Vīksne, F64

<p>Latvijā par dabasgāzi maksā 30% dārgāk nekā Vācijā, atzīst Eiropas Enerģētikas komisārs

Eiropas Enerģētikas komisārs Ginters Etingers uzskata, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kopīgi jārunā par dabasgāzes piegādes nosacījumiem ar Krievijas gāzes koncernu “Gazprom”.

Etingers intervijā laikrakstsm “Dienas Bizness” atzinis, ka “diemžēl Latvijā dabasgāze ir par 30% dārgāka nekā Vācijā, bet gāzes birža nemaz nav pieejama. Kāpēc? Jo tāds ir noslēgtais līgums. Taču palīdzēt izkļūt no šīs situācijas var tikai visas ES valstis kopā, un tas ir viens no maniem mērķiem, ka turpmāk nevis katra dalībvalsts sarunās ar “Gazprom” domā tikai par savu labumu, bet gan par kopējo labumu.”

Intervijā viņš arī norāda, ka “ne no kā cita ES nav tik ļoti atkarīga kā no energopiegādēm. Putins ir gudrs un domā, ka uz viņa galda atrodas visas pogas, lai kontrolētu Eiropu. Viņa acīs gāze nav tikai energoresurss, bet gan politisks instruments, tieši tāpēc Eiropai ir svarīgi būt vienotai.”

Jautāts par “Latvenergo” amatpersonu saistību ar korupciju, Etingers atbild, ka uzticas Latvijas valdības rīcībai. Tomēr gadījumā, ja atklāsies korupcija ar ES līdzekļiem, savienība naudu varētu arī atprasīt.

Eiropas Enerģētikas komisārs Latviju apmeklēja pagājušajā nedēļā un tikās ar dažādiem Latvijas politiķiem.

Jau vēstīts, ka “Latvijas Gāze” sarunās ar “Gazprom” cer panākt izmaiņas piegādes nosacījumos, kas ļautu šobrīd iepirkt dabasgāzi par lētākām cenām.

Komentāri (19)

anete_raugule 06.09.2010. 11.21

Bet Latvijas elite nemaz negrib, lai ES runā ar Gazprom! Savickis, Dāvis kopā ar Andrejevu un citiem draugiem un atbalstītājiem ilgi un rūpīgi būvēja monopolu, kas var diktēt savu cenu.

+18
0
Atbildēt

0

Evija Zauere 06.09.2010. 11.59

Es nesaprotu vienu lietu. Tak kundziņi tā draudzējās ar krieviem stāstot, šamie ir mūsu stratēģiskie partneri, kaimiņi utt. utjpr. Kā tad sanāk, kāpēc mūsu draudzība ir novedusi pie visdārgākās gāzes Eiropā? Kāda jēga ir ar krievu draudzēties, ja no draudzības labums ir (un tas tiešām bija prognozējams) tikai vienai mazai biznesmeņu saujiņai?

Kāpēc igauņi varēja parādīt mugurkaulu un pēc aļošas turpināt pragmatiskas attiecības, bet mēs ieziepējamies, ielienam un vienalga tas mums līdz šim nav palīdzējis? Vai nav laiks pārskatīt stratēģiju attiecībās ar krieviju un nostāties tai blakus kā līdzvērtīgam sarunu partnerim visās jomās nevis kā vasaļu valstij, kas ieplētusi muti klausās kādām ir jābūt šeit ietojamām valodām?

+17
0
Atbildēt

2

    markonimarkoni > Evija Zauere 06.09.2010. 12.49

    Tikai latvju bāliņi (kungi) ir iedomājušies, ka draudzējas ar krieviem. Dzīvo savā sapņu pasaulē un naivi rīmē, ka krievu draudzība ir nesavtīga un cildena.
    “Kalpu sindroms” caur vīlēm spiežas. Ne sava goda, ne lepnuma, ne cieņas, tiem kuri par savu kungu krievus izvēlējušies.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Evija Zauere 06.09.2010. 12.03

    Varu derēt, ka Putins igauņus ciena vairāk kā mūsu gļēvos bāleliņus:)

    +13
    0
    Atbildēt

    0

mary75 06.09.2010. 11.46

Tas ir sen zināms fakts, ka Latvija gāzi iepērk ievērojami dārgāk.
Un, tikai Dombrovska valdības laikā sāka par to kaut vai runāt.
Un tas, kāda histērija sacēlās no PLL un Latvijas Gāzes puses, kad to gāzes patēriņu gribēja kaut nedaudz ierobežot ar akcīzi, kaut nedaudz atbalstot alternatīvo enerģētiku, liecina, ka daudziem šīs te cenas uz šī atkarība ir izdevīga, un daži no tā visa pat ļoti labi iedzīvojas.
Ja tā nebūtu, būtu protesti nevis par akcīzi, bet, pret tik augstām cenām Latvijai, kur arī Latvijas gāze uzliek milzu uzcenojumu.
Bet, arī ES diezin vai ko darīs, Krievija tur sen nopirkusi daļu līderu, pie kam tāda valsts kā Vācija un Francija, pirmkārt, domā par savām interesēm.
Ja kāds domā, ka Vācija patreiz dod naudu Grieķijai kādas solidaritātes vai tīrā altruisma dēļ – nē, jo Grieķiju kreditjušas vācu bankas, kas bankrotēs, ja Grieķija nebūs maksātspējīga, un tas izmaksās daudz dārgāk.

+15
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu