Par maku un tautu • IR.lv

Par maku un tautu

37
Evija Trifanova, LETA
Laila Pakalniņa

Ir pagājuši tikai divi gadi un LBAS slīgst apkampienos ar TP un LPP/LC

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), kā apgalvo tās vadītājs Pēteris Krīgers, tagad „meklē atbalstu partiju programmās”. Un izskatās, ka vispirms to partiju programmās, kuru reitingi nav īpaši augsti un tāpēc maz ticams, ka tām varētu būt izšķiroša loma nākamās valdības veidošanā. Tā Krīgers nupat LBAS vārdā parakstījis saprašanās memorandu ar politisko apvienību „Par labu Latviju!” (PLL), ko pārstāvēja Guntis Ulmanis un Andris Šķēle.

Tādejādi izskatās, ka PLL ir ieinteresējusies par paliekām no tās popularitātes un tautas atbalsta, ko LBAS ieguva 2008.gadā ierosinot parakstu vākšanu referendumam par Satversmes grozījumiem, kas dotu tiesības vēlētājiem atlaist Saeimu. Toreiz gan referenduma procedūras uzsākšana, gan milzīgā iedzīvotāju aktivitāte (600 000) pašā referendumā bija („kvaukšķu”) reakcija uz valdošās koalīcijas (TP, LPP/LC, ZZS, TB/LNNK) rīcību, kas Saeimu bija pārvērtusi par politbiznesa interesēs darbināmu balsošanas mašīnu. Turklāt pirms 2008.gada 2.augusta referenduma TP un LPP/LC aicināja pilsoņus neizmantot savas tiesības un tautas nobalsošanā nepiedalīties.

Ir pagājuši tikai divi gadi un LBAS, ko vada tie paši cilvēki, kas toreiz, slīgst apkampienos ar TP un LPP/LC, kas ir tieši tās partijas, pret kuru patvaļu toreiz iestājās LBAS. Ja PLL gatavību šādam pazemojumam pirmsvēlēšanu laikā var izskaidrot ar milzīgu nepieciešamību pēc vēlētāju balsīm, tad LBAS, kas rotājas ar vārdiem „Vienotībā spēks!”, bezprincipialitāti laikam jāsaprot, kā tās vadītāju gatavību vienoties vienalga ar ko, ka tik kaut kāds spēks. Jo ar savējiem t.i., darba ņēmējiem pret Dombrovski vairs nesanāk tik vienoti kā pret Kalvīti.

Krīgers secina: „Cilvēki nav gatavi protesta akcijām par savu labklājību un savu maku”. Un taisnība, Kalvīša valdības laikā cilvēki nesala lietū un vējā par savu maku, bet gan par savu valsti, par tiesiskumu tajā un būtībā pret tiem, kas sava maka intereses ilgu laiku bija turējuši augstāk par amata uzliktajiem pienākumiem.

Turklāt tieši tagad iet pret Dombrovski nozīmē iesaistīties priekšvēlēšanu cīņā par ļoti principiāliem Latvijas attīstības virzieniem. Tāpēc LBAS vadībai droši vien piestāvētu vienoties ne vien ar PLL, bet arī „Saskaņas centru” (SC). Tiesa, LBAS konsekvencēm tas varbūt neatbilstu vien tāpēc, ka tā meklē atbalstu zemo reitingu politiskajos spēkos, savukārt SC nav diez ko augstās domās par arodbiedrībām: „Latvijas arodbiedrības pārstāv vien 15% darba ņēmēju intereses, tāpēc nevar baudīt plašu atbalstu sabiedrībā un ir spiestas vairāk ieklausīties varas diktātā nevis savu biedru atbalstā” (no paziņojuma „Par cilvēka cienīgu dzīvi ikvienam – arī Latvijā”).

Tāpēc, lai vēl pirms vēlēšanām paceltu darbaļaudis cīņai par maku, t.i., pret Dombrovski un par SC, Urbanovičam nav vajadzīga vienošanās ar LBAS. Latvija esot sociālā mazohisma sala Eiropā, bet SC ar to negrasoties samierināties, tāpēc, apejot LBAS, tā nolēmusi solidarizēties ar Eiropas arodbiedrību konfederāciju (EAK) tās organizētajā protesta akcijā. Kaut gan precīzāk būtu teikt – SC ir nolēmusi solidarizēties ar EAK tāpēc, ka tā rīko protesta akciju 29.septembrī, tieši vēlēšanu nedēļā.

SC aicina šajā datumā pulksten 13.00 „apstāties uz 10 minūtēm savā ikdienas solī, atstāt savu darba vietu un iziet uz ielas, ja braucat ar auto, ieslēdziet skaņas signālu, lai demonstrētu, ka mums visiem nav vienaldzīgi, kas notiek ar mums un mūsu valsti”. Tāpēc, ja 29.septembrī kāds ar apskretušu Georga lentīti rotāts džips pēkšņi sāks baurot, tas nenozīmēs, ka tajā braucošajam proletārietim ir palicis slikti – tādejādi viņš vienkārši pavēstīs, par ko ies balsot pēc pāris dienām.

Bet par maku. Par to maku, kura dēļ cilvēki Latvijā nav gatavi protesta akcijām (un LBAS vadītājam šai jautājumā taču var uzticēties). Diez vai Šķēle, Urbanovičs un citi ir spējīgi iedomāties, ko cilvēki mēdz darīt ar šo tik ļoti daudzos gadījumos plāno maku. Viņi to atver! Ieskatieties ziedot.lv mājas lapā! 116 tūkstoši latu gada laikā labdarībai. Un tas nav „vienkārši sponsors, vienkārši miljonārs”, kurš vienkārši uzdāvina 100 tūkstošus Gaļinas Poļičķukas teātrim.

Ieslēdziet televizoru 28.augustā! Un jūs redzēsiet, uz kādām akcijām ir gatavi cilvēki Latvijā. Pirms gada LTV akcijā „Top Latvijas Likteņdārzs!” tika saziedoti 52 tūkstoši latu. Tagad notiks otrā ziedojumu akcija. Likteņdārza mājas lapā teikts, ka tas „top kā cerība nākotnei – dārzs mierinājumam un mūsu tautas spēka apliecinājumam”.

Un vēl tur ir teikts: „Piedalies!” Gan ar darbu, gan naudu, gan vienkārši atbraucot uz šo salu. Un domājot par sevi un savu tautu.

Komentāri (37)

andris902 27.08.2010. 17.18

..vai tad šo dīvaino veidojumu Latvijā var saukt par arodbiedrību?…cik dīvains pats Krīgers…tik viņa vadītā savienība….

+22
-2
Atbildēt

0

mary75 27.08.2010. 17.41

Latvijā sabiedrība netic ne arodbiedrībām, ne politiķiem, pie kam arodbiedrības jau ar tioem politiķiem cieši saskaras, un nosaukt tās par neatkarīgām būtu pagrūti.
Nezin, kas viņam sasolīts.
Ir mums tur vēl viens “līderis”, tais arodbiedrībās, Baldzēns, pats bija tas, kas sagrāva diezgan spēcīgo Bojāra – vecākā sociāldemokrātu partiju,( skaidrs, kā uzdevumā) kura, savā laikā, šo to tomēr panāca.
Un tagad “aizstāv” darbaļaužu tiesības arodbiedrībā, kaut arī partija to varētu izdarīt daudz labāk.
Toties priekšnieciņš, kaut sīks.
Un tā mums visur.
Katrs( gandrīz) pārdosies, ja labi samaksās.

+22
-2
Atbildēt

1

    ivetao2007 > mary75 28.08.2010. 10.28

    Latvijā arodbiedrības ir butaforijas. Apkalpo pašas sevi un lien vienā vietā bagātniekiem. Par darba ļaužiem šiem kundziņiem nav nekāda interese. Es nebrīnītos, uzzinot ka šis arodbiedrības ir oligarhu kontrolē.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

shefere 27.08.2010. 17.57

Mums nav un nevar būt īstas arodbiedrību apvienības, jo kur tad mums ir tā daudzskaitliskā strādnieku šķira, vieni uzņēmēji, mākslinieki un dažāda ranga kantoristi, ja nav ražošanas, tad nav strādniecības, ja nav strādniecības, tad nav arodbiedrības, vismaz tādā klasiskā kapitālisma izpratnē. Krīgera veidojums ir vāja variācija par tēmu, lai neteiktu parodija, skaitliski niecīgu un fragmentētu pulciņu apkopojums, kura vienīgās funkcijas šķiet Krīgeru nodrošināt ar darba vietu.

+18
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu